Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Sylwia ja miałam operację (laparoskpia) w środę a w piątek do domu.
-
Nana najważniejsze napisała :-)mogę dodać że gdy podają Pierwsza chemię zostaje się w szpitalu na oddziale :-)
-
nana ślicznie dziękuję za odpowiedź . :)
-
Ja miałam operacje we wtorek , wypisali mnie w piątek. W sumie szybko . Inne kobietki leżały 4 do 5 dob po operacji
-
Dziewczęta, skończył się mój piękny sen. Miałam teraz badania i marker wynosi 51. Udało mi się szybko zapisać na TK, które będę miała 27 stycznia i zobaczymy co się dzieje. No długo się nie napracowałam - 5 m-cy :(
-
eszyszka, prawie każda z nas po operacji miała chemioterapię uzupełniającą. Tylko te, u których stwierdzono stopień zaawansowania Ia nie musiały przyjmować tego eliksiru, ale to bardzo malutka grupa.
Chemia standardowa po operacji to Taxol + Carboplatyna, 6 kursów co 21 dni. Do tych dwóch cytostatyków będziesz miała dołączony Avastin, 6 równolegle z chemią i jeszcze 12 Avastinów po skończeniu chemioterapii. Musisz się przygotować na utratę włosów, zaczną wypadać mniej więcej po dwóch tygodniach po pierwszym wlewie. Chemioterapeuta wypisze ci zlecenie na peruczkę, refundacja 250zł. Kup sobie chusteczki albo turbany, bo cały dzień w peruce czasem się nie da wytrzymać - drapią, szczypią, gryzą, a latem nawet trochę parzą. Skutki uboczne u większości są dość łagodne, ale to sprawa indywidualna i każda znosi to trochę inaczej.
U góry tej strony kliknij na "Leczenie, pytania i odpowiedzi", znajdziesz tam wiele przydatnych informacji. Oczywiście, możesz też przejrzeć i inne zakładki, poczytać nasze posty.
W razie potrzeby pytaj, tu dziewczyny chętnie udzielą odpowiedzi i porad.
-
Hej dziewczyny ile lezalyscie w szpitalu po wycięciu jajnika/jajnikow/ ?
-
Ale jestem w tym temacie zielona :(
-
Dziewczyny , czy którąś z Was miała chemioterapie uzupelniajaca po operacji . ,?czego mam sie spodziewac? Jaką chemię podają wtedy ? Mam wycięty lewy jajnik i przystadki . Z badań wyszło że w tych wyciętychmiałam komórki rakowe,dlatego będę mieć chemioterapie
-
Przepraszam pomyliło mi się :-)