Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    settantatre Dzieki :)
  • @Basia49 na innym forum krąży taka oto tabela produktów zawierających jod, których powinnaś unikać, albo przynajmniej ograniczyć Tabela 1. Zawartość jodu w 100 g wybranych produktów spożywczych produkt jod (µg) sól kuchenna, jodowana 2293,0 dorsz świeży 110,0 mintaj świeży 103,0 makrela wędzona 40,0 ser edamski tłusty 30,0 sardynka w pomidorach 25,0 tuńczyk w oleju 25,0 orzechy laskowe 17,0 brokuły 15,0 szpinak 12,0 ser brie pełnotłusty 11,2 jaja kurze całe 9,5 płatki owsiane 5,9 czekolada mleczna 5,5 groszek zielony 4,4 salami popularne 4,1 ser twarogowy półtłusty 3,7 mleko 0,5% tł. 3,4 jogurt truskawkowy 1,5% tł. 3,3 wątroba wieprzowa 3,1 kapusta biała 3,0 fasola biała, nasiona suche 3,0 banan 2,8 bułki pszenne zwykłe 2,8 kakao 16%, proszek 2,8 chleb żytni razowy 2,7 mleko 3,5% tł. 2,7 czekolada gorzka 2,3 ryż biały 2,2 migdały 2,0 wieprzowina, karkówka 1,8 jabłko 1,6 karp świeży 1,5 wieprzowina, schab 1,5 pomarańcza 1,2 pomidor 1,1 szynka wieprzowa, gotowana 1,0 płatki kukurydziane 0,9 wołowina, pieczeń 0,8
  • 10 lat temu
    Witajcie W niedziele odstawiam hormony ,ale najbardziej przeraza mnie ta dieta przed jodowaniem. . Jak czytam co mam wykluczyc z jedzenia to stoje w punktcie martwym tzn juz sama nie wiem co moge jesc. Moze wy mi podpowiecie jak to zrobic ,aby zachowac diete ,a nie głodowac?
  • 10 lat temu
    anka244 Wypuklenie moze swiadczyc o bliznowcu,ale niekoniecznie. Polecam na wlasnym przykladzie plastry silikonowe Sutricon rewelacja!Naklejam je jak tylko odpadl strupek i mam tylko lekko czerwona kreske,a jestem 1,5 miesiaca po operacji.W aptekach podobno kosztuja 150zl,ja zamowilam w aptece Gemini za 98zl,sa dlugie i szerokie przy takich malutkich bliznach po tarczycy starczaja na bardzo dlugo!Smaruje jeszcze na zmiane Dermatix,takze rewelacja,polecam!
  • 10 lat temu
    anka244 Takie zgrubienie jest normalne, mnie też się takie robiło. Wcześniej już pisałam o tym, że ja używam takich specjalnych plastrów kinesiotaping. Na prawdę są rewelacyjne. Jak moja rehabilitantka zaczęła mi tą bliznę zaklejać, to bardzo szybko się zmniejszyła, zbladła i już nie ma takiego zgrubienia. Od czasu do czasu robię tylko przerwę, żeby skóra odpoczęła i smaruję wtedy albo Bio-Oil albo oliwką dla dzieci. ewela12123 Będzie dobrze. Zanim się obejrzysz i będziesz miała to wszystko za sobą! :)
  • ona 26 to super jak będziesz miała e - maila to chętnie się z tą dziewczyną skontaktuje,właśnie z tego forum się dowiedziałam o tym że ten rak uaktywnia się w ciąży , bo ginekolog i endokrynolog stwierdzili że jestem ich pierwszym przypadkiem o dziwo w dość długiej karierze ,medycznej. Musi być dobrze bo od 3 tyg jestem szczęśliwą mamą długo wyczekiwanej kruszynki, i nie wyobrażam sobie jej nie wychować. Mam nadzieje, że wytną, podadzą jod i koniec i tak jak dziewczyny będę mogła pisać o pokonaniu choroby i wspierać inne które będą potrzebowały wsparcia.
  • 10 lat temu
    ewela juz napisalam do kariny z prosba o e-mail :) ja bylam leczona w usa ale leczenie wyglada dokladnie tak samo :) tylko ze jod podaja tutaj co 5 lat nawet diagnostyczny (ja jestem po leczeniu prawie 4 lata a jod mialam podany raz) - no i tuta po podaniu jodu nie trzymaja w szpitalu - idzie sie wziasc tabletke i wraca sie do domu gdzie trzeba miec tygodniowa kwarantanne - reszta niczym sie nie rozni :) powiem Ci ze ten rak uaktywnia sie wlasnie najbardziej w czasie ciazy - dlatego mnustwo kobiet dowiaduje sie o nim wlasnie wtedy - znam sporo przypadkow gdzie kobieta nie mialam pojecia o guzach na tarczycy a dowiadywala sie o nich wlascie w ciazy - pamietaj ze ten rak jest uleczalny i na niego sie nie umiera :) kazdy z nasz przezywa szok ale zobaczysz wszystko bedzie dobrze kasiab gratuluje 7 latek :)
  • Dziewczyny mam jeszcze pytanie czy któraś z was miała może przerzuty na węzy? pytam bo od tygodnia boli mnie za uchem i trochę na szyi i fiksuje, że to przerzut a jestem dopiero przed konsultacją , z góry dzięki za jakieś info, pozdrawiam.
  • 10 lat temu
    chciałabym was zapytać o ranę po usunięciu tarczycy. Jestem 2 miesiące po i smaruję ją maścią cepan, albo contratubex. Ale szew jest wypuklony, czy to normalne czy to już zrost się robi? jak wstaję rano z łóżka co ciągnie, pomasuję i przechodzi.
  • 10 lat temu
    anka244 rudzielec ma na mysli napewno wole tarczycowe i one wlasnie moga byc ponizej mostka. Takie byly u mnie tez :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat