Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13031 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    kasia

no wlasnie o to chodzi ze mojej lekarz nie bedzie na tej komisji haha ja nawet nie wiem co mam na niej mowic ! ona tez powiedziala to samo ze jak biore je tyle lat to moga podniesc mi cisnienie - ale ja bralam je temu ze mialam problem z okresem - I teraz jak zostalo mi 3 miesiace to oni odstawiaja takie szopki :/
    moja lekarz ogolna powiedziala mi ze moje cisnienie nie jest na tyle wysokie zeby to leczyc

co do recept to lekarz wysyla je po rozmowie telefonicznej ale tylko przez rok - potem trzeba isc na wizyte inaczej lekarz nie wysle nowej recepty

kurde tak sie teraz zastanawiam czy moze juz teraz przerwac tabletki - bo po co znowu brac inne jak tylko 3 miesiace mialam zamiar je jeszcze brac

kobitki mam jeszcze pytanie - czy sadzicie ze od lekko podniesionego cisnienia mozna miec problem z oddychaniem
  • 12 lat temu
    Ona,
    wiesz powiem jako osoba pracująca w badaniach klinicznych (badanie leków stosowanego przez pacjentów): niektóre skutki uboczne występują dopiero po bardzo długim okresie stosowania danego leku, nawet po kilku czy kilkunastu latach! Czasami dane działanie niepożądane jest tak rzadkie, że ma je np.: 1 osoba na 10000 biorących. Słusznie lekarz robi, że chce się spotkać zanim wypisze receptę, no ale komisję zwoływać to jest absurd-jednak w USA jest inaczej niż u nas. A co jeśli naprawdę masz wysokie ciśnienie przez tabletki i będziesz je nadal brała to tylko sobie narobisz kłopotów, bo nadciśnienie jest bardzo groźne.
    Wiesz co w PL było jeszcze do niedawna tak, że można byłoby zadzwonić do lekarza i zamówić receptę ale teraz trzeba się zjawić normalnie na wizytę. Dlaczego? bo ludzie nie widzieli się nawet po kilka lat z lekarzem i cały czas brali tę samą dawkę a powikłań po złym leczeniu było bardzo dużo.
    Nie denerwuj się, tylko spokojnie idź 4.01 do niej. Ona na pewno nie robi tego złośliwie i nie che mieć Ciebie na sumieniu, że coś przeoczyła i że coś Ci się stało. Niech od razu da Ci skierowanie na badanie prób wątrobowych bo przy tak długim braniu tabletek anty bez przerwy wątroba lubi "szaleć".
    A nie możesz zadzwonić/napisać do endo i powiedzieć jej że musisz zrobić przerwę w braniu tych tabl.?
  • 12 lat temu
    ale jestem wsciekla ze az mi goracoooooo !!!! dzwonie sobie dzisiaj zeby lekarz wyslala mi nowa recepre na moje tab anty (zawsze tak robie) lekarz widzialam ostatnio ponad rok temu - a ona do mnie wyskakuje z tekstem ze mi ich nie przepisze !!!!!!!!! ze widzaiala ze bylam u lekarza I ze mam lekko podwyzszone cisnienie I ze to moze od tych tab anty !!!! a ja do niej ze jak to ? biore je tyle lat a ona ze mi raptem ich nie przepisze to co ja mam zrobic !!! nie moge se przeciez od tak ich przerwac (musze przed tym pogadac z endo) to ona do mnie ze wysle mi tabletki zebym miala do 4 stycznia I 4 mam stawic sie na rozmowe z komisja hahahahahahaha ktora zadecyduje czy moge brac tabletki - TO JAKAS PARANOJA !!!!! niemoglam uwierzyc w to co uslyszlalam !! cisnienie mam zawsze leciutko podwyrzszone co sie stresuje a ona mi z takim czyms wyskoczyla !!!! teraz to dopiero mam wysokie cisnienie !!!!!!!
    mowilam jej ze chce je tylko na kolejne 3 miesiace I ze bralam je 5 lat (ze chce zajsc w ciaze) a ona ze komisja zadecyduje co dalej - nie wiem czy sie smiac czy plakac !!!!
    obudzila sie po 5 latach idiotka jedna !!!!
  • 12 lat temu
    kasia84

