Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11998 odpowiedzi:
  • Bardzo dziękuję za odpowiedź! Staramy się myśleć pozytywnie ale czekanie jest straszne.

• Mam jeszcze jedno pytanie mianowicie czy istnieje taka możliwość że przy tej zwiadowczej diagnostycznej cystoskopii usuną zmianę jeśli oczywiście będzie można ją usunąć czy też wycięcie zmiany to inny zabieg?

• Ada córka u mnie tak było że po cystoskopii i gdy miałam już wynik histopat.  lekarz uzgadniał termin na TUR i wtedy usuwał zmianę , nie wiem czy teraz też tak jest i czy wszędzie jest jednakowa procedura, może ktoś odpowie kto jest na bieżąco czyli w trakcie leczenia,pozdrawiam i życzę cierpliwości bo będzie wam potrzebna.

• Kolejny raz dziękuję za odpowiedź. Tak wiem że musimy się uzbroić w cierpliwość ale pytam ponieważ chyba chciałabym oswoić nieznane i wiedzieć o co w razie czego pytać lekarza.

• Ada córka  myślę że po niedzieli ktoś zajrzy na forum i pomoże w odpowiedziach na twoje pytania, z mojej strony mogę ci podpowiedzieć że pisz sobie na kartce wszystkie pytania i gdy pójdziecie do lekarza to nic nie zapomnicie, ja tak robiłam i to mi pomogło bo niekiedy podstawowe pytania człowiek zapominał a po wyjściu od lekarza było już za późno na pytanie,wchodząc do lekarza wyciągałam kartkę i pytałam po kolei, niekiedy on sam brał kartkę i odpowiadał na każde pytanie, nie ma czego się wstydzić bo tu chodzi o zdrowie i życie człowieka,na początku jest wiele pytań i pytajcie lekarza o wszystko, każdy człowiek i każdy przypadek jest inny dlatego ważne są pytania do lekarza prowadzącego,pozdrawiam

• Czyli cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Jednak po przeczytaniu Państwa historii wyciągnęłam dwa wnioski, po pierwsze zawsze jest nadzieja i trzeba walczyć a po drugie niezależnie od tego co pokaże wynik badania hist. to czeka tatę usunięcie pęcherza tylko w przypadku np. gruczolaka niezlosliwego mogą nas najpierw kierować na jego wycięcie a on może z dużym prawdopodobieństwem odrastać i znów jego wycinanie itd. więc może ten radykalny krok postawić szybciej i usunąć pecherz. Nie wiem gdybam, myślę i mam jeszcze nadzieję że cystoskopia wykaże brak zmian chociaż skoro USG coś pokazuje to chyba czekam na cud. a proszę mi powiedzieć czy cystoskopia boli czy znieczulenie jest wystarczające i nie ma się czego obawiać? Tak bym chciała pomoc tacie.

• Dziękuję za odpowiedź, przepraszam że tak wypytuje i poruszam może błahe aspekty lub pisze, rozważam różne scenariusze ale jestem zagubiona mam jedną diagnozę nowotwór złośliwy z tego nieszczęsnego USG i druga brak ewidentnych zmian nowotworowych po USG u innego urologa, który skierował tatę na cystoskopię.musimy czekać i już. Dziękuję że Państwo są.

• My już po cystoskopii. Potwierdziła się obecność dwóch guzów, wielkość 1-2 cm. Czekamy aż lekarz wyznaczy termin ich wycięcia ale uprzedził że okres oczekiwania na miejsce w szpitalu to około 2 miesiące. Czy możemy tyle czekać? To dobry ośrodek a z drugiej strony czas odgrywa ogromną rolę. Dziś lekarz podczas cystoskopii nie pobrał wycinków to mnie trochę zastanawia bo Państwo pisali że Państwu lekarze pobierali wycinki do badania czy nasz lekarz coś zaniedbał?

• Heniek jeśli oczywiście chce Pan się podzielić ta informacją to po jakim czasie okazało się że guzy znów się u Pana pojawiły po ich pierwszym wycieciu? Ile trwał pobyt w szpitalu po usunięciu guza i ciekawi mnie czy robią ta operację w dniu przyjęcia czy w kolejnych dniach pobytu na oddziale.

• witajcie, jestesmy z tata dzis po kontroli u onkologa. Wyniki krwi markery w normie, ale dla pewnisci tata bedzie mial robiona tomografie za dwa tygodnie. Mam nadzieje wynik bedzie tak dobry jak wyniki krwi. Pozdrawiamy wszystkich cieplo 

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat