Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • kochane powiedzcie mi czy zespół ręka-stopa to to, że Mama ma mrowienie w dłoniach i stopach po pakli i carbo czy nie mam racji i to cos innego?
  • Nana poczytaj o nowym produkcie.Znalazłam informację o tym kremie na innym forum. Nowy produkt się pojawił na zespół ręka-stopa - Reconval B6: http://pharmadab.com/en/products/reconval_b6/ W Polsce też już dostępny: https://www.doz.pl/apteka...raznionej_50_ml Cena wysoka, ale może skuteczny. <3 <3 <3
  • Ja tez miałam robionego peta po usg i rezonansie, gdzie była widoczna zmiana.
  • Mnie zrobiono PET przed operacją; skierowanie dał gin-onkolog gdy stwierdził wznowę na kikucie pochwy. No i na tym badaniu wyszły zmiany na wątrobie i śledzionie czego wcześniej usg nie pokazywało ; tzn usg pokazywało zmianę w nadnerczu (sic!) :/ takie to usg miarodajne jest .. ciekawa jestem czy te zmiany po chemii się cofną.jeszcze dwa razy trucizna przede mną, a potem biorę się za siebie na maxa : odtruwanie po chemii.
  • PET dla kobiet z rakiem jajnika nie przysługuje kontrolnie :(
  • Przy podejrzeniu wznowy kiedy inne badania obrazowe zawodzą wtedy można się doprosić.Ogólnie jest ciężko.
  • PET dla kobiet z rakiem jajnika nie przysługuje kontrolnie :(
  • kochane, jeszcze jedno. czy każda z Was miała robione badanie PET? Moja Mama nawet jak jest w programie nfz z avastinem nie miała robionego. jak zapytałam panią doktor to powiedziała, ze dopiero jak tomograf pokazuje jakieś watpliwości robiony jest PET, a jak jest u Was?
  • maryska, margareta i garcia wielkie dzięki za informacje. Dzisiaj powiedziałam pani onkolog o problemie Mamy jeśli chodzi o pamięć i rozkojarzenie, a ona na to: a jak by się pani czuła jak by w panią ktoś wlewał co 3 tygodnie truciznę?;-)i zaczęłyśmy się wszystkie śmiać:-)-Mama też:-) więc bierzemy trochę na luz. Mama ma odroczoną chemię do 27 ze względu na płytki krwi.
  • 8 lat temu
    ponieważ nie bolało mnie tam gdzie powinno ciężko było zdiagnozować. Ja byłam tak osłabiona że było mi już wszystko jedno.CRP szybowało do góry prawie dochodziło do 300.W końcu zrobiono mi USG brzucha i następnego dnia już byłam na stole operacyjnym

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat