Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Miała być "cysteczka"a wyszedł graniczny plus ogniska nowotworowe złośliwe na nim a potem po wywaleniu wszystkiego zajęta nowotworem zatoka deglasa i węzeł chłonny.Dlatego wywalaj i nie żałuj.Lepiej żyć bez jajników niż nie żyć z nimi <3
  • Ja miałam 38.
  • 8 lat temu
    Dziękuję bardzo czarownica11 :) Operacja może na początku lutego. Czekam jeszcze na wynik biopsji piersi. Bo jakby tego było malo jakiś guzek i tam. Lekarz mówi że powinno być ok ale ja już nie wiem. Na jajniku też miała być torbiel endometrialna :( A co po usunięcia wszystkiego mam 34 lata.
  • 8 lat temu
    Dziękuję bardzo czarownica11 :) Operacja może na początku lutego. Czekam jeszcze na wynik biopsji piersi. Bo jakby tego było malo jakiś guzek i tam. Lekarz mówi że powinno być ok ale ja już nie wiem. Na jajniku też miała być torbiel endometrialna :( A co po usunięcia wszystkiego mam 34 lata.
  • Cześć Kika82.Z tego co piszesz,to masz guza o granicznej złośliwości.Dobrze,że zgodziłaś się na wywalenie wszystkiego bo nie ma co ryzykować.Jeśli wszystko będzie bez zmian a raczej powinno to czeka Cię obserwacja i na tym koniec.Wszystko jest szybko uchwycone więc lekarz mówi prawdę <3 :)
  • 8 lat temu
    Witam jestem nowa. Potrzebuje pomocy. 14 grudnia operacja lewy janik. Wynik srodopacyjny później potwierdzony - Borderline tumor pT1a. Zgodziłam się na operację radykalną. Lekarz powiedział że mam szczęście. Za tydzień wizyta w CO może coś więcej się dowiem. Internetu już nie czytam. Może ktoś wie coś o tym guzie, leczeniu. Proszę o pomoc ;(
  • Uleczka.Ziołowe tabletki raczej nie wpłyną na wynik HE4.Ale tak jak pisałam to,że jest podwyższony nie od razu oznacza złośliwość <3Tak jak i przy różnych rodzajach nowotworu jajnika bywa różnie podwyższony lub nie podwyższony wcale.
  • 8 lat temu
    Ja dzisiaj miałam dosyć dobrą drogę lecz niestety zaczął padać deszczyk?. Odśnieżone o 5.00 nie było. Żadnej pługopiaskarki nie widać..... Czekam na wyniki. ;) <3 Dzisiaj młody lekarz do mnie, że TK dopiero po 4-5 wlewie. Ja mu na to, że plan to były 3 wylewy i tabletki, a on na to, że skonsultuje to. Świetnie co :/ <3.
  • No ja tu pod Szczyrkiem narzekać na białe nie mogę...Za to na odśnieżanie owszem.... ;(
  • 8 lat temu
    Nana super szybki termin. :) U nas opis też mają niektórzy pilny, a normalnie 21 dni. <3 Jednak mąż, czy inna osoba z rodziny u mnie ojciec to szybciej załatwiają. Niektórzy mężczyźni mają dar rozmów z urzędniczkami ;). U mnie przed godziną zaczął padać silnie śnieg, a rano jadę na chemię. Marta :) ja po pierwszym wlewie carboplatinum+paclitaxelum zaczęłam tracić włosy około 19 dni po. A dzisiaj zgoliłam się znowu na zero, bo do szału doprowadzają mnie kiedy ich pełno na poduszce i czapce i ogólnie. Jutro na oddziale, tylko bym się męczyła widząc je wszędzie. ;) Wolę łysą główkę, niż widzieć je przerzedzone. Tak już mam. Pozdrawiam wszystkie i mam nadzieję, że macie tak piękna zimę za oknem ja pod Wrocławiem. <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat