Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Kochane dziewczynki, nie będę już Was zamęczać pytaniami oprócz tego:-) Mówiłyście, że gdzieś w okolicach 10-12 dnia od wlewu warto zrobić badania. Czy to wystarczy: morfologia z rozmazem albo ogólna, bilirubina całk. alt ast CA125 kreatynina mocznik elektrolity PT czas protrombinowy badanie moczu Jak myślicie dołożyć jeszcze D-dimery? Może czegos jeszcze brakuje? Z góry dziękuję za wsparcie:-) <3
  • 8 lat temu
    Dziewczyny a ja mam pytanie z troche innej beczki, czy w przypadku kazdej z Was leczenie przebiegało tak samo jak ma przebiegać u mojej mamci? W sensie, że najpierw była mniej lub bardziej radykalna operacja a nastepnie chemioterapia? I czy dodatkowo się wspierałyście jakimiś metodami leczenia czy zdawałyście się bardziej na zdrową żywność i ew. suplementy o których pisałyście troche wczesniej? I jaka witamine c najlepiej kupic w aptece? Co do tej dootrzewnowej chemioterapii to w tym linku nano co wyslalas jest wszystko opisane dośc przekonywujaco..mnie ten temat tak owładnął, że bym sie chwytała wszystkiego co tylko może pomóc..:(
  • Przepraszam przypadkiem mój komentarz wysłał się trzy razy,
  • Dziękuję za informacje lilith.p. Badanie miałam wykonane 12 dni po okresie Z tego wynika że byłam chyba w fazie folik. LH wynosi 3,82 przy normie ( 1,5 -8) TSH chyba idealne 2,89 a norma ( 0,25-5) Dodam też że prolaktyne mam 18,14 przy normie ( 5-35) a to prawda że prolaktyne najlepiej badać w czasie owulacji?
  • Dziękuję za informacje lilith.p. Badanie miałam wykonane 12 dni po okresie Z tego wynika że byłam chyba w fazie folik. LH wynosi 3,82 przy normie ( 1,5 -8) TSH chyba idealne 2,89 a norma ( 0,25-5) Dodam też że prolaktyne mam 18,14 przy normie ( 5-35) a to prawda że prolaktyne najlepiej badać w czasie owulacji?
  • 8 lat temu
    Aniu, poczytaj sobie: http://zdrowie.trojmiasto.pl/Podgrzanie-ciala-zwalcza-raka-Onkolodzy-To-czysta-szarlataneria-n95660.html. Podobne artykuły, wywiady były w prasie medycznej, Angorze. Jest też taki wątek w "dyskusji ogólnej" na naszym forum (patrz z lewej strony od góry). Wpisów jest sporo, ale zauważ, że osoby piejące z zachwytu nad tą metodą, to zwykli naganiacze. Podszywają się pod chorych lub osoby wspierające, ale nie ma ich na żadnym innym forum. Być może jest to nawet jedna osoba pisząca pod różnymi nickami. No i kwestia lekarzy, nawet z tytułami naukowymi, którzy polecają i stosują tę metodę... W dzisiejszych czasach wielu lekarzy zapomniało o czymś takim jak powołanie czy etyka lekarska. To biznesmeni nastawieni na zysk. Szkoda, że wyłącznie własny, nie pacjenta.
  • tak, dokładnie. nie chodziło mi o HIPEC tylko hipertermię jako wspomaganie chemioterapii. Zastanawiam się czy coś takiego jest dobrym pomysłem i czy któraś z Was stosowała.
  • Niższy poziom może wskazywać na problemy z owulacją lub nadnerczem. Nie jest poza normą, więc można wstępnie wykluczyć pcos.
  • Fsh jest hormonem "rezerwy jajnikowej". Ostatnio sama wykonywałam takie badanie wraz z pakietem tarczycowym i lsh. Hormon ten za wiarygodny uważa się, gdy jest wykonany w 3-5 dnia cyklu. Ważny jest też stosunek lh do fsh, który powinien wynosić 1 :) a jak kwestia tarczycy? tsh dokładnie?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat