Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
hejo :) czarownica11 -> myślisz że jest szansa na kolejną operację w celu usunięcia tej zmiany? Zastanawiamy się nad włączeniem do leczenia avastinu (finansowany z własnej kieszeni). Planowaliśmy to zrobić już przy poprzedniej chemii ale onkolog odradził ze względu na skutki uboczne. Ostatecznie powiedziano nam: "jak chcecie"... ciężko w takim przypadku samemu podjąć decyzję. Co do złośliwości to nigdzie nie widać oznaczenia G :(. Pamiętam, ze w kartach z pierwszego leczenia było wpisane tylko 1c, bez stopnia zróźnicowania.
-
Sylwia1122 ma być dobrze i tyle.Jak lekarz tak mówi to masz się słuchać ;)
-
Wiedziałam że czarownica udzieli fachowej odpowiedzi :-)
-
Wiedziałam że czarownica udzieli fachowej odpowiedzi :-)
-
-
Hej babeczki.Justyna oczywiście badanie śródoperacyjne powinno wyjaśnić czy są komórki nowotworu złośliwego czy nie.Czasem jak u mnie nie zrobili takowego badania bo nie podejrzewali wcale raka.Potem wylazło...
Marteczkago a nie jest napisane nic o zróżnicowaniu nowotworu czy jest nisko czy wysoko zróżnicowany?Teraz z pewnością lekarze zmienią rodzaj chemii na inny.Trudno powiedzieć jaki rodzaj wybiorą...
-
Czy lekarz może mnie.oklamac i tylko mówić mi tak żebym sie nie martwiła?
-
Hej babeczki, ja nie z Łodzi ani tamtych okolic. Na południu Polski leze okolice sląska:) a lekarz z Łodzi przyjechał mnie operować. Próbowałam dopytać się lekarza co wyszło wstępnie to mi powiedZiał "wszystko będzie dobrze" jak mam to odebrać dziewczyny ??
-
-
Mutacji BRCA 1 i BRCA 2 nie stwierdzono. Pierwotnie było to 1 stadium zaawansowania. Co do stopnia złośliwości guza nie mogę się doszukać takiej informacji na badaniu. Jeśli chodzi o rodzaj nowotworu na wyniku histopatologicznym z pierwszej operacji jest to: cystadenocarcinoma papillare serosum. Poszukam jeszcze danych z drugiej operacji.