Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • Anna mój tato tez miał guzy których nie udało się usunąć przez cewkę
  • 8 lat temu
    Anna,okres intensywnego odpratkowania to ok.2 tygodnie.Po tym czasie chory nie powinien stanowić zagrożenia dla otoczenia. Prawie 20 lat temu, podczas rutynowych badań, stwierdzono u mnie zmiany w płucach. Myślałam, że to koniec, ale moja prowadząca p.doktor powiedziała mi wtedy, że powinnam się cieszyć, że to tylko gruźlica, a nie nowotwór.Trzy miesiące byłam w szpitalu, z tym miesiąc bezwzględnej izolacji, a potem przepustki. Dziś tylko niewielki cień na obrazie płuc i raz do roku rtg przypominają mi o tej chorobie. Teraz okres izolacji jest wiele krótszy, leki pewnie też nowej generacji , więc tą chorobą nie musisz się martwić. Mój mąż przy niskiej złośliwości, T2,niestety wskazanie do RC.3 listopada mamy zgłosić się do kliniki, potem kontrolne tk i zabieg.
  • Też w ten sposób to rozumiem. Od stopnia pT2 guza nie można usunąć przezcewkowo w całości.
  • Dziękuję. Polecam się. :-)
  • To nie kwestia tego, który lek jest silniejszy ponieważ to są dwa różne mechanizmy działania. Ketonal działa szkodliwe na układ pokarmowy więc ja osobiście wybrałbym Tramal.
  • Dzieki Dona... Nikt wczesniej nie kazał mi zrobić tych badań(TK,cystoskopi)Usg mialsm-nic nigdy nie wykazywalo.Nawet sama nie pomyślalam zeby zrobic te badania na wlasna reke-zapewniano mnie ze to infekcje,az do przedwczoraj gdy lekarz ktorego polecila mi lekarka,chce wykluczyc najgorsze. Masz racje nie moge panikowac. W pn.ide sie zapisac na cystoskopie . Pozdrawiam :)
  • Kasienia witamy na naszym forum, jeśli chodzi o badanie BTA to nie wiem co to jest bo nigdy nie robiłam, według mnie to trzeba by było zrobić badanie cystoskopie i tk bo usg nie wszystko pokaże ,czy nigdy nie robili ci takich badań?, przy krwiomoczu to pierwsze robią takie właśnie badania, raka bym tu wykluczyła bo gdyby był tyle lat to nie możliwe, prędzej jakiś nawracający stan zapalny,gdyby coś zobaczyli na cystoskopii to zrobią TUR i próbki do badania hp i będziesz miała pewność co dalej a póki nie ma wyników to nie panikuj bo stres nie wskazany, wszystko będzie dobrze, cierpliwości i życzę zdrówka
  • Dziekuje Bolek - Tobie rowniez
  • Kasienia życzę powodzenia i dużo zdrówka życzę po tera to już na spoko
  • A Wy kochani jak sie trzymacie? Boziu tak mi przykro,dlaczego ludzie tak musza cierpiec to okropne :(

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat