Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    moni12 Tata dopiero w środę otrzymał skierowanie do poradni bólu bo onkolog powiedział, że sobie nie poradzi z jego bólem. Termin dopiero 1 grudnia. Dziś byliśmy na izbie przyjęć bo tate aż tak bolało. Lekarz wspomniał o hospicjum, że pacjenta oddaje się na kilka dni i wraca do domu. Ale ja nie biorę takiej opcji pod uwagę. Dla mnie to i tak jak sen ta cała sytuacja, Wierzę, że tata wyzdrowieje i będzie z nami jeszcze długo.
  • 8 lat temu
    mon m Mój mąż przechodził już przez ketonal, tramal, plastry itd. zadziałał dopiero Reltebon i Oxydolor(to ta sama substancja) ale w dawce aż 100mg. W razie gdy męża boli może brać syrop Methadon przeciwbólowy. To są leki opioidowe. Mąż czuje sie po tych lekach dobrze nie ma żadnych skutków ubocznych. Ale wiadomo na każdego działa coś innego. A jaki jest powód bólu? może warto się wybrać do poradni leczenia bólu? Mój mąż jest pod opieką hospicjum domowego i mamy świetną lekarke anastezjolog która bardzo dobrze dobrala mężowi leki.
  • 8 lat temu
    Morpheus to mnie teraz wystraszyłeś. a czy ktoś ma jakiś sposób na ból pleców plastry działają 1,5 dnia ketonal nie działa morfina 6h równiez. Może ktoś tu miał jakieś inne środki przeciwbólowe
  • Małgorzata dzieki za porady skorzystam
  • Dokładnie Anna. Aż nie wiem co napisać...nadzieja umiera ostatnia. Wierzymy razem z Tobą ze jeszcze długie wspólne lata przed Wami. Trzymajcie się
  • Mam nadzieję, że pomoże. Trzeba pamiętać o tym żeby zaparcia nie utrzymywały się zbyt długo. Miałem przypadek w rodzinie, że nastąpiło rozerwanie jelit przez zahamowanie wypróżniania z powodu przyjmowania morfiny. Trzeba zapytać lekarza po ilu dniach od zatrzymania wypróżniania należy bezwzględnie wykonać lewatywę lub podjąć inne środki.
  • 8 lat temu
    Dzięki za pomoc wysłałam mamę do apteki
  • Słyszałem że bardzo dobry na zaparcia jest Bisacodyl.
  • 8 lat temu
    moni12 niestety syrop nie pomaga, tata zażywał również metoclopramidum polpharma równiez bez rezultatu.
  • 8 lat temu
    Aniu, nic nie jest dobrze. Pęcherza nie usunięto, za duży nacisk na okolice odbytu Ma wyłonione moczowody, czyli dwa worki na brzuchu, ranę pooperacyjna i tyle...Zostaje chemia i radioterapia. Myślałam, że dostanę obłędu, wpadłam w atak histerii, wyłam nie patrząc gdzie jestem. Potem rozmowa z profesorem, a za chwilę wjechał z bloku operacyjnego mąż. Otarlam oczy i siedzę przy nim nie wierząc w to co się stało. Patrzę jak śpi nieświadomy niczego. I znowu jedno pytanie, Boże dlaczego...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat