Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Hihi ja to jestem taka wielka że za niedługo to ubrań w sklepach na mnie nie będzie :P A tak poważnie guz graniczny jest zawsze dużym niebezpieczeństwem ,mój też okazał się zdradziecki.Jeśli masz dzieci to warto może się zastanowić.Z klimakterium można żyć a z nowotworem to już różnie....Myślę,że warto porozmawiać z kilkoma onkologami ....
  • Hihi ja to jestem taka wielka że za niedługo to ubrań w sklepach na mnie nie będzie :P A tak poważnie guz graniczny jest zawsze dużym niebezpieczeństwem ,mój też okazał się zdradziecki.Jeśli masz dzieci to warto może się zastanowić.Z klimakterium można żyć a z nowotworem to już różnie....Myślę,że warto porozmawiać z kilkoma onkologami ....
  • przepraszam za dubel, czyli lepiej usunąć wszystko..
  • hej dziewczyny, poczytałam Was trochę, odkąd i u mnie zdiagnozowano nowotwór jajnika. Jestem świeżo po operacji usunięcia lewego jajnika wraz z przydatkami, wyrostkiem, pobraniem wycinka drugiego, usunięciem sieci i pobraniem popłuczyn z jamy brzusznej w celu dalszych badań. Czekam na wynik badania histo i powiem szczerze, że ogromnie się boję, co mnie czeka dalej. Diagnoza pooperacyjna: śluzowy guz granicznej złośliwości. Ze względu na wiek wykonano operację oszczędzającą, ale po przeczytaniu historii Magg, Mii, czy Leny, zastanawiam się, czy to jest słuszna droga, czy nie lepiej by było usunąć wszystkiego. Po tym wszystkim coś się zmienia już na zawsze, chcę Wam tylko powiedzieć, że jesteście WIELKIE dziewczyny, każda z osobna <3
  • Czarnag ja też miałam pierwsza operacje oszczędzająca jednak po miesiącu gdy wszystko się potwierdziło histopatologixznie podjęliśmy z lekarzami decyzję o wywaleniu wszystkiego... Dziękuję dziewczyny za odpowiedz na moje pytanie, bowiem wczoraj się troszkę załamałam:-) oczywiście ppdnioslyscie mnie.na.duchu:-) Tk wyniki za tydzień :-) buziaczki
  • hej dziewczyny, poczytałam Was trochę, odkąd i u mnie zdiagnozowano nowotwór jajnika. Jestem świeżo po operacji usunięcia lewego jajnika wraz z przydatkami, wyrostkiem, pobraniem wycinka drugiego, usunięciem sieci i pobraniem popłuczyn z jamy brzusznej w celu dalszych badań. Czekam na wynik badania histo i powiem szczerze, że ogromnie się boję, co mnie czeka dalej. Diagnoza pooperacyjna: śluzowy guz granicznej złośliwości. Ze względu na wiek wykonano operację oszczędzającą, ale po przeczytaniu historii Magg, Mii, czy Leny, zastanawiam się, czy to jest słuszna droga, czy nie lepiej by było usunąć wszystkiego. Po tym wszystkim coś się zmienia już na zawsze, chcę Wam tylko powiedzieć, że jesteście WIELKIE dziewczyny, każda z osobna <3
  • 8 lat temu
    Nana jak sie czujesz po caelyxie :) Kucja odezwij się. Co u Ciebie?
  • Ile tu nowych dziewczyn... Musze cofnac sie o kilkadziesiat stron aby sie z Wami zapoznac :-) U mnie sytuacja dosc skomplikowana, bo lecze sie za granica i nauczona doswiadczeniem zasiegam porady dwoch onkologow. W momencie gdy zachorowalam czasu na myslenie nie bylo i na slepo zaufalam lekarzom. Zaufalam i prawie nie skonczylam na tamtym swiecie, no bo oni sie nie spodziewali... Drugi raz tego bledu nie popelnie. Takze mam profesora, autorytet w szpitalu w ktorym bylam operowana i leczona (poprzednim razem nie zajmowal sie mna) i drugiego mlodego badacza z prywatnego i prestizowego osrodka badan nad rakiem. To wlasnie ten drugi po przeczytaniu opisu stwierdzil cytuje: "rezonans zdaje sie sugerowac wznowe" i ze sugeruje zrobienie Peta. Napisal mi tez, zeby mimo wszystko skontaktowac sie z prof ze szpitala, bo on wraca z urlopu dopiero 14/08. No to dzisiaj rano pojechalam do szpitala i profesor zalecil powtorzenie USG po miesiaczce, czyli 18/08... Wydaje mi sie, ze on bardzo sugeruje sie negatywnymi wynikami markerow i tym ze zmiana w przeciagu dwoch tygodni nie urosla (poprzednim razem to w tym samym czasie byla o 5cm wieksza) Ja mimo wszystko zarezerwowalam Peta na wlasna reke, prywatnie i bede miala pojutrze. Przynajmniej mam czyste sumienie, ze robie co w mojej mocy. Abym kiedys nie plula sobie w brode, ze moglam cos wiecej zrobic, ze czegos nie dopilnowalam... Dzieki za wsparcie! ide Was lepiej poznac! A sa tu babeczki, ktore mialy wznowe i ja pokonaly? Jak to u Was wygladalo? Trzymam kciuki za Wasze kontrole!
  • sierotka napisała 11 sek temu | edytuj komentarz Hej wiemy że wchodzicie bezpośredni do swoich tematów dlatego cos Wam wklejamy i zapraszamy: http://policzmysie.pl/forum/post/3331/spotkanie-forumowe-2016-wrzesien-druga-polowa/

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat