Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Monia12345 ja mam 4 cm dziada i kilka mniejszych,nie miałam biopsji odrazu decyzja że usunięcie wszystkiego,no i stanie się to już w piątek, też mam lęk co mi wyjdzie w histopadzie,ale tu kobiety mnie wspierają od początku :D głowa do góry, też mam 6 latke w domu i już zapowiedziała że będzie płakać za mną, ale ja się z tym uporam żeby nie musiała się wiecej martwić o swoją mame,głowa do góry, kobiwtki tu piszą że ten rak to jest słaby dziad :D ale strach jest,jednym słowem musimy być dobrej myśli byle do przodu,ty chociaż wiesz z czym walczysz ja 3 miesiąc żyje w niepewności ale już nie długo. Pozdrawiam Cię bądź dobrej myśli.
-
Witam wszystkich.
Odebrałam wynik biopsji w piątek: podejrzenie nowotworu pęcherzykowatego....Termin operacji 17 maj. Jestem przerażona....Pierwszy wynik biopsji w wrześniu 2015 nie mówił o nowotworze tylko o jakiś zmianach i kontroli za pół roku. Kontrola była i jakbym obuchem w głowę dostała. Martwię się, Chociaż lekarze ciągle powtarzają, że nie ma się czym martwić bo nawet gdyby złośliwy to jest mało agresywny itd...ale czuję się jakbym siedziała na bombie. Mam jednego guza ok 2 cm na prawym płacie, lewy zdrowy, guz od września się nie powiększył. do operacji trzeba zdecydować czy usuwam całą czy tylko jeden płat. Najzwyczajniej w świecie boję się, że nie będę widzieć jak moje dzieci dorastają mają 6 i 2 lata. Dobrze jest czytać o tych, którzy z dziadem się rozprawili bo daje to nadzieję. Pozdrawiam
-
Witam wszystkich.
Odebrałam wynik biopsji w piątek: podejrzenie nowotworu pęcherzykowatego....Termin operacji 17 maj. Jestem przerażona....Pierwszy wynik biopsji w wrześniu 2015 nie mówił o nowotworze tylko o jakiś zmianach i kontroli za pół roku. Kontrola była i jakbym obuchem w głowę dostała. Martwię się, Chociaż lekarze ciągle powtarzają, że nie ma się czym martwić bo nawet gdyby złośliwy to jest mało agresywny itd...ale czuję się jakbym siedziała na bombie. Mam jednego guza ok 2 cm na prawym płacie, lewy zdrowy, guz od września się nie powiększył. do operacji trzeba zdecydować czy usuwam całą czy tylko jeden płat. Najzwyczajniej w świecie boję się, że nie będę widzieć jak moje dzieci dorastają mają 6 i 2 lata. Dobrze jest czytać o tych, którzy z dziadem się rozprawili bo daje to nadzieję. Pozdrawiam
-
Maszka gratulacje! Naprawde uwierz w to, ze jestes zdrowa! Teraz trzymamy kciuki za drugiego bobaska :-)
W Polsce też przy mikroraku i czysciutkich węzłach czesto nie podaje sie jodu. Wszystko ladnie w hist pacie. Widzą, że nie nacieka bo guz jest w obrebie wycietej tarczycy i jej nie przekracza. W czasie operacji pobiera sie tez próbki z węzłów wiec tam tez maja pewnosc ze czysto. Idealnie!!!
Nie ma w zasadzie jakich badań krwi robic bo marker tg jest dla osób ktore maja zniszczone wszystkie komorki tarczycy jodem. A Ty chyba nawet miałaś jeden tylko plat wycinany, nie?
To teraz pewnie w ciazy trzeba bedzie tsh kontrolować i to wszystko. Fajnie ze masz za pół roku kontrolę, zawsze to psychicznie lepiej, wiedząc że jest sie pod opieką .
-
Hej wszystkim....
Mam pytanie. Odebralam wyniki histop tzn.. odebralam.ciezko stwierdzic bo tu nikt wyniku do reki Ci niedaje. Okazalo sie ze mialam mikroraka brodawkowatego...ponizej 1cm. Jodowania nie potrzebuje bo wezly chlonne byly czyste a guz nie naciekal....ale skad oni to wiedza? Lekarz slownie mi powiedzial wszystko bez pokazania wyniku. Za pol roku do kontroli...
A ja mam schizy ze dalej cos ta mam....
Malo tego zapytalam go czy moge zajsc teraz w ciaze bo planujemy drugiego bobaska...a on mowi ze niema zadnych przeszkod....
Tu w Irl podchodza bardzo lekko do tego typu raka...co Wy o tym myslicie? Przy odbieraniu tych wynikow nawet badan krwi nie robili....ja nie wiem Czy mam jakies zrobic bo nic niezalecali...jesli tak to jakie??....masakra jakas...
-
Hej wszystkim....
Mam pytanie. Odebralam wyniki histop tzn.. odebralam.ciezko stwierdzic bo tu nikt wyniku do reki Ci niedaje. Okazalo sie ze mialam mikroraka brodawkowatego...ponizej 1cm. Jodowania nie potrzebuje bo wezly chlonne byly czyste a guz nie naciekal....ale skad oni to wiedza? Lekarz slownie mi powiedzial wszystko bez pokazania wyniku. Za pol roku do kontroli...
A ja mam schizy ze dalej cos ta mam....
Malo tego zapytalam go czy moge zajsc teraz w ciaze bo planujemy drugiego bobaska...a on mowi ze niema zadnych przeszkod....
Tu w Irl podchodza bardzo lekko do tego typu raka...co Wy o tym myslicie? Przy odbieraniu tych wynikow nawet badan krwi nie robili....ja nie wiem Czy mam jakies zrobic bo nic niezalecali...jesli tak to jakie??....masakra jakas...
-
Jolau a kiedy twoja operacja? Ja w ten piątek. Jak twoje samopoczucie?
-
Hej kobietki,miło na sercu że niektóre z was pożegnała tego wstrętnego raka,gratuluje.Ja w czwartek do szpitala,nerwy mam nie powiem,myślę ile będę czekać na wynik histopat.Ciekawe co mi tam.wyjdzie.Pozdrawiam ciepło :D
-
czesc
dawno mnie tu nie bylo a raczej tylko czytalam to forum i Wam kibicowalam :). jutro jade na kontrole do Zgierza. marker w styczniu byl zerowy wiec nie nastawiam sie negatywnie. zal zostawiac 9-ciomiesieczne dziecko i meza... dobrze ze nie czuc ze ten oddzial to szpital. raczej takie sanatorium.. ;) przynajmniej sie wyspie i nadrobie zaleglosci w czytaniu.
jestem zapisana na thyrogen takze obeszlo sie bez odstawiania hormonu. ktos jedzie do zgierza w tym tygodniu??
-
No i obowiązkowo jakieś zabijacze czasu :D
Bo tu w każdym pokoju są telewizory, ale prawie żaden nie działa ;)
Nie na 2zł tylko normalne takie zwykłe...
Mój oczywiście nie działa, więc jak nie musisz to nie bierz pokoju 284 ;)