Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Kochane, może Wam się przyda, jak już wcześniej pisałam byłam u prof. Ś. w Wawie i Mama ma zalecone następujące wspomagacze:
ranigast, magnezin, liposomalna wit C (przyswajalna w 98%) jak żadna inna, żadna lewo, prawoskrętna można kupić na necie i BiBran 1000-ale to trzeba ściągnąć ze Stanów chyba, koszt 400 zł./30 saszetek. <3
-
Kika82 szok.Na początek musisz szybko reagować na pierś.Przerzuć się na forum r.piersi i dowiedz o wszystkich możliwościach.Doświadczenie dziewczyn z pewnością Ci pomoże dokonywać słusznych wyborów,bo wiem że różnie to bywa...Lekarze różnie proponują.Wiem,że lepiej czasem wyciąć wszystko niż częściowo. <3Zerkaj tu bo są dziewczyny też po piersi...
-
Dziewczyny operacja radykalna później. Mam raka piersi ;( Szok strach ból ;(
-
Bywa,że lekarze nie potrafią pomimo wielu wykonanych badan i testów określić skąd pochodzi nowotw.W przypadku guzów mnogich też różnie bywa bo rosną sobie praktycznie równocześnie.Przerzutujące nowotwory zazwyczaj reagują wzrostem markera z ktorego pochodzi guz pierwotny.Czyli jeśli stwierdzono r.jajnika to wzrastać będzie ca125 a nie inny marker niezależnie czy guz pojawi się w wątrobie czy płucu.Generalnie wykrywa wszystko szereg badań labolatoryjnych i obrazowych.
-
Nana ostatnio rozmawiałam z koleżanką,która ma w rodzinie dobrego farmaceutę.Popukała się w głowę z tą lewoskrętnością.Tłumaczyła to medycznie koleżance,ale mało z tego zapamiętała ale wniosek jest jeden.Kompletna bzdura.Nowy produkt marketingowy.
-
Nana ostatnio rozmawiałam z koleżanką,która ma w rodzinie dobrego farmaceutę.Popukała się w głowę z tą lewoskrętnością.Tłumaczyła to medycznie koleżance,ale mało z tego zapamiętała ale wniosek jest jeden.Kompletna bzdura.Nowy produkt marketingowy.
-
witaj ,pytałam o to lekarzy i wynik hist daje odp u mojej mamy napisali pierwotny ,i tez wydaje mi się ,ze jak jest zaawansowanie to jest ich pare tych guzow i chyba widać ,który zaczal przezutowanie po otwarciu jamy brzusznej ,jest bardziej dojrzaly takmi się wydaje ,mama miała 3 ,badania przedpokazaly jednego i wlasciwie do wyniku nie było wiadomo co to za rak ,myśleli jajnika ,wyrostka jelita grubego sami zgłupieli pozdrawiam
-
-
dziewczyny mam pytanie z innej beczki, skąd wiadomo, że dany guz jajnika jest guzem pierwotnym, a nie wtórnym powstałym na skutek przerzutu z innego chorego narządu? Czy lekarze podczas operacji są w stanie określić czy mają do czynienia z przerzutem czy z ogniskiem nowotworu, które powstało jako pierwsze?
-
Witamina C lewoskrętna... Zdurniałam zupełnie, poczytajcie : https://aptekarski.pl/featured/lewoskretna-witamine-c-poprosze/