Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu

Dziewczyny, dziękuję za kciuki! Wlew poszedł i to bez żadnego wspomagania! Już wróciłam do domu. Następny eliksir za niecałe 2 tygodnie. Nie wiem, czy dobrze zrobiłam, ale poprosiłam o założenie portu. Może zupełnie niepotrzebnie, bo mimo tylu chemii i kłuć, żyły mam nadal dobre.

Aniu, marker można śmiało robić po jedzeniu, to zupełnie nie wpływa na wynik. Ponoć podobnie jest też przy morfologii, chociaż część lekarzy nadal trzyma się zasady, że tylko na czczo. U nas przyjęcia do szpitala odbywają się też po południu. Lekarz każe zjeść w domu obiad i dopiero przyjechać. Zaraz po przyjęciu na oddział zawsze jest pobierana krew na morfologię i biochemię, więc chyba to rzeczywiście nie ma znaczenia.

• 8 lat temu

Aniu my też robiłyśmy badanie markera po jedzeniu zazwyczaj. 

Nana, Carmen trzymam kciuki żebyście lepiej się poczuły !!!

U nas w czwartek wizyta wraz z wynikiem markera i to poczucie niepokoju..

• 8 lat temu

Ania badanie markera można wykonać po jedzeniu.Ja często tak robiłam.Pani w lab. powiedziała mi,że jedzenie nie zmienia wyniku.

Nana wierzę, że dolewkę Gemzaru otrzymasz.Ja w takim schemacie nie dawałam rady.Wyniki krwi nie pozwalały na dolewkę.Zastosowano mi schemat wlewów co 21 dni i było ok.

Miłego dnia 🙂

• Kobietki, czy na badanie CA 125 trzeba być na czczo? Pomyślałam, że jutro przed avastinem zaciągnę Mamę na krew żeby zrobiła ten marker, ale nie chcę żeby na głodnego szła na avastin...

• nana- kto jak kto, ale Ty? Pięknie dajesz radę, a że czasem masz lekki spadek sił to nawet zupełnie zdrowa osoba ma w takim upale i zmiennym ciśnieniu. a co dopiero przy chemii. Pozwól sobie na odrobinę słabości, nie bądź dla siebie za sroga:-) Głowa do góry, popraw koronę i do boju!!! Wiadro zdrówka ślę.

PS. ja wczoraj mojej mamie trąbiłam, że jak będzie dzisiaj na badaniach krwi to żeby koniecznie dopłaciła i zrobiła CA125. Jak myślicie zrobiła?;-) Pojechałam po wyniki i prawie udusiłam panią w okienku, że nie ma wyniku CA125...Mama zapomniała zrobić, a była z Tatą, który miał przypilnować i sam zrobić też inny marker. Zrobił?...Niee. Ręce mi opadły.😜😁😈

• 8 lat temu

Nie daj się Nana! myśl o sobie ,o tym ,że dasz radę  bo jesteś super dziewczyna i kochasz zycie😇

• 8 lat temu

Nana rozumiem Cię, ale trzymaj się. Też jeszcze jestem zdechła po ostatniej chemii. Jesteśmy silne kobietki i musimy dać radę. Pozdrawiam ciepło i modlę się za nas wszystkie

• 8 lat temu

Rany, dziewczyny, jak ja czasami mam już wszystkiego dość! W środę dopiero wróciłam ze szpitala, a jutro znowu. Tym razem dolewka samego Gemzaru. Jeszcze nie doszłam do siebie po wlewie, jestem tak osłabiona, że ledwie ciągam nogi. Cisplatyna ścina z nóg totalnie, a co by było przy pełnej dawce? Czuję się tak, jakbym przechodziła ciężką grypę.

• 8 lat temu

Dziękuje dziewczyny!pozdrawiam wszystkie!🙂

• 8 lat temu

Tess, oczywiście, jest o wiele dokładniejsze i wychwytuje mniejsze zmiany. U mnie przy pierwszej wznowie ani USG, ani TK nic nie wykazywało, a w badaniu PET-CT zmiany świeciły się, jak lampki na choince.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat