Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    U mojej mamy jest ambulatoryjnie. Dwa dni przed przychodzi na badanie krwi i moczu(nie na czczo) pozniej czekamy na wyniki i jesli jest wszystko ok(plytki sa ponad 100) to dwa dni pozniej rano podaja ok 9, 10 taxol+karboplatyne+avastin z sola, przeciwwymiotnymi etc. Ok. 16 zabieramy ja do domu;) chemie podaja przez port(sami to zaproponowali) a mama siedzi sobie na skórzanym fotelu jak pani prezes ;) 2×miala przekladana ze wzgl. Na płytki krwi-o tydzień. Żadnych sterydów.
  • Dziewczyny ja usuwałem zęba w trakcie chemii; z avastinem ; i powiem wam,ze rana nie chciała sie zagoić ; chodziłam 2 razy na tzw toaletę loży po zębie.
  • U mojej mamy wszystko odbywało się jednego dnia.Rano na czczo, po rejestracji wszystkie badania krwi+ekg, potem wizyta u lelekarza z wynikami,"premedytacją i podanie chemii carboplatyna i taxol przez ok 6:godzin i do domu. Nawet za pierwszym razem nie zostawiali tylko lekarka pytała czy mama chce zostać ale nie chciała więc wracała ok 20 do domu.
  • 8 lat temu
    Mnie schemat taxol + carboplatyna + avastin zawsze podawano na dziennej chemioterapii. Dzień wcześniej robiłam badania, premedykacja o 23 i o 5 w dniu podania. Przyjeżdżałam około 7.30 na onko do lekarza i potem na fotel - podłączenie. Około 14 byłam wolna. Jestem już po 16 wlewach avastinu, 8 marca będzie rok po operacji. TK dobre.
  • 8 lat temu
    Hebelku <3. U mnie na onkologii przy Pxl+carboplatynie+avastinie. Pierwszy raz to 3 dni a następnie na 2 dni. 1dzien przyjęcia waga, druki, badanie krwi i moczu. Potem lekarz i czekanie 2 godz. na wyniki jak dobre to dalej a jak złe to do domu. Trzy razy w tygodniu wizyty ordynator. Niektórzy krew lub inne leczenie. Wieczorem wizyta lekarza o 19 następnie o 20 wenflon, o 23 premedykacja i o 5 rano. Rano na czczo półgodziny przed śniadaniem Ranigast osłonowy. Podanie leków przeciwuczuleniowych o 10.30 po 30 minutach kroplówka jak sprawnie płynie to do16-17. Lek Avastin pierwsze 15 minut lekarz i sprzęt przeciw wstrząsowy. Zostawiają pierwszy razy na noc aby obserwować reakcję, później nie.
  • 8 lat temu
    Dziewczyny drugi wenflon mi wkłuli ;( koleżanka z taką samą chemią o 21 do domu a ja o 23.19 dopiero drugi worek. Okazało się że małe żyły lepiej z niebieskim niż z różowym wenflonem. Mówiła to nikt nie słucha. :( Ruszyło szybciej. :)
  • <3
  • Nana .. No właśnie zdziwiłam sie ,ale jutro dopytam . Możecie spojrzeć na moje wyniki? Zastanawiam sie czy nie odeślą mnie z kwitkiem i nici z wlewu
  • 8 lat temu
    Kucja i Nana <3 dzięki za odpowiedź. Czyli jak mnie niezbyt boli, to nic nie robię :) Wolę poczekać na koniec chemioterapii. <3
  • 8 lat temu
    Hej, parę miesięcy temu "walczyłam" ,z wszystkimi dookoła tzn. urzędami i lekarzami, aby mamie zapewnić po operacji jak najlepsze prowadzenie leczenia tzn. chemii i opieki. Udało nam się:) Dlatego chciałybyśmy się podzielić zdobytą wiedzą na zrobionej na szybko stronce: www.onaiono.ml . Jeśli czas pozwoli, będziemy wrzucać dalsze info. Nie wolno się załamywać szanowne Panie! Nigdy nie wolno! Idziemy do przodu!!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat