Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
rudzielec
tarczyca poniżej mostka? nie rozumiem...
Jak sie czułaś po odstawieniu hormonu? Ja jestem do niczego, wkroczyłam w 3 tydzień i nie mogę sie doczekać badań bo zwariuję. Cały czas ospała, opuchnięta, boli mnie coś w krzyżu, a dziś nie wiem skąd strasznie boli mnie podbrzusze (taki ból jak na okres który ma być dopiero za 2 tygodnie). nie wiem o co chodzi z tym bólem.
-
tami
musiałam odstawić 4 tygodnie przed przyjęciem jodu
anka244
scyntografia pokazała jakąś plamkę poniżej mostka, dlatego też dodatkowo zrobili mi TK szyi i klatki piersiowej ale na wynik muszę czekać do 24 lipca i dopiero będzie wiadomo, pani doktor powiedziała że może to być jeszcze kawałek tarczycy(bo być może była tak duża a przy operacji niestety nie była zauważalna) ale jestem dobrej myśli :) dostawałam 1 dawkę dużego jodu
-
Timi wiesz co biopsję robił naprawdę dobry lekarz , jedyny endokrynolog na cały Kalisz sporo pytałam za nim się na nią zgodziłam,wynik robił lekarz z Łodzi więc nie ma szans na jakieś pomyłki. Fakt jest taki że już za dużo o tym myślę ale strach przed operacją aż mnie paraliżuje:(domyślam się , że operacja i samopoczucie po niej nie należy do najłatwiejszych,sama narkoza w sobie jest obciążająca.Mam dni że myślę o tym pozytywnie ale bywają dni gorsze i tych niestety jest zdecydowanie więcej...
-
ewela12123
Ten rak rosnie bardzo powoli dokladnie 1mm na rok.Nie wiem kto robil Ci biopsje,ale to czy to na 100% rak potwierdzi sie dopiero po operacji,czasami biopsja jest mylna wszystko zalezy kto Ci ja pobieral,czy doswiadczony lekarz?Co do przezutow na wezlach nikt Ci teraz nie powie to tez dopiero pokaze wynik histopatologiczny,czasami nic nie widac na usg,a nawet podczas operacji 100% daje histo.Dlatego bardzo czesto lekarz operujacy usuwa wezly juz na zas aby nic sie nie przyczepilo w razie co ja tez mam usuniete te srodkowe szyjne.Nie fiksuj,ze masz cos za uchem zapewniam Ciebie to nie zaden przezut to Twoja psychika teraz wariuje ja tez w glowie mialam juz wszedzie przezuty naprawde mysl pozytywnie,wiem,ze trudno,ale ja pisze Ci z wlasnego doswiadczenia,ze nie warto!!Po operacji bedzie juz tylko lepiej przestaniesz juz sie zadreczac,wiec lepiej gdybys miala ja szybko najlepiej od razu po wakacjach,bo jak jest cieplo to niedobry czas na narkoze.Termin operacji z podejrzeniem raka bedziesz miala szybko to jest ten plus miec raka,ze nie czekasz na operacje rok tylko 2 tygodnie :))
-
no właśnie mój lekarz z tym wynikiem też tak twierdzi,ze wynik jest oczywisty i już się nic nie zmieni,a wynik histopatologiczny robią zawsze więc się tylko upewnią, chciałabym mieć już wszystko za sobą
-
ewela ja w szpitalu byłam tydzien bo miałam ataki tężyczki wiec musieli mi poziom wapna uregulować, jak juz bylo wszystko ok to mnie wypuścili do domu. co do wyniku z biopsji to nie wiem jak to jest bo ja mialam robioną prywatnie i robił to taki lekarz który podobno w Warszawie jest w tym najlepszy wiec mi od razu mówili lekarze że wynik biopsji w moim przypadku jest oczywisty
-
W maju miałam robione usg i nic na węzłach nie było ale co jest do tego czasu to nie wiem :( ale od kilku dni boli mnie tak za uchem jednak nie czuje nic powiększonego więc myślę że to nie przerzut .No właśnie jeżeli chodzi o ten wynik histopatologiczny to on może być inny niż wynik z biopsji? Ja pytałam lekarza to mi mówił że wynik biopsji jest raczej 100 % to jak to w końcu jest ? Rudzielec 29 ile czasu leżałaś w szpitalu po operacji? ale widzę, że też masz spory kawałek z Gdańska do Gliwic
-
rudzielec29
Co ci wykryła scyntygrafia? w której części ciała? Miałaś duży jod czy mały?
ewela
Skoro jesteś z Kalisza to po co aż do Gliwic chcesz jeździć? W Poznaniu też są dobrzy specjaliści, jod też w Poznaniu podadzą.
timi
Tak,wiem że puchnę ale ja to nazywam że tyję bo tak jak teraz to ja nie wyglądałam nigdy :(
-
rudzielec29
Musialas do jodowania odstawiac hormony czy mialas zastrzyk??
-
anka244
Nie tyjesz tylko puchniesz,bo zatrzymuje Ci sie woda w organizmie to normalne bez hormonu pozniej wszystko wroci do normy.
ewela12123
Operowana bylam u mnie w Gdansku w MSWia polecam ten szpital,operowal mnie mistrz od tarczyc blizna na 3,5cm.Sama operacja nie jest taka straszna blizna troche ciagnie nic wiecej mozna jesc wszystko do przezycia,wiecej czlowiek o tym mysli niepotrzebnie przed i sie stresuje,ale takie zycie to sa emocje.Moje rozpoznanie rak brodawkowaty jak wiekszosc tutaj na forum z usg wychodzilo 8mm,ale po histo wyszlo 5mm czyli mikrorak.22 lipca jade na pierwsza konsultacje do Gliwic i zobaczymy czy dostane jod?Jeszcze raz napisze wszystko jest do przezycia,wiem,ze sie denerwujesz tez to przerabialam i teraz zaluje,ze tyle mnie to nerwow kosztowalo naprawde nie warto skup sie na dziecku,bo ono czuje Twoj stres,a jak przyjdzie czas operacji szybko Ci zleci sama zobaczysz jak bedziesz z powrotem w domu z dzieckiem i bedzie juz po wszystkim.Najwazniejsze co pokaze wynik histopatologiczny po okolo 3 tyg czy masz gdzies na wezlach przezuty,guz spory,ale radza sobie doskonale i z takimi w razie co jod zalatwi sprawe!Mysl pozytywnie i nie susz glowy mezowi:))Trzymam kciuki