tak jak piszesz lekarze wiedza co robia :) powiem Ci ze ja jod mialam tylko raz (najmniejsza dawke z mozliwych) mialam 2010 roku po diagnozie - nastepna bedzie dopiero 2015 :) lekarz powiedziala ze nie ma potrzeby podawania jodu wczesniej :)
  • 12 lat temu
    aga

najpierw ma sie operacje jesli ona potwierdzi ze to rak nastepnym krokiem bedzie podanie tabletki (jodu) po niej ma sie kwarantanne - niezblizanie sie do dzieci przez 12 rokiem zycia I kobiet w ciazy (wogole) a do osob starszych odleglosc musi byc 2 metrowa - nie powiem Ci niestety ile bedzie trwala kwarantanna - zalezy to od dawki jodu - ja mialam tydzien ale z tego co wiem wiekszosc ma 2 tyg - po wzieciu jodu idzie sie na bardanie (scyntografie) ktore wykazuje czy ma sie jakies przerzuty I resztki tarczycy ktore moga zostac po operacji (ja mialam resztke tarczycy) jesli ma sie przerzut lub resztke tarczycy jod ktory sie otrzymalo to zniszczy :) no I na tym konczy sie leczenie :)
  • 12 lat temu
    kasia, dzieki za info. Ciekawe czemu dopiero po 3 latach mam to zrobic ... No coz - zapewne wiedza co robia :):)
  • 12 lat temu
    aga,
    Ona ma 100 % racji!!! Mi tez moj lekarz powtarzał że lekarze caly czas sie spierają czy tę zmianę w ogole nazywać rakiem :) A zatem sama widzisz- nie jest źle!! Ale rozumiem Cie dobrze. Ja dowiedzialam sie o raku jak bylam w 3 cim miesiacu ciązy. Nie zalamalam sie tylko dlatego ze powtarzalam sobie ze to moze zaszkodzic dziecku i nie mam wyjscia - musze sie ogarnąć! Pomoglo :)))
    Wszystko będzie dobrze!!!Naprawde nie ma sie czym przejmowac!
  • 12 lat temu
    Czy kwarantanna trwa długo? I czy jest ona zaraz po operacji czy dopiero po przesłaniu materiału z histopatologii?
  • 12 lat temu
    Aga76,
    po pierwsze biopsja to nie diagnoza i ona często się myli. Po drugie, tak jak pisze Ona25, wiem że ciężko Ci teraz w to uwierzyć ale ten rak to prawie jak nie rak. Głowa do góry będzie dobrze. Teraz będziesz mieć operację, cały materiał trafi na badania histo i wtedy będzie wiadomo czy masz raka czy nie. Leczenie polega na podaniu jodu, nie traci się po nim włosów, nie ma naświetlań. Jedyne co jest niekomfortowe to kwarantanna ale też bez przesady, nie oznacza to że nie możesz stanąć obok drugiej osoby. Mojej siotrze biopsja pokazała r.pecherzykowty, po operacji guz łągodny. U mnie było inaczej i biopsja i badanie histo po operacji pokazały to samo r.brodawkowaty. Przeszłam leczenie w 2007, w 2011 urodziłam zdrowego synka i co najważniejsze też jestem zdrowa!
    Co do objawów chorób tarczycy, wszystkich nie tylko raka dają objawy ale nie każdy lekarz kojarzy je z tarczycą bo bardzo często mylone są z innymi chorobami, np. zapalenie węzłów chłonnych, przeziębienie, itd.

Kasia,
    tak podejście do leczenia się zmienia-lekarze mają coraz lepszy sprzęt, i dużo więcej wiedzą. Ta diagnostyka w szpitalu to właśnie dawka diagnostyczna, malutka (nie am po niej kwarantanny) i robią jodochwytność, marker, scyntygrafię całego ciała.
  • 12 lat temu
    trzymaj sie I obaczysz bedzie dobrze :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat