Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    super, że z Makro wszystko ok. Czytalam jej historie od początku i zastanawialam sie co sie z nią dzieje. Trzymam za nią i za Was wszystkie kciuki:))
  • Monita41, będę mieć radykalną operację. To moja pierwsza, leczenie zaczynałam od chemii. W tej chwili nie mam odległych przerzutów, bo chemia świetnie zadziałała.
  • Monita41 a jakie miałaś zdiagnozowano pierwsze zaawansowanie nowotworu :-)
  • Witam,chciałbym zapytac traszke jaką będziesz miec operacje,bo ja też mam przzuty do węzłow ale na razie tylko chemia od= 6 lipca zaczynam,wcześniej miałam tez taxol,karbboplatyne,ale nie avastin,decyzjza bedzie tego szóstego bo to zalezy od wyniku biopsji,ciekawa jestem co bedzie
  • Genariks markwr spadł pięknie więc poczekaj miejmy nadzieję że meta reż znikną.Traszka co szpital to obyczaj.Ja w Bytomiu musiałam mieć pas ściągający i jeszcze takie elastyczne plastry na bliznę i nie podpaski a takie wkłady bez kleju mocującego do bielizny.Majty luźne i raczej spodnie bez paska tylko gumki jak pisały dziewczyny dresy lub inne :)
  • miłka- informacja o awansie profesora przekazana przez pielęgniarki z oddziału podobno decyzja zapadła w piątek. W dalszym ciągu na tablicy Koordynatorem Oddziału pozostaje prof. W- dziś sprawdzałem.. Sprawa świeża, rozwojowa, podobno dwa razy w tyg będzie na obchodzie trochę szkoda że nie częściej- bardzo dobry człowiek. Dziś odebrałem mojej mamy wyniki CA 3 tyg po pierwszym wlewie 127 spadł z 1600 więc to chyba dobrze. Niestety na opisie z TK kilka meta zmian w środkowej części otrzewnej po 6mm pyzatym ropień dość duży, mam nadzieje że się wchłonie. no i niby wątroba czysta choć po operacji mówili o 3 guzkach 4mm Nie wiem co o tym myśleć. Pozdrawiam
  • Ja polecam zabrać jakieś szersze majtki i podpaski :-) ponieważ po.operacji jeszcze troszkę się krwawi tak jakby końcówka miesiączki
  • Babeczki, prof. Spaczyński, Polna Poznań, coś Wam to mówi? Jakieś opinie??Poza tym, że sama Polna do d...
  • Lilith, dzięki, ze napisałaś o Makro i bardzo dobrze, że to dobre wieści, od długiego czasu nic od niej nie słyszeliśmy i szczerze mówiąc czasami już miałam złe myśli, kamień z serca, że idzie do przodu, pozdrawiam <3 <3 <3
  • Carmen, dziękuję. To są bardzo przydatne informacje, żeby się jakoś zorganizować. Grunt to skupić się na drobiazgach typu dobór gazików, a nie na słowach jednego z doktorów, który na pytanie o postępowanie po operacji odpowiedział: - Najpierw musi pani przeżyć tę operację. Temu panu podziękowałam, aczkolwiek dowiedziałam się wtedy, jak wygląda atak histerii.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat