Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • AnnMarie będę wspierać Cie modlitwa :-) POWODZENIA :-)!!!!!
  • Aniasas u mnie w połowie chemii pojawiły się plamy na paznokciach, teraz mam brzydkie żółto-czarne :(. Przez tydzień strasznie bolały, coś jak poparzenie i opuszki były drętwe.Jakieś tam mrowienie czasem się pojawia...osłabienie, ale powiem tak: zniosłam dobrze i Ty też dobrze zniesiesz.Ważne, że do przodu:) mi psycholog poleciła odwracać uwagę od tych skutków, aby się na nich nie skupiać ( nie patrzeć, nie wkręcać sobie i nie czekać na kolejne:) Jeśli coś przyjdzie to przyjdzie i to tylko chwila:) I rzeczywiście to tylko chwila. Kochane dziewczyny jutro 6...i jutro odbiór Tk - podsumowanie leczenia... proszę o dobre ciepłe myśli, bo zaczynam się stresować ...
  • 9 lat temu
    sniezka, fryzurę można zmienić, ale może jeszcze się nie śpieszcie. Niech mama nacieszy się włosami, póki jeszcze je ma. Włosy zaczynają wypadać gdzieś ok. dwóch tygodni po pierwszej chemii. Ja w każdym razie do fryzjera nie idę, chociaż już powinnam. Mam teraz dość długie i już mi przeszkadzają, bo zdążyłam przez te 4 lata przyzwyczaić do króciutkich. Wcześniej nosiłam do ramion i było mi dobrze. Jeszcze przez cały miesiąc pozwolę im rosnąć, a potem... Odebrałam dzisiaj wynik tomografii, ale z kilkoma znakami zapytania. Mam przerzuty do węzłów chłonnych wnęki wątroby, okołoaortalnych i aortalno-kawalnych (nie mam pojęcia, gdzie to jest). Są też dwie zmiany między wątrobą a nerką o charakterze nie wiadomo jakim, do kontroli, też nie wiem jakiej. W czwartek ma być konsylium i decyzja, co dalej. Mam zadzwonić w piątek na oddział i dowiedzieć się, co postanowiono. W każdym razie lekarka powiedziała, że chemia może być dopiero pod koniec kwietnia, bo wcześniej nie da się upchać.
  • Obyście miały tych skutków ubocznych jak najmniej!!! A jeśli chodzi o te włosy to rzeczywiście nie ma na co czekać skoro wypadną na 100%, nie mamy jeszcze wyznaczonej chemii ale na dniach zmienimy mamie fryzurę na króciutka (zawsze to jakaś metamorfoza, choćby chwilowa :D).
  • AnnMarie jak się czujesz? ja jestem przed drugą chemia i jak zwykle obawiam się skutków ubocznych oraz długości ich trwania...po pierwszej miałam straszne bóle kostne ale szybko doszłam do siebie :-) jestem ciekawa co jeszcze może mnie czekać ...
  • U mnie po drugim kursie leciały jak szalone, ale wcześniej zaraz po 1 chemii ścielam na krótko i fryzurke miałam super. Wszyscy mówili, że mi do twarzy i super metamorfoza... więc polecam takie cięcia przed☺ i tak jak Czarownica mówi to my decydujmy i w miare mozliwosci wyprzedzajmy pewne bolesne skutki chemii...u mnie jutro 6 kurs
  • Dziękuję Kochane za ciepłe słowa wsparcia :-):-) i nie oceniona pomoc psychiczną. Tak macie racje dziś je zetne bo ma prawdę są wszędzie... Życzę.Wam miłego dnia <3
  • Aniasas jak lecą ,to ścinaj w cholerę na króciutko;)Lepiej zrobić to samej z własnej woli niż patrzeć jak się smutno przeżedzają.Kłęby na poduszce to dołujący widok nie daj się w tej kwestii chemi i wyprzedz jej działania.Poczujesz się lepiej ze świadomością,że to Ty decydujesz że ścinasz....
  • 9 lat temu
    Aniu, nie czekaj, aż wypadną Ci wszystkie, zresztą to kwestia kilku dni. Najlepiej od razu zgolić je przy samej skórze, bo będziesz miała je wszędzie - w pościeli, w wannie, na meblach, na dywanie. I nie panikuj, jak zacznie Ci mocno boleć skóra głowy, to normalne.
  • Ja biorę witaminę C ale ta lewoskretna i pije sok noni :-) Ogólnie dziś zaczął mnie troszkę dopadać dół... Mija 16 dzień od pierwszej chemii i zaczynają mi strasznie wypadać włosy :@ leeee

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat