Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Witam. Zaglądam tu od czasu do czasu,ale przeważnie siedzę z mężem, a wieczorami nie mam siły już pisać. Mąż powoli dochodzi do siebie, dziś miał usunięte dreny, dużo spaceruje. Nie ma apetytytu, muszę wciskać mu jedzenie na siłę. Boi się problemów z wyproznianiem,dostał dzisiaj Lactuloze, więc trochę go ruszyło.Guz uciska na odbyt, więc ma uczucie parcia. Dziś też były z wizytą dzieci, bardzo nam to pomogło. Mogliśmy chwilę nacieszyć się sobą. I cóż więcej? Życie toczy się dalej, na razie w szpitalnym rytmie.Pod koniec następnego tygodnia wypis...i ciąg dalszy. Penetruje inne ośrodki onkologiczne,zastanawiamy się nad Brzozowem, ma dobrą opinię i jest blisko. Zanim wygoi się rana pooperacyjna muszę coś zdecydować. Znowu trudna decyzja, ale mam trochę czasu żeby się rozeznać. Pozdrawiam serdecznie <3Dziekuje za wsparcie <3
  • Dokładnie Anna S ja do tej pory marzę o tym by to był tylko sen. Cała rodzina marzy. Ważne ze nie jest człowiek z tym sam sobie pozostawiony ze jest to forum w którym można tyle uzyskać pomocy i wsparcia
  • Dziękuję Morpheus.
  • Antydepresanty może zapisać lekarz rodzinny. Myślę, że każdy pęcherz w którym "grzebano", coś wycinano, naruszano jego strukturę może mieć większą skłonność do zakażeń.
  • jak myslicie,po wycieciu brodawczaków gdy pęcherz jest czysty mogą częściej występować zapalenia pęcherza?
  • Mam pytanie bo wygląda na to ze mój tato ma depresję. Mimo dobrych wyników chyba go to dziadostwo dopadło. Proszę mi powiedzieć czy jakimś antydepresanty to może zapisać lekarz rodzinny czy konieczna jest wizyta u psychiatry :-/
  • 8 lat temu
    czy ktoś z forumowiczów może polecić onkologa z Otwocka?
  • Wycinki pobiera się w celu poszukiwania zmian nowotworowych we wczesnym stadium. Jest to tzw. mapping pęcherza.
  • dziękuje,też to znalazłam ale kurcze po co brać tego wycinek?czyli moze byc to cos gorszego,moze te brodawczaki sie odnawiaja?były mało zlosliwe
  • Majaajsza Wyszukałem i znalazłem m.in. coś takiego : portal.abczdrowie.pl/pytania/czy-to-rak-blagam-o-rade I cytat: " tu odpowiadając na Pani pierwsze pytanie - obraz przekrwionego pęcherza i leukoplakii sugeruje przede wszystkim zapalenie pęcherza." Oraz: www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?2041 I cytat : "W przewlekłym zakażeniu pęcherza moczowego dochodzi do zmian w obrębie błony śluzowej pęcherza moczowego upośledzających jej naturalną barierę ochronną. Następuje przekrwienie i wzrost przepuszczalności nabłonka, a także metaplazja płaskonabłonkowa." Zatem myślę że przekrwienie pęcherza towarzyszy przede wszystkim jego zapaleniu.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat