Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Cześć Tenia
Wszystko ok , tg 0,040; TSH ciut za niskie 0,0499 a powinno być 0,1-1 następna kontrola za rok. Bardzo mnie to podbudowało, bo okropnie się bałam , że coś wyjdzie. To był b .pozytywny dzień większość kobiet wychodziła od dr PUCH zadowolonych z terminem kontroli za rok. I te które były po jodzie i te które były po mikroraku jak ja. Tylko jedna została od razu skierowana na tomograf bo aTG miała 1000 a norma jest do 100.
Pozdrawiam całe forum
Miłego wieczoru:)
-
Aneta 31 ja też mam zawroty głowy. Do tego często czuję tak jak by mnie brało przeziębienie ale w sumie nic się nie rozwija. Na następnej wizycie spytam Endo. czy to ma jakiś związek z usunięciem tarczycy i węzłów.
jolaau napisz jak po wizycie w Gliwicach???
-
Massie8989
U mnie raczej nie alergia bo od 2 tygodni jestem na prochach na alergie i nic nie pomaga :D Faktycznie może od zatok? Wiem że w jednej zatoce mam torbiel - laryngolog chce mnie operować a ja mam pietra że będzie gorzej wiec od 3 lat nic z tym nie robię. Koktajle tak pije ale w wiosna lato kiedy wszystkie produkty są świeże a i też w sumie teraz łatwiej łyknąć garść witamin ;)
Aneta31
To przekichane. Dla pocieszenia wiem jak sie czujesz. A najbardziej to mnie wkurza ta nie wiedza dlaczego jest tak a nie inaczej. :( Jak żelazo masz niskie to może masz anemie? U mnie jest dziwna sytuacja - żelazo wysokie a ferrytyna niska i ciągle spada. Jestem z tych upierdliwych pacjentów i będąc u ginekologa dopytywałam sie o żelazo. Kazał zrobić wyniki, następnie zażywać żelazo przez miesiąc i ponowić wyniki. Jeśli nic sie nie zmieni to znaczy że jest problem z wchłanianiem i trzeba do gastrologa. Nie skorzystałam z tej porady bo byłam przed jodem a i wszystko zawsze konsultuje z endokrynologiem i stwierdził że na chwile obecna nie potrzebuje nic dodatkowo brać bo wyniki ciągle w normie. Może spróbuj tak z tym żelazem. Może u Ciebie to coś rozjaśni. Oczywiście dam znać. Pozdrawiam Buziaki
-
Luba
Skoro miałaś operację na Przybyszewskiego i tam masz endo w poradni to Twoja karta DILO też tam jest.
Powiedz, że masz i powinni Ci wyznaczyć normalny termin.
Nie pamiętam po jakim czasie od operacji miałam tsh robione ale spokojnie mozesz zrobić u lekarza rodzinnego.
Pozdrowienia
-
ewka22
Ja mialam operacje w 2012 roku.
Do dzis biorę calperos 1000 3razy dziennie i alfadiol 1mg 2 razy dziennie.
Wapń przy dolnej granicy.
Lekarz powiedział mi, że mam niedoczynnosc przytarczyc ale są i pracują, bo gdyby ich nie bylo w ogóle to na takiej dawce bym nie ujechała.
Ja nie widzę żadnych skutków ubocznych w związku z tym. Nie mam żadnych objawów. Łykam leki i tyle. Nie myślę o tym. Zdrowo się odżywiam, chodzę na siłkownię, ćwiczę w domu itp itd.
A nasze samopoczucie głównie zależy od nas samych i od tego jak się nastawimy. :)
Pozdrowienia
-
a i jeszcze jedno jakie jest sampopczucie przy nieskim wapnie takie ogólne narazie mam ok oprucz doła z powodu ich braku ale boje sie ze problem sie pogłębi....
-
przeproszam ze ja o tym samym ciągle ale ne daje mi to żyć.... a mianowicie przytarczyce! ciekawa jestem czy komuś sie poprawify f-cje przytarczycy przy pth poniżej 3 czy już pozamiatane bo boje sie że czeka mnie dopiero wiele problemów z nimi a nie z rakiem?!
-
Mialam trzy operacje pierwsza byla na laryngologi i miala byc to zmiana lagodna a wyszlo inaczej, jak ja jezdzilam do Gliwic to faktycznie na jod trzeba bylo czekac tylko trzy miesiace i iGliwice nie zostawily mnie samej sobie bo kontrole tam mam ale stwierdzili ze maly jod jest na chwile obecna nie potrzebny, kto wie moze kiedys mnie na niego skieruja a to ze mialam kolejna operacje to twierdze ze to oni mi spartolili sprawe i nie wycieli wszystkiego za pierwszym razem
-
kalmara
Szczerze to niewiem jakie mam wyniki bo zapomnialam zabrac wydruku badan krwi,ale napewno dobrze wszystko bo bralam dawke 137 i doktorka zmniejszyla mi na 125 bo sie tam wszystko uregulowalo,stwierdzila ze teraz jak mi da 125 to napewno bede czuc sie ok a tu zadnej poprawy.Nie za bardzo wiem co robic,funkcjonowac tak nie moge zwlaszcza ze mam 3 latka w domu.Zelazo mialam dosc niskie ale na granicy wiec przepisali mi pastylki ale nie widze roznicy.Ogolnie jestem okropnie slaba a dobrze sie odzywiam i nawet po 12 latach rzucilam papierosy.Na wlasna reke zrobilam sobie rezonans glowy ale tez jestw porzadku wszystko.Nie wiem co robic bo poprostu tak zyc nie moge,ale do kogo isc z tymi moimi dolegliwosciami.Dodam jeszcze ze operujac wezly prawostronne uszkodzili nerw i niemam czucia na szyi i troche ograniczone ruchy prwa reka ale przyznali mi grupe invalidzka wiec chociaz tyle.Napisz jak po wizycie moze czegos sie dowiesz nowego a moze jakies badania trzeba by bylo zrobic.Caluje :D
-
Kalmara ja ostatnio też ciągle chrząkam. Z tym, że chyba to przez to że spływa mi ciągle katar z zatok, nie wiem, chyba po 27 latach życia okaże się, że mam jakąś alergię. I tak myślę, że od tego też chrząkam.
Co do łykania witamin - zamiast takich w tabletkach spróbuj zielonych szejków. Polecam :)