Rak pęcherza moczowego
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno.
Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
-
Moni ja miałam wyciągnięte szwy w 10 dniu po operacji .
-
Witaj Moni,tak ja mam wężyk włożony do moczowodu który wychodzi na brzuch w postaci małej dziurki,ja mam go wymieniać co 6 lub 7 tygodni albo wcześniej gdy się zatka,wymieniam go w poradni urologicznej w instytucie onkologii gdzie miałam operację,wymienia mi ten lekarz który robił mi operacje i on mnie dalej prowadzi czyli skierowania na badania,tk, prześwietlenia i gdyby się coś działo, cewnik może wymieniać urolog ale dobry bo mnie ostatnio wymienił urolog u nas w poradni to założył mi taki jaki miał i gdy zobaczył tamten lekarz to się za głowę złapał i natychmiast wymienił bo robił mi się zastój w nerce, za te cewniki nie płacę,jeśli mogę doradzić to niech mąż popyta lekarza w szpitalu to na pewno doradzi i przy wymianie cewnika niech poprosi o dodatkowy abyście w razie czego mieli na wymianę i możecie popytać w sklepach medycznych o taki,to są groszowe sprawy a dobrze mieć w zapasie i unikniecie tego co ja miałam, jeśli macie jakieś pytania to pytajcie a jeśli tylko będę mogła to pomogę,pozdrawiam serdecznie i życzę szybciutkiego powrotu do zdrowia
-
Eliee, na odleżyny można kupic bardzo dobre plastry.Powinien zapewnic je szpital , ale wiesz jakie mamy czasy.Pamietaj ,że odleżyna to ból i otwarte drzwi dla bakterii.
-
Moni bardzo się cieszę,że wszystko ok. To wspaniale,że Twój mąż tak szybko wraca do sił. Pozdrawiam
-
dona
Chyba Ty jako jedyna masz wężyk tak jak mój mąż powiedz mi proszę gdzie się te wężyki wymienia? czy musi to być w szpitalu w którym była operacja i czy trzeba je kupić samemu czy dostaje się je w szpitalu? masz może dla nas jakieś wskazówki dotyczące tego rodzaju stomii?
pozdrawiam
-
meegi
Byłam wczoraj u męża i rozmawiałam z lekarzem. dr Jarzmus powiedział, że nie dało się zrobić wstawki z jelita bo rak zaatakował już moczowody I węzły. wszystkie węzły zajęte wycieli. Mąż czuje się bardzo dobrze. od dziś może już normalne posiłki jeść. dziś też wyciągnięto ostatnie dreny. Jeżeli nic się nie zmieni to pod koniec tego tygodnia wyjdzie ze szpitala :)
mam pytanie do osób po operacji po ilu dniach wyciąga się szwy?
-
-
Bolek- jeszcze mezowi nie zrobiono wenflonu do zyly szylnej bo lekarze maja tyle zabiegow na bloku operacyjnym, ze nie wyrabiaja sie. Tymczasem w lewa reke nie da sie juz wkuc, a prawa spuchla///Do tej pory maz mial podawane dozylnie wysokobialkowe produkty i nadal tak ma byc bo za wczesnie jeszcze na pokarm normalny. A poza tym czuje sie OK, nic go nie boli , ale ma odlezyny na plecach. Ja nie jestem w stanie go podniesc i smarowac...
-
-
Moni jeśli tu zaglądasz to daj znać co u Was?