BonjourMM mam nadzieję, że z mamą lepiej. <3 Trzymaj się, warto iść prywatnie do onkologa i dowiedzieć się konkretnie o stanie. <3
Hebelku ;) <3 staraj się trzymać. Ja rok temu miałam operację radykalną, usunięto dwa węzły prawy i lewy, sieć ale niestety bez wyrostka. Pamiętam, rozmowę z lekarzem chciał mi powiedzieć jak będzie przebiegać operacja. Ja odpowiedziałam, że nie chcę wiedzieć bo i tak na to nie mam wpływu, a będę się tylko bardziej denerwować. Prosił o podpisanie zgody na wykonanie stomii, a ja na to że nie. Lekarz do mnie powiedział, że ;) jak okaże się, że są przerzuty na jelita to sprawdzą, zaszyją a ja i tak wrócę na drugą operację. Zgoda jest potrzebna w razie czego. To mnie najbardziej przerażało, że druga operacja więc się zgodziłam. Nie było potrzeby jej wykonania. :)
Cięcie wzdłuż robią u nas chyba wszystkim, czyli na wzgórzu łonowy w poprzek ( zależy od tęgości osoby ) małe, a później do góry przez pępek i powyżej. Lekarz tłumaczył, że daje to lepszy wgląd - dojście. Jak pisała Czarownica :), szyją wewnątrz i na zewnątrz. Operacja moja była troszkę skomplikowana - wodobrzusze i trwała ok. 5 - 6 godzin. Dziewczyny średnio na oddziale były dwie operowane w jeden dzień, a ja sama. :(
Przed operacją każą się wykąpać w specjalnym płynie, dają jednorazowy ciuch, buciki. Wjechałam na salę operacyjną po 8.00 rano, przesiadłam się na inne łóżko, założyli wenflon, coś dali i odleciałam. ;)
Po operacji ja jako jedna z nielicznych znalazłam się na sali wybudzeń - średnio są tam pacjentki 2 lub 3 godziny po operacji i wracają na salę, a ja do dnia następnego do 12
w południe. Później powrót na salę. :)
Po powrocie na salę przychodzi fizykoterapeuta, pierwsza wizyta przed operacją, żeby zmierzyć i wskazać jaki pas kupić. Wszyscy po cięciu wzdłuż muszą nosić pas. Po operacji przychodzi i daje kartkę i wyjaśnia jak ćwiczyć i wstawać z łóżka po operacji oraz jak zapinać pas. :/
Pionizuje, czyli pierwsze wstawanie i przejście.
Bólu nie czujesz, bo po operacji podłączają morfinę i sama sobie dawkujesz, ale pod nadzorem. <3 Po powrocie na salę, są kroplówki i zgłaszasz ból, ja nie czułam go wcale.
<3 Przymus chodzenia prosto, aby nie było zrostów i nie bolały.
Większość wraca na 3 - 4 dobę po operacji do domu. :)
Ja niestety miałam sepsę, ale to wina za małej dawki antybiotyku po operacji, tak mi powiedziała lekarka i 10 dobę po operacji wróciłam do domu.
Większość pacjentek wraca szybko do zdrowia. :) Codziennie chodzą i noszą pas.
Hebelek NIE MASZ SIĘ CZEGO BAĆ. :) <3
Trzymaj się. Pa <3