Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Hej to znowu ja:-) długi się nie odzywałam ale cały czas Was czytam :-)
Dziewczynki chodzę do pracy i staram się normalnie żyć :-) chemię przechodzę w miarę tolerancyjnie po 3 troszkę wymiotowalam a po wszystkich bolą mnie strasznie stawy jakieś 3 dni :-) ale zmierzam do czegoś Zupełnie innego :-) z racji pięknych pogod poszłam wczoraj do ogródka i troszkę się narobilam dziś zauważyłam że mam spuchniety wzgorek lonowy i lekko pachwine ale tylko po prawej stronie...troszkę mnie to niepokoi z racji tego że nie miałam wyciętych węzłów POMOCY ODCHODZĘ OD ZMYSŁÓW CZY CHEMIA DZIAŁA!!!
-
Nana dziękuję za wyjaśnienie i słowa otuchy <3
-
Do Lilith.p
Szkoda, ale dziękuję za odpowiedź. Może podana strona zacznie działać i artykuł się pojawi.
-
Do Lilith.p
Szkoda, ale dziękuję za odpowiedź. Może podana strona zacznie działać i artykuł się pojawi.
-
Kontrola ginekologiczna wskazana, ja bym jednak pogłębiła diagnostykę wątroby/pęcherzyka/trzustki. Konkretnie o TK lub rezonans z kontrastem
-
W śladowych ilościach HE 4 ulega ekspresji w prawidłowych komórkach najądrza i komórkach nabłonkowych układu rozrodczego i oddechowego, a także produkowany jest przez niektóre nowotwory o innym pochodzeniu (piersi, trzustki, śluzówki macicy, przewodów moczowych).
-
Być może, tylko to HE4 jednak bardzo niepokoi, o czytałam że to market typowy dla raka jajnika
-
Białko C-reaktywne (CRP) - ilosciowe 2,61 mg/l 0,00 — 5,00
CA 19-9 39,40 U/ml/ 0,00 — 37,00
Antygen karcinoembrionalny (CEA) (I53) 0,9 ng/ml
niepalacy: < 5
palacy: < 10
Ten marker CA 19-9 lekarz tłumaczył, ze może być powiększony też przez wątrobę, z którą nie jest za dobrze nadal.
Aa i usg dopochwowe było robione dwa razy przez dwóch różnych lekarzy i obaj stwierdzili, że nie widzą nic niepokojącego.
-
Białko C-reaktywne (CRP) - ilosciowe 2,61 mg/l 0,00 — 5,00
CA 19-9 39,40 U/ml/ 0,00 — 37,00
Antygen karcinoembrionalny (CEA) (I53) 0,9 ng/ml
niepalacy: < 5
palacy: < 10
Ten marker CA 19-9 lekarz tłumaczył, ze może być powiększony też przez wątrobę, z którą nie jest za dobrze nadal.
Aa i usg dopochwowe było robione dwa razy przez dwóch różnych lekarzy i obaj stwierdzili, że nie widzą nic niepokojącego.
-
Kaska, właśnie ze względu na wątrobę pytałam o marker CA 19-9. Może to wątroba była przyczyną wodobrzusza.