Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Nana, we Wrocławiu na najbliższe badania genetyczne zapisałam się dopiero na sierpień 2017r. -zapis dokonałam w marcu. Podpowiedzcie jak szukać krótszych terminów. :(
Czy któraś z was leczy się jak ja we Wrocławiu? Poradźcie, czy warto konsultować sposób leczenia. Ja dopiero teraz dochodzę do siebie. Wasze forum czytałam od lutego od początku i dało to mi kopa w leczeniu, że jeszcze trochę pożyję. Dzięki za to że jesteście. Pozdrawiam <3
-
Ja czekałam na wyniki że Szczecina trochę ponad miesiąc, chociaż faktycznie uprzedzano mnie, że może to potrwać około pół roku.
-
Basik77, badania genetyczne można wykonać prywatnie chyba już w każdym laboratorium. Cena 300 - 370zł, zależnie od laboratorium (tak przynajmniej było 2-3 lata temu). Dowiedz się tylko, dokąd wysyłane są próbki krwi. Najdłużej czeka się na wyniki, jeśli próbki są wysyłane do Szczecina/ Grzepnicy, teoretycznie 6 miesięcy, w praktyce dużo więcej. Wyniki z Łodzi mogą być już po 2 tygodniach.
-
"Minister zdrowia podpisał dzisiaj decyzję o objęciu refundacją leku Lynparza. Będzie on dostępny bezpłatnie dla pacjentek w ramach programu lekowego "Leczenie podtrzymujące Olaparybem chorych na nawrotowego platynowrażliwego zaawansowanego raka jajnika, raka jajowodu lub pierwotnego raka otrzewnej (ICD-10 C56,C57,C48)" - napisało w komunikacie ministerstwo." (http://www.tvn24.pl)
Do programu będą kwalifikowane pacjentki z mutacją genów BRCA1 i BRCA2 po minimum dwóch liniach leczenia pochodnymi platyny i pozytywną odpowiedzią na platyny (całkowita lub częściowa remisja choroby). Kwalifikacja ma się odbywać do 8 tygodni po zakończeniu leczenia standardową chemią. Pozostałe kryteria mają być prawdopodobnie takie same, jak w dotychczasowych programach genetycznych (jest tego sporo!).
-
Basik trzymaj ten termin.Ja mam wizytę na 26 września,ale może uda mi się odebrać wynik badania wcześniej to wtedy byłaby możliwość abyście wskoczyły na moją datę.
Jeśli tylko pojawi się taka szansa to Cię poinformuję.Będę w Gliwicach 25 sierpnia i wtedy będę wiedziała co da się załatwić. :D
-
Dziękuję Kucia za odpowiedź.Mamy termin do Gliwic na październik ale sama nie wiem już co z tym zrobić.Znalazlam jeszcze jak poradnie genetyczna w Rudzie Slaskiej GENOM.
-
Basik77 ja jestem pod opieką genetyczną w Gliwicach.Pobrali mi krew do badań po zakończeniu chemioterapii bo takie mają zasady.Warto się trzymać tego ośrodka, bo badają różne geny.U mnie BRCA wyszło ok. ale robili inne badania w kierunku uszkodzonego genu.Mimo że znależli uszkodzony gen tp53 to dalej robią kolejne badania.Teraz czekam na odebranie wyniku genu NOD2.
Pozdrawiam
<3
-
Witam:) cieszę się z powodu refundacji Olaparib i czekam na wiadomości kto będzie mógł z niego skorzystać, czy osoby bez genu też.
-
Dziękuje za rady. Mama stara się bardzo ograniczyć leki. Wczorajsza impreza się bardzo udała, mamusia była prawie do samego końca.
Mam nadzieje że z dnia na dzień będzie lepiej.
Pozdrawiam
-
Genariks mnie na ból pomagał tylko Ketonal forte, inne leki nic. Może mama spróbuje słabszy Ketonal. :)