Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11998 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Witam! mam pytanie do Pani hanna57. Skoro taty nowotwór oznaczony jest jako t2 to jakich rokowań możemy się spodziewać?
    Tak na marginesie imponuje mi Pani postawa w życiu,nastawienie do choroby i pozytywne myślenie. Kochane forumowiczki jesteście wielkie!!!
  • 11 lat temu
    Witam! wynik his pat taty
    " carcinoma papilare urotheliale g2",wizyta u lekarza za 2 godziny,mam nadzieję że usłyszy nienajgorsze nowiny.
    Jeśli ktoś miał także taki wynik to proszę o kontakt na forum.
    pozdrawiam cieplutko!!!!!
  • 11 lat temu
    http://o.elobot.pl/temat/raka-pecherza-moczowego/zrozumienie-stadium-raka-pecherza-moczowego
    to link do strony gdzie zobrazowany został stadium raka. T- oznacza , jak dalece guz wychodzi poza ściankę pęcherza. Ale lekarzem nie jestem!!!!!!!
  • 11 lat temu
    Tatinka G2 to średni stopień złośliwości,t2 -naciekający ale już na pewno jesteście po wizycie i lekarz Wam wszystko wyjaśnił-trzymam za Tatę kciuki ,będzie dobrze!:)Hanna odezwij się :)))Pozdrawiam.
  • 11 lat temu
    Tata jest już po wizycie tak jak pisałam wynik his pat"carcinoma papilare urotheliale g2",lekarz prowadzący wykonał kontrolne usg które nie wykazało nic niepokojąćego. Guz t2 został wycięty w całosci,wyniki tomografii są także bardzo dobre,węzły chłonne czyste. Lekarz nie zastosował dla taty leczenia tylko jak narazie kontrolne wizyty,usg,badania ew tk. Sama nie wiem czy to dobra decyzja. Proszę o pomoc w odnalezieniu odpowiedzi na moje pytanie. pozdrawiam i życzę zdrówka
  • witam Was ponownie cieplutko:) chciałam tylko powiedziec ze tta ma g2 t2 a nie g3 jak pisałam wczesniej, 12 grudnia ma TK i będa mu robic kolejn badania scianki pecherza w znieczuleniu zeby raz jeszcze potwierdzic wyniki prze podjeciu dezycjii o leczeniu tzn usunięciu pęcherza.Po odebraniu badania histopatologicznego G2T2 ordynator wam w łodzi zalecił BCG, NATOMIAST INNY LEKARZ RÓWNIEZ NANY I CENIONY W DZIEDZINIE WALKI Z RAKIEM PĘCHERAZ STWIERDZIŁ ZE PROFESOR SIE MYLI I BCBnie bardzo juz moze w czymkolwiek pomóc,i sugerował usunięcie,Dał nm amiar na naprawde cudownego specjalisty, batrdzo dobrze sie zajał tata był rzeczowy szczery.Juz troche mniej sie martwie, ale jeszcze mam pytanie czy TK nana celu pokazac czy sa przezuty? czy jest badanie jakies które to wykazuje?
    a tata na razie jest w kiepskiej formie psychicznej, boi sie ze operacji usuniecia i cały czas sie martwi o swoje oddawanie moczu i ,,siusiaka,,nie bardzo wiem jak mu pomoc, bo widze ze sama rozmowa nie starcza , a moze trzeba czasu...
  • 11 lat temu
    witam iwona3636! Badanie tomograficzne ma na celu sprawdzenie czy nie doszło do przeżutów,to standardoWe badanie ktore jest zawsze wykonywane przy tego typu chorobie. MóJ tata miał robione tk przed przyjęciem do szpitala na turb i naszczęście nie wykazało żądnych zmian w narządach,wężły chłonne też czyste. Guz t2 został usunięy w całości(ok 2 cm) wynik his pat carcinoma papilare urotheliale g2. Po wizycie u także bardzo dobrego doktora, lekarz nie podjął się żądnego leczenia tylko kontrole co 2 miesiące,badania sprawdzające tk,usg. Ponoć taty potwór był z gatunku brodawczaków a one ponoć nie są inwazyjne.Bardzo się martwię bo kocham bardzo tatę i nie wyobrażąm sobie najgorszego. TRZEBA BYĆ SILNYM NIE PODDAWAĆ SIĘ POKONAĆ TEGO POTWORA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    iwona3636 jak dokładnie brzmi wynik his pat Twojego taty?
    POzdrawiam i życzę dużo zdrowia dla taty
  • 11 lat temu
    Witajcie Kochani!
    Jutro następna chemia,po za tym nic szczególnego się nie dzieje,można by rzec spokojnie.Pogoda za oknem nie ciekawa,pada śnieg z deszczem,jest wietrznie,nie chce się wychodzić z domku na taką pogodę.Pozdrawiam,buziaczki:-}
  • 11 lat temu
    tatinka!
    Kochana nie jestem lekarzem,nie powiem Tobie jakie rokowania są w przypadku Twojego taty.Wiem,że każdy przypadek jest inny.Ja za nim trafiłam na to WSPANIAŁE FORUM dużo czytałam w necie na temat tej choroby,mąż czasami mnie prosił żebym dała spokój z tym szukaniem wszelkich informacji na temat choroby,nie odpuszczałam,brnęłam w temat z dnia na dzień coraz więcej,{jeszcze trochę a ukończyłabym studia medyczne, eksternistycznie w dziedzinie urologi},to tak na marginesie.Proponuję Tobie też szukania wszelkich informacji,z tym tylko żeby to była literatura medyczna.
    Kochana zawsze byłam optymistycznie nastawiona do świata,tak jest lżej w życiu.Pozdrawiam,buziaczki:-}
    heniek!
    U mnie zaraz po pierwszym TURB,po wynikach histo. było skierowanie na cystektomię radykalną,drugi zabieg to potwierdził,marzec,maj,zabiegi TURB,a w czerwcu ciach i po pęcherzu.Głowa do góry,musi być DOBRZE.Pozdrawiam,miłego dnia:-}
  • 11 lat temu
    hanna.57!
    Ja także bardzo dużo czytam na temat te choroby w necie i wiem już bardzo wiela ale często doświadczenia innych osób są bardziej cenne dlatego pytam o wszystko co mnie nurtuje, a przez to że "spotykam'" na tym forum tyle wspaniałych osób to postanowiłam nie poddawać się tylko walczyć o zdrowie taty.Jaj narazie rokowania są dobre nawet bardzo ponieważ potwór chociaż t2g2 okazał się z grupy brodawczaków i jest powierzchowny co daje duże nadzieje, bo może być róznie,Bóg jeden wie...
    ŻYCZĘ DUŻO ZDRÓWKA,SIŁY I WALKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat