Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13027 odpowiedzi:
  • Lekarka w Pl teraz mi powiedziala ze cala trzeba wyciac i jak potem cale zycie hormony brac? Boje sie samej operacji... powiklan itp.. przezutow... kiedy wiadomo czy takowe sa? Teraz czuje sie super a po tym wszystkim boje sie ze bedzie zle:/ Vjolka mam nadzieje ze bedziesz pisac potem co i jak po operacji.. a ty masz cala do wycinania? Pewnie tak. Co lekarze mowia? Bedzie dobrze? Musi byc!!!
  • 9 lat temu
    Mam 39 lat,wymacałam sobie coś 5 lat temu,biobsja, guzek łagodny,kontrolę,a w kolejnej biobsji wyszedł rak.Szalałam,bo na pytanie 5 lat temu, czy usunąć tak na wszelki wypadek, usłyszałam,że jeśli mi to kosmetycznie przeszkadza... Jeśli chodzi o tą dziewczynę,to miała chyba jakiś inny problem. I dobrze że sobie zbadałaś cycki:-) bo to ważne,a guzek mały,jeden jod zrobią i będzie po raku.Będziesz mieć usuniętą całą tarczycę?
  • Vjolka a Ty jak sie dowiedzialas?? Ile masz lat jesli moge zapytac? Mi lekarka powiedziala ze to jest 100% do wyleczenia ale czytalam tu na forum jedna dziewczyna zle sie czula caly czas pisala ze z nia jest gorzej ... czy ktos wie co z nia? Czy sie wyleczyla?
  • Moj ma 9x9x11 wiec jedna doktor powiedziala ze to taki mikrorak ale jodowanie bede miala bo guzki powyzej 1 cm musza byc juz jodowane. Ja mam ten problem ze ja mieszkam za granica i nie mam ubezpieczenia w Pl . W pon 3 sierpnia dowiedzialam sie o moim raczku a w nastepnym tyg mialabym miec juz operacje koszt 8 tys ale w tej klinice tez na NFz dziala i termin tez nie dluzszy niz tydzien tyle ze ja zrezygnowalam i bede leczyc sie za granica:/ mam nadzieje ze tydzien w ta czy w tamta nie robi az tak wielkiej roznicy ale ja mam schizy ze umre itp a do tej pory czulam sie rewelka poszlam zbadac cycki a wyszedl mi rak tarczycy! Sama glupia zaluje ze poszlam :/ moglam zyc w nieswiadomosci.....
  • 9 lat temu
    Maszka twój guz nie zalicza się do mikroraka?
  • 9 lat temu
    Ja mam Guza ok 2 cm,chodzę z tym 5 lat albo i dłużej :-/ Wierzę że musi być dobrze, bo życie nie szczędziło mi przykrych niespodzianek i ta jest jedną z nich. Wytną,pojodują i ma być gitarra :-)
  • 9 lat temu
    Ja dowiedziałam się 2 miesiące temu, 19 sierpnia mam mieć operację. Pierwsze dni były koszmarne,chodzenie po ścianach... Powoli się oswajałam...To forum bardzo mi pomogło.Na tego raka się nie umiera! Prześledź forum,zobaczysz, że trochę ulży:-) Czy już jesteś umówiona w jakimś szpitalu?
  • Zalamana; ( jestem na urlopie w Pl i przypadkiem dowiaduje sie ze mam raka brodawkowatego... 3 dni temu wziety kredyt na mieszkannie... Wiele w zyciu przeszlam. A kiedy wszystko uklada sie dobrze to Bog dowala mi raczyskiem!! Dziewczyny pomozcie! czytaj całość
  • 9 lat temu
    Nie pamiętam tak gorącego sierpnia,zimą fajnie sobie przypomnieć jak parzyło słoneczko:-)
  • 9 lat temu
    Ok,dzięki :-)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat