Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Zdublowałam
  • Jak chcesz coś wiedzieć to napiszę Ci na priv :)
  • Po kolei :)Marysia 90 co chcą wyciąć wyrostek i sieć i jakie węzły?Chemi nie podają przy 1A stopniu zaawansowania i G1 czyli nowotworze o najniższej złośliwości. Pisałaś,że G1/G2 więc zobaczysz co będzie.Aknoli witaj na forum.W Gliwicach leczy się Kucja a ja na Raciborskiej w Katowicach.Zastanów się gdzie będzie Ci wygodniej.Na Raciborską możesz jechać na konsultacje i zobaczysz co Ci zaproponują tam a co w Gliwicach.Ja jestem zadowolona ale co pacjent to inaczej.Tam ma się 1go lekarza prowadzącego a w Gliwicach co wizyta to ktoś inny.
  • Jak chcesz coś wiedzieć to napiszę Ci na priv :)
  • Po kolei :)Marysia 90 co chcą wyciąć wyrostek i sieć i jakie węzły?Chemi nie podają przy 1A stopniu zaawansowania i G1 czyli nowotworze o najniższej złośliwości. Pisałaś,że G1/G2 więc zobaczysz co będzie.Aknoli witaj na forum.W Gliwicach leczy się Kucja a ja na Raciborskiej w Katowicach.Zastanów się gdzie będzie Ci wygodniej.Na Raciborską możesz jechać na konsultacje i zobaczysz co Ci zaproponują tam a co w Gliwicach.Ja jestem zadowolona ale co pacjent to inaczej.Tam ma się 1go lekarza prowadzącego a w Gliwicach co wizyta to ktoś inny.
  • 8 lat temu
    <3
  • 8 lat temu
    Margareta i Ania_walczę_o_mamę, ja w czasie Avastinu mam też lecący z nosa śluz zabarwiony krwią lecz nieraz bez krwi. Lekarz powiedział, że to normalne przy tym leczeniu, Avastin rozrzedza krew, dlatego badają przed każdym podaniem ją pod tym kątem. ;) Ból zębów miała, szczególnie gdy gryzłam coś twardego, ograniczyłam i odpukać uspokoiło się. Pastę też zmieniłam na delikatną, dla osób o obniżonej zawartości śliny. Może to są bóle stawów jak w moim uchu, :/ co potwierdził laryngolog. :) Pozdrawiam <3
  • Od niedawno śledzę was tutaj kobietki i podziwiam bardzo.. nie trafiłabym tutaj ..gdyby nie to, że podobny przypadek doskwiera mamie... Normalne badanie ginekologiczne i zła cytologia..3A..hm.. lekarz od razu przepisał leki i kontrola po 3 miesiącach.. po 3 miesiącach okazuje się, że jest torbiel na jajniku około 4 cm. Od razu badanie ROMA.. jak przeczytałam co to ..to płacz do dnia wyniku.. wyniki: CA125 - 10,31U/ml (norma do 35), HE4-76,4 U/ml (norma do 74,3), test ROMA 17,74% (duże ryzyko powyżej 11,4%).. :( płacz jest codziennie bo bardzo się boję.. napisałam do lekarza od razu jak dostałam wyniki - czyli ok 1 -1,5 tyg. temu bo kolejna wizyta 4.10. Kazał ze spokojem czekać na wizytę... Boję się bo jak czytam przypadki itp to już nie mam łez.. w dodatku od wczoraj mama ma biegunkę.. natomiast od pn. zastrzyki bo załapała rwę kulszową.. niby biegunka po zastrzykach bo bierze ketonal i witaminę b12 ..ale ja jakoś wszystko od razu łączę.. nie wiem może to przypadek, ale obserwuję ją i cokolwiek się dzieje to od razu myślę o najgorszym :( Poradźcie coś drogie kobietki... w razie czego może macie namiary na jakiś specjalistów w Poznaniu (dobrych specjalistów).. itp. Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka i każdego dnia uśmiechu, bo emanuje on od was każdego dnia jak tu jestem :)
  • Czarownica11 świadoma jestem tego, że mogą być zmiany których nie widzimy. Wytna resztę to histopatologia wskaże nam co i jak. Czy jest coś na co powinniśmy na samym początku kłaść szczególny nacisk? Rozumiem że chemia jest dawana w każdym przypadku? Przyznam że staram się dowiedzieć jak najwięcej o naszym przeciwniku. Pozdrawiam Was :)
  • Śluz,to skutek uboczny,pewnie nic nie poradzą.Basik 77 u mnie wyszło w hist pacie.Przebadali wszystkie węzły no i trafili.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat