Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
asia 28
No tak mi powiedział ten koleś co do niego chodzę :/ też właśnie się naczytałam na te tematy i też się zaczynam dziwić ,że tak powiedział . Ja nie mam jeszcze dzieci ,mam 21 lat więc po wycięciu już chyba bym nie mogła mieć dziecka . Mam nadzieję ,że to będzię jakiś nie grozny wirus ,ktory da się wyleczyć tak jak mówił poprzez wymrożenie całej macicy .
Masakra :( już mam dosyć tych problemów ,nie dawno leczył mi nadżerkę niby już ok powiedział a tu nagle cytologia zła ,kazał się nie zamartwiać i nie zakładać odrazu najgorszego . Nie wiem skąd by do mnie mogło przyjść takie cholerstwo :/ hpv podobno od inicjacji seksualnej się zarazić mozna a ja mam stałego partnera od roku .zanim z nim byłam cytologie miałam ok .Namawiam go właśnie też na wizyte razem ze mną u gina żeby też był przebadany. A wiecie ile czasu się czeka za wynikiem? Mi mówił ,że za miesiąc mam do niego się zgłosić czyli to by było 15 sierpnia .ale położna mówiła ,że mogę przedzwonic i ona pojdzie do niego i zapyta bo ona niby nie ma dostepu do tych wynikow histo.pat. ale ,że załatwi i powie mi przez tel i na wizyte umówi odrazu.
-
martast79
a badałaś się regularnie ? i czy miałaś w rodzinie właśnie takie problemy kobiece tego typu?
mi wyniki musiały zmienic się w ciągu roku :/ bo rok temu miałam cyt.2 i brałam tylko globulki do pochwowo na stany zapalne i po braniu ich cytologia wyszła ok . Nigdy nie miałam grupy 3 z cytologi .strasznie się boję tego wyniku z wycinków
-
Do roszakjoanna- a może powinnaś skonsultować to z innym ginekologiem?
-
elza .
Też o tym myslałam żeby zmienić ,w sumie mam wizytę teraz u mnie w mieście na czwartek ale znowu będzie ta mi grzebać pobierac cytologie i na nowo wycinki itp a dobiero co 4 dni temu miałam pobierane i nic przyjemnego :/ Poczekam za wynikami wycinków i wtedy pomyślę ,ale wydaje mi się ,że ten lekarz wie co robi ,jest bardzo miły .i jako jedyny zaoferował ,że zrobi mi zabieg wymrażania nazdzerki na NFZ bo w moim mieśćie wszystkie babki na prywatnie leczą nadżerkę niestety.i muszę do niego dojeżdzać 30 km .
-
Tak jak czytam to rodzi mi się pytanie.Czy istniej jeszcze dobra nie prywatna służba zdrowia?
-
Cześć. Właśnie zastanawiam się czy robić test na hpv czy nie. W sumie to nic nie zmieni, no może będę bardziej świadoma od czego miałam raka. nika36 napisała że szczepionki na hpv nie są dla osób już zarażonych. Wykonano badania i okazało się że szczepionka Cervaix zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia cinów u osób już zakażonych o ponad 30%:
W badaniu klinicznym III fazy szczepionki Cervarix (badanie PATRICIA) wykazano, że w przeciętnej populacji młodych dorosłych kobiet (18 644 pacjentek w wieku 15–25 lat, śr. 20 lat) – niezależnie od statusu serologicznego i obecności DNA HPV przed szczepieniem (część kobiet była po ekspozycji na HPV) – szczepionka Cervarix średnio w ciągu 3 lat zmniejszyła ryzyko rozwoju CIN2+ o 30% (RRR: 30% [95% CI: 16,4–42,1], NNT: 89 [95% CI: 61–165]), a CIN3+ o 33% (RRR: 33% [95% CI: 9,1–51,5], NNT: 224 [95% CI: 131–731]), niezależnie od typu HPV i obecności HPV w zmianie. W ciągu 4 lat obserwacji szczepionka Cervarix zmniejszyła ryzyko rozwoju CIN3+ średnio o 46% (RRR: 45,6% [95% CI: 29–59], NNT: 122 [95% CI: 85–209]), a ryzyko AIS o 77% (RRR: 76,9% [95% CI: 16–96], NNT: 872 [95% CI: 446–3529]). Efekt ochronny był natomiast ponad 2–3-krotnie większy u kobiet, które nie były zakażone HPV przed szczepieniem (co może odzwierciedlać efekt szczepienia nastolatek przed inicjacją seksualną). W grupie tej ryzyko rozwoju CIN2+ niezależnie od typu HPV zmniejszyło się o 70% (RRR: 70% [95% CI: 54–81]; NNT: 71 [95% CI: 54–100]); CIN3+ o 87% w ciągu 3 lat (RRR: 87% [95% CI: 54–97,7], NNT: 272 [95% CI: 172–496]) i o 93% w ciągu 4 lat, a ryzyko AIS zmniejszyło się średnio o 100% w ciągu 4 lat.
To link ze strony z tym cytatem:
http://www.mp.pl/szczepienia/praktyka/ekspert/show.html?id=76642
Mój ginekolog również doradził mi szczepionkę, tłumacząc że organizm będzie się lepiej bronił niż bez niej.
-
Ja słyszałam ze szczepionka jest dla dziewczyn które jescze nie współzyły.W czoraj byłam na wizycie jak na razie zdrowa mam nadzieje ze juz nie powróci to dziadostwo.
-
"."
Witajcie babeczki!
Wpadłam na chwilkę,żeby się przywitać! Czas na urlopie zdecydowanie zbyt szybki pędzi:-(! Było pysznie! Najchętniej zostałabym tam jeszcze ze dwa tygodnie. Przywiozłam Wam troszkę bałkańskiego lata:)!
Więcej napiszę innym razem,muszę się troszkę wciągnąć w prozę życia ;).
Ściski,buziaki!!!
-
Czy któraś z was wie jakie jest leczenie jak się ma infekcje wirusem HPV?
-
"."
Cześć babeczki! Chyba troszkę przesadziłam z bałkańskim latem:(. Odsyłam je z powrotem!
Kasia79 już zaczynam trzymać kciuki za powodzenie Twojej jutrzejszej wizyty! Oczywiście,wszystko jest ok,o czym nie niezwłocznie nas poinformujesz ;)!
Miłego,nieco chłodniejszego,dnia!!! :-*