Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Turczynko tak trzymaj!!!! <3
  • turczynka!trzymaj tak dalej!pozdrawiam,j
  • Hej dziewczyny. Dawno mnie tu nie było, ale leń robi swoje. Juz mi korzenie puścily na tym łóżku normalnie :P bylam ostatnio u mojego gin.żeby mi przedłużył zwolnienie lekarskie i powiedzisl ze ucieklam smierci spod nog :) milo uslyszrc cos takiego. Ale do sedna. Przepisal mi plastry hormonalne żebym brala. Ale nje wiem czg brac bo slyszalam ze jak sie ma cholesterol podwyższony to nie wolno brac. A ja wlasnie mam. I jak to jest ? Gin.nic sie nie pytal o takie rzeczy ttlko przepisal os razu.
  • Tess... W procesie złośliwym architektura tkanek zostaje zniszczona i dochodzi do uwolnienia antygenu CA 125 do krążenia. To samo zjawisko może wystąpić w procesie łagodnym, jeżeli dojdzie do zmian w architekturze tkanek. Podwyższone stężenia markera stwierdza się w surowicy krwi w warunkach fizjologicznych (w czasie miesiączki, pierwszym trymestrze ciąży, po porodzie), a także w warunkach patologicznych (krwawieniach do jamy brzusznej , zakażeniach, chorobach zapalnych miednicy mniejszej, mięśniakach macicy, endometriozie, ciąży ektopowej, zespole Meigsa). Podwyższone stężenia tego markera opisywano w przebiegu chorób niezwiązanych z żeńskimi narządami płciowymi ( rak trzustki, rak płuc, żołądka, jelit, chłoniaki). Wynika stąd, że marker CA 125 nie jest swoisty dla raka jajnika [16- 20]. http://www.wbc.poznan.pl/Content/232757/index.pdf
  • 8 lat temu
    turczynka <3 <3 <3
  • hej dziewczyny! czy faktycznie jest tak ,że infekcja w organiżmie może powodować wzrost markera Ca?Skąd takie przekonanie , przecież jest to białko we krwi czarakterystyczne dla raka.
  • Melduje ze markery w normie :)
  • 8 lat temu
    Elbe bardzo Ci dziękuję że oferujesz nam pomoc ,jest o wiele lżej jeśli człowiek nie jest z tym sam ,jAnia jest z Sandomierza ja z okolic Sandomierza ,jesteśmy przyjaciółkami, dojeżdzamy do co Kielce,w tym tygodniu Ania ma topotekam, dziś w nocy bardzo żle się czuła ,brzuch urósł jak balon i wymiotowała,niestety ja pracuję i nie zawsze mogę Jej pomóc a Ona jest sama ,ma 49 lat ,dwoje dzieci i zero najbliższej rodziny ,ma tylko mnie,martwię się ,nie wiem czy to możliwe że tak żle zareagowała na topotekam ,bierze go pierwszy raz ,minął rok od zabiegu ,usunęli wszystko ,ale wszczepy w wątrobie i wstrefie zaotrzewnowej zostały, węzły też były zajęte,wszystkiego nie mogli wyciąć chemia dawana przez rok od zabiegu nie zmniejszyła ani wszczepów ani marker nie spadł za wiele -obecnie 400,przed zabiegiem bylo 800 a po zabiegu w granicach 200,w momencie rozpoznania trzeci stopien raka 3G,przepraszam jeśli piszę nie fachowo ale myślę że mnie zrozumiecie <3
  • Nana, trzymam kciuki!! Daj znać
  • A ja w sobotę robiłam markery. Jutro będzie wynik a 10/3 na kontrole. Na szczęście mam zawalona głowę praca i sprawami związanymi z nowym domem ze czasu na myślenie mam mało :) Pozdrawiam Was wszystkie!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat