Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Witam :D lilith.p pewnie masz rację że pogoda ma wpływ na nasze dolegliwości :/ dzisiaj chyba troche lepiej bo i pogoda sie klaruje zimno ale słoneczko czasami wyjrzy, czekam z niecierpliwością na ciepełko ale nie takie z centralnego :D Genariks jak dzisiaj samopoczucie Mamy? czy ktoś wie co u Hesi? pozdrawiam i życze miłego dzionka :)
  • Miłka, Mama też narzeka na zrosty. Może to zmiana pogody. Wczoraj w Bydgoszczy padał śnieg...
  • 9 lat temu
    Genariks ciesze się że mama zrobiła chociaż te kilkanaście kroków najważniejsze że wstała z łóżka wiadomo przeszła operacje do tego infekcję jest osłabiona ale wierzę ze jak wstała dziś to już z każdym dniem bedzie coraz lepiej. A zupkę marchwiankę dostaje w szpitalu? Może kup jej w aptece nutridrink i niech popija małymi łyczkami. Mi najbardziej podchodził z owoców tropicalnych bo był orzeźwiający w smaku. pozdrawiam i życze duzo siły mnie od kilku dni boli brzuch po obu stronach mam nadzieję że to zrosty a nie co inne :(
  • 9 lat temu
    Genariks, ciesze się, że juz jest jakis pozytywny akcent. Będe trzymac kciuki, aby Twoja mama uwierzyła w siebie i z kazdym dniem było lepiej :) Co do jedzenia to nie wiem czy jedzenie dla dzieci będzie jej smakować bo jest ono ohydne w smaku, mdłe. Mnie nie smakowało, no ale spróbuj może Twojej mamie bedzie. Mama powinna jeśc to na co ma ochotę. Oczywiście w granicach rozsądku. Musza to być potrawy lekkostrawne, nietłuste i niepikantne. Może ugotuj jej udko z kurczaka lub upiecz z przyprawami w folii w piekarniku, lub np. kawałek cielęcinki. Przesyłam pozdrowienia :)
  • Genariks, cieszę się z postępów mamy..moja mamusia też mało je więc piję dwa razy dziennie Nutridnrinki proteinowe dla dostarczenia wartości odżywczych. Mojej mamie strasznie dokuczają uderzenia gorąca, dziś lekarz rodzinny powiedział żeby kupiła sobie suplement Promensil..niby jest napisane, że nie powoduje skutków ubocznych, ale nie wiem czy powinna brać a do kolejnej wizyty i chemii jeszcze ponad 2 tygodnie. Jak Wy sobie z tym radzicie? Pozdrawiam <3
  • mam troszke sie ruszyla dzis przeszla do polowy korytaza- rano z rechabilitantka, potem ze mna. malo je to mnie niepokoi, po lososiu chciaoo sie jej wymiotowac. kupilem jej sloiczki dla dzieci, moze to jej podpasuje. Mamusia nie ma sily, schodla, i ma bardzo zwiodczale miesnie. tez tak mialyscie? Miala kilka imfekcji co na pewno spowalnia proces leczenia. jak jej pomoc ? przepraszam za forme, pisze z tel czarownica11 ladny kask :)
  • mam troszke sie ruszyla dzis przeszla do polowy korytaza- rano z rechabilitantka, potem ze mna. malo je to mnie niepokoi, po lososiu chciaoo sie jej wymiotowac. kupilem jej sloiczki dla dzieci, moze to jej podpasuje. Mamusia nie ma sily, schodla, i ma bardzo zwiodczale miesnie. tez tak mialyscie? Miala kilka imfekcji co na pewno spowalnia proces leczenia. jak jej pomoc ? przepraszam za forme, pisze z tel czarownica11 ladny kask :)
  • Tak wiem ale lewatywe staram sie uzywac skrajnych sytuacjach. Bo bywało i tak... Carmen dziękuję za informacje. Pozdrawiam dziewczyny
  • A jak nie pomoże... Kup enemę w aptece i zrób lewatywę :)
  • 9 lat temu
    Maryska1, ja piłam codziennie siemie lniane. Dobre sa również czerwone buraczki pod kazda postacią, tarte jabłuszko może pomóc no i to co radzi lilith.p czyli suszone śliwki. Przesyłam pozdrowienia dla wszystkich :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat