Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • marta_ Ja to na chłopski rozum rozumiem tak, że avastin nie leczy raka - to jest lek, który sprawia, że nowotwór nie tworzy nowych naczyń krwionośnych, a co za tym idzie nie następuje lub bardzo odwleka się w czasie wznowa choroby, nie tworzą się przerzuty czy też sama choroba rozwija się wolniej. Być może się mylę w swoim "chłopskim" rozumowaniu, więc bardzo proszę - poprawcie mnie. Z kolei taxol i carboplatyna mają za zadanie wybić komórki nowotworowe.
  • 8 lat temu
    o jeny nie wiem czemu mój komentarz wysłał się 3 razy, sorki za spam: )
  • 8 lat temu
    Hej dziewczynki, czytam wasze wpisy ale nie rozumiem czemu kuracja avastinem jest lepsza od carbo + taxolu? Moja mama ma nadciśnienie spowodowane wielotorbielowatością nerek, myślicie ze z tego powodu również odmowią jej leczenia avastinem? Ogolnie mam do was pytanie, bo nie potrafie zrozumiec diagnozowania tej choroby..Moja mama rok temu w kwietniu badała się u ginekologa i nie miała nawet małego torbielika na jajnikach, a w tym roku urósł jej kilkucentymetrowy guz?! Czy to cholerstwo naprawdę tak szybko rośnie? Mama juz po operacji dochodzi do siebie, w poniedziałek jedziemy na zdjęcie szwów. Ranę ma dosłownie pod same piersi. Teraz czekamy z niecierpliwością na wyniki. Margareta musisz byc silna chociaz wiem, ze takie wiesci podłamują człowieka, zwłaszcza kiedy słyszysz o tym juz trzeci raz. Ale dobrze, ze trafiłaś na to forum bo ja pomimo iż jestem tu krótko to cieszę się, ze moge zadac pytanie i zostać wysłuchaną w gronie, które rozumie powagę sytuacji. Dziewczyny są przemiłe i bardzo pomocne, już teraz chciałam Wam podziekować za wsparcie: ) pozdrawiam cieplutko
  • 8 lat temu
    Hej dziewczynki, czytam wasze wpisy ale nie rozumiem czemu kuracja avastinem jest lepsza od carbo + taxolu? Moja mama ma nadciśnienie spowodowane wielotorbielowatością nerek, myślicie ze z tego powodu również odmowią jej leczenia avastinem? Ogolnie mam do was pytanie, bo nie potrafie zrozumiec diagnozowania tej choroby..Moja mama rok temu w kwietniu badała się u ginekologa i nie miała nawet małego torbielika na jajnikach, a w tym roku urósł jej kilkucentymetrowy guz?! Czy to cholerstwo naprawdę tak szybko rośnie? Mama juz po operacji dochodzi do siebie, w poniedziałek jedziemy na zdjęcie szwów. Ranę ma dosłownie pod same piersi. Teraz czekamy z niecierpliwością na wyniki. Margareta musisz byc silna chociaz wiem, ze takie wiesci podłamują człowieka, zwłaszcza kiedy słyszysz o tym juz trzeci raz. Ale dobrze, ze trafiłaś na to forum bo ja pomimo iż jestem tu krótko to cieszę się, ze moge zadac pytanie i zostać wysłuchaną w gronie, które rozumie powagę sytuacji. Dziewczyny są przemiłe i bardzo pomocne, już teraz chciałam Wam podziekować za wsparcie: ) pozdrawiam cieplutko
  • 8 lat temu
  • 8 lat temu
    Aniu, mnie lekarka przepisała DicloDuo, ale jeszcze nie brałam. Podaj mamie cokolwiek przeciwbólowego. Przy bardzo silnych bólach można wziąć Ketonal, ale z czymś osłonowym na żołądek. Po carboplatynie te bóle są zwykle dwa dni. Miłka, a nie masz przypadkiem problemów z kręgosłupem? Bóle spowodowane neuropatią raczej nie mają związku ze zmianą pogody.
  • 8 lat temu
    Apap nie akapit :D
  • 8 lat temu
    Aniu na bóle niektórym pomaga akapitu niektórym pyralgina. Bóle kości nóg odczuwam do dzisiaj (dwa lata po chemii ) najbardziej na zmianę pogody albo gdy wstaję po dłuższym siedzeniu dopóki się nie rozchodzę to chodzę jak pingwin a później zapominam o bólu. Jeśli ból mamie mocno dokucza to niech łyknie apap i zobaczy czy uśmierzy bo po co się męczyć a przecież każdy ból osłabia organizm
  • Ania walczę o mamę - u mnie było podobnie w czwartym dniu zaczęły się bóle kości u nóg...tak dwa dni dawały o sobie mocni znać a najgorzej było właśnie po pierwszej chemii.ja brałam przeciwbólowe i pomagało mi także moczenie nóg w dość gorącej wodzie ( usmierzalo ból)...
  • Kobietki, Mamie zaczęły się bóle w 4 dniu po wlewie i mocno ją trzymają drugi dzień. Czy lekarz przepisywał Wam jakieś środki przeciwbólowe? Czy te bóle ustapią po kilku dniach czy cały czas już tak będzie?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat