Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
He he.Jestem jestem.U mnie intensywny tydzień bo co chwilę mam gości :)Mam ostatnio świra na punkcie kuchni hinduskiej i stoje przy garach od świtu do zmierzchu i wszystkich częstuję.Przez ten czas zjadłam tyle kurkumy i świeżego imbiru co przez rok cały.Wyniki jutro rano.Mam nadzieję że ok bo jadę do energilandii pokręcić się trochę na karuzelach ....Wcześniej odbiorę i napiszę co wyszło.
-
Czarownica co z Toba, dlaczego nic nie piszesz?? Odezwij się do nas czekamy na dobre wiadomości <3
-
Dziękuję Wam kochane. Narazie się trzymam zobaczymy co mi jutro przyniesie. Bardzo się ciesze ze to ostatnia chemia. Za każdym razem bardzo się bałam ze będę miała reakcje. Pierwsze dwie chemię były z reakcją to było straszne. .. ale najważniejsze że to już są mną. .
-
Maryska gratulacje!!! też się ogromnie.cieszyłam na ostatnią chemię :-)
Czarownica wszystko Będzie bardzo dobrze :-) będę się.modlić poza tym też w poniedziałek mam markery plus pierwszy tomograf po chemioterapii :-)
Jeśli chodzi o sterydy to tez brałam zawsze dzień.przed chemia 20 tabletek tak kolo 22.00 i rano przed kolo 6.00:-)
Otoja gratuluję wspaniałego chłopaka :-) porządne wsparcie to bardzo dużo w.naszym przypadku :-)
A tak poza tematem jestem od paru dni w świecie ogórków :-) próbuje przeróżne przepisy i myślę że zima będę zajadac zdrowe rzeczy :-)
-
Margareta sterydy mają za zadanie ochraniać m.in. nerki tak jak napisała otoja oraz mają przedłużone właściwości antyhistaminowe. Ja dostawałam w zastrzykach (3 strzykawy) tuż przed podaniem chemii. Otrzymywałam również lekki proszek na sen i środek przeciwbólowy w czopku.
Czarownica, trzymam kciuki :) <3
-
Dziewczyny o co chodzi z tymi sterydami przed podaniem chemii? Jestem już w szpitalu. Ale dr wpierw poda mi 20 szt sterydów wieczorem, a dopiero rano chemia.. Dlaczego tak ?? Wiecie może?
-
Witajcie kobietki. Dziś ostatnia chemia. Trzymajcie kciuki za mnie tez... <3 czarownica powodzenia. Dobrze będzie <3
-
Trzymajcie kciuki dzisiaj marker plus seria innych badań z krwi i moczu ,do tego tsh itp....W poniedziałek onkolog.
-
U mnie było 6 godzin przed żadnego jedzenia,za to można sobie wypić wodę lub cienką herbatkę:)
-
Pytanie z innej beczki powiedzcie mi czy przed pobraniem krwi na keratynine ( bo w poniedziałek czeka mnie tk) musze być ma czczo?