Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • Możesz kliknąć w edytuj komentarz i zamienić treść posta np. na kropkę. Dlaczego myślisz, że masz raka pęcherza?
  • Kurde sorry za ten spam ale pisałem z tel. Wiecie jak to usunać? Dario Ja w ogóle nie pale, a pije bardzo rzadko
  • .
  • .
  • 8 lat temu
    Karol - teoretycznie tak, ale praktycznie w tak młodym wieku jest to baaardzo mało prawdopodobne. Natomiast możesz zmniejszyć to ryzyko na przyszłość np. nie paląc!
  • Witam, jestem tu nowy mam 19 lat i jako iż jestem najmłodszy na tym forum (tak mi się wydaje), i mam do was takie pytanie,czy w moim wieku można już mieć tego szkodnika? Bardzo się boję, bo chcę jeszcze długo pożyć. ;( Bardzo proszę o odpowiedź.
  • Przykład z nogą był w odpowiedzi na posty Magdy, która kierując się emocjami chciałaby żeby jej mąż miał usuwany pęcherz nie mając jeszcze stwierdzonego nawrotu. Można usunąć pęcherz kiedy rak nawraca, ale tak jak Heniek pisze w 25% nie nawraca i w ten sposób 25 osób na 100 zostałoby niepotrzebnie okaleczonych.
  • Kaha1, dobrze zrozumiałam lekarza. Byłam tak samo zaskoczona jak wy. W takim samym tonie wypowiedział się zresztą dr Siekiera i prof. Borówka. Generalnie chodzi o to, ze wlewki podraznieja wnętrze pęcherza, powodują tez łuszczenie i oddzielanie się części komorek, które następnie wczepiają się w inna część pęcherza. Dość logiczne nawet. Cystoskopia jest badaniem na poziomie makroskopowym wiec nie daje pewności ze pęcherz jest czysty. Już szybciej cystoskopia w świetle noebieskim ale wciąż to oglądanie okiem. ? Moja tata przy T1 HG, był gotowy na usuwanie pęcherza. Zarówno Borowka, Siekiera i Kamecki namawiali żeby pęcherz zostawić. Tata się zgodzil, jest pod ściska kontrola.
  • Matko jose-leon powiem tak...częścią ludzkiego życia jest śmierć. Jest ona nieunikniona. Gdyby ludzie nie chorowali żyliby wiecznie. Każdy o tym wie aczkolwiek w momencie kiedy dowiaduje się o chorobie staje się zachłanny na życie. Jednak musi na tej ziemi nie być aż tak źle skoro chcemy żyć ;) Mój tato ma 74 lata. Cały czas mówił o śmierci przygotowując nas na nią po czym w chwili w której dowiedział się o chorobie okazało się ze sam kompletnie nie jest na nią przygotowany . Bardzo się załamał. Całe szczęście póki co jest dobrze i oby było jak najdłużej. Nikt tutaj nie nakłania innych do określonych zachowan. Są ludzie którzy po informacji o chorobie w ogóle nie zgadzają się na jakiekolwiek leczenie i maja do tego prawo. Mój tato jest póki co 3 miesiące po radykalnej. Czuje się dobrze. Wygląda lepiej niż przed. Worki nie stanowią dla niego żadnego problemu. Mam świadomość że ta kupa gó...została z niego wyrzucona i mamy nadzieję że jeszcze zostało mu kilka ładnych lat normalnego życia. Pozdrawiam serdecznie wszystkich walczących i tych z opozycji również :)
  • 8 lat temu
    Heniek a jeżeli nie nacieka i systematycznie się kontroluje ?Miałeś 6 razy usuwane brodawczaki to dlaczego dopiero za 7 radykalna?Pozdrawiam wszystkich.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat