Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Czrownica - nie zastanawiaj sie na wyrost...bo u Ciebie nie będzie po co...:)
A co do moich badan obrazowych to ja nie miałam ani rezonansu ani TK. Był guz wykryty przez USG dopochwowe, potem operacja, potem chemia i potem PET około 4 miesiące po skończeniu leczenia. Dlatego teraz nie wiem czy oprócz tych badan w środę czyli USG z doplerem, trzeba będzie już szybko zrobić rezonans czy TK , a może PETA , czy trzeba będzie odczekać jakiś czas czy marker rośnie i wtedy.... ?? Jak myślicie?
-
Ja mam G1 ale III stopień bo przerzut do węzła.Jeśli chodzi o nazwę raka,to tyko nazwa po polsku i tyle:)Niestety kiedy jest wznowa lekarze traktują pacjenta jako osobę chorą przewlekle...Ja często zastanawiam się co bym zrobiła gdyby.... i sama nie wiem.
-
Dziękuję Czarownica za doinformowanie !:) Czy to jakaś szczególna ważna informacja?? Coś to oznacza?? A Ty też chyba masz G1 1 C tak??
Przemyslałam dzisiaj na chłodno tę całą moją obecną sytuacje i powiem Wam ze jesli dojdzie do tego ze lekarz bedzie chciał mi podac drugi raz chemie to odmówie...nie dam rady tego po raz drugi przejsc...nie mam żył, same zrosty...nie widze tego naprawde!!! bede chciała walczyc ale innymi metodami...Boże tylko nie chemia raz jeszcze...!!! :( :( :(
A czy to nie jest czasami tak że jak jest wznowa to już zawsze będzie się powtarzać??
-
Wielka to ja jestem przy prawie 180cm wzrostu :P Nie ma sprawy.Nie jestem lekarzem ale tyle ile potrafię to zawsze pomogę ;)Marysia90 z tego co pamiętam,to b.silna była ta reakcja... Być może podadzą w mniejszych dawkach ale mogą (i tak jest w przeciwskazaniach do podawania tego leku przy reakcji alergicznej)odstąpić od podawania.Wtedy będą szukać innej alternatywy...
-
Moje drogie czy któraś z Was była uczulona na Taxol? Martwię się czy to nie zamyka nam drogi na dobra chemie
-
-
Dzięki Czarownico :), jesteś wielka. Bo to dla mnie czysta magia. <3 Pozdrawiam.
-
Lupus jeszcze raz wróciłam do opisu.I teraz:Jest tam mowa o komórkach nowotworowych w popłuczynach z otrzewnej co daje wg FIGO IIC ale jest jeszcze naciek na krezce jelita nie pisze czy makroskopowo to widać.Kreska jelita znajduje się już w otrzewnej i tu chyba wzrasta stopień zaawansowania do III.Jeśli naciek był duży powyżejchyba 2cm to robi to IIIC.
-
Mariamagdalena1 nie dopisałam że to gruczolakorak-tak żebyś wiedziała ;)
-
Aaaa już doczytałam, bo mi obraz skacze i ucieka w smartfonie.W lewym jajniku z guzem masz G3 a w prawym określono na G2 więc biorąc całość to masz G3.