Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    ania_walczę_o_mamę Ja jestem z Rzeszowa, mama mieszka 50 km od Rzeszowa. Tutaj się leczy. Tak w sumie wyszło, od razu z ginekologii przenieśli ją na onkologię ginekologiczną. Na Podkarpaciu mamy jeszcze jedno większe centrum onkologii w Brzozowie, w sumie to się zastanawiam czy może tam byłoby lepiej, ale ilu ludzi tyle opinii. W Rzeszowie ma mnie pod ręką.
  • Midi90 u mnie też jest ciężko. Bardzo przeżywam chorobę Mamy, ale staram się Jej tego nie okazywać. Muszę się wspomagać czasem uspokajaczami i psychologiem.Midi skąd jesteś? <3 <3
  • nana - dziękuję za odpowiedź. ja już profilaktycznie zaczęłam działać. kompresy chłodzące Mama stosuje wg zaleceń, kupiłam też specjalistyczny płyn do płukania jamy ustnej do stosowania codziennego , wit. B6, wit. D, priobiotyk, wazelinę do natłuszczania stóp i dłoni oraz krem Chemodry B6. Te żywe kultury bakterii również kupię :* <3
  • 8 lat temu
    white_oleander, skutki uboczne wcale nie muszą wystąpić, chociaż, oczywiście, mogą. Najczęstsze to grzybica jamy ustnej, rzadziej przełyku czy pochwy. Jako profilaktyka - żywe kultury bakterii (takie do trzymania w lodówce), przez jakieś 2 tygodnie po chemii. Zespół ręka-stopa, występuje przeważnie w st. lekkim, to jest coś w rodzaju poparzenia - pieczenie, zaczerwienienie. Zapobieganie - schładzanie dłoni i stóp. W aptece są do kupienia specjalne kompresy, może być też bardzo zimna woda. Mama przy wypisie powinna otrzymać broszurkę dot. profilaktyki ręka-stopa. Mnie się udało uniknąć grzybicy, jednak ten "zespół" dał się we znaki strasznie, nadal mam z tym problem, mimo ze jestem już 2 miesiące po ostatnim wlewie Caelyxu.
  • 8 lat temu
    Co do stresowania bliskich. Każdy jest inny. Ja od początku brałam wszystko na klatę i oszczędzałam męża i syna. Nie chciałam żeby się załamali, chciałam też żyć jak najnormalniej. Jednak zauważyłam, że każda pacjentka reaguje inaczej, w końcu nowotwór to nie przelewki. Nie każda umie udźwignąć sytuację i ja to rozumiem. Co do przerzutów do mózgu. One naprawdę pojawiają się rzadziej i raczej na szarym końcu. Tez bolała mnie głowa. Miałam niedawno tk i zmian nie ma, a ja figo 4. Co do poczucia osamotnienia po leczeniu, to szybko mija i jest okay. Pozdrawiam:)
  • Witajcie. Czrownica11 masz rację że nam chorym jest łatwiej , ale wiecie jaka ja byłam świnia niedojona? Oczywiście chciałam być w centrum uwagi, żeby wszyscy się nade mną użalali, czy mi było źle czy nie to obdzwaniałam całą rodzinę i się żaliłem. Zatruwałam im wszystkim życie. Do czasu aż rozgryzł mnie mój mąż. Zrobił mi taką awanturę jakiej świat nie widział. Stwierdził, że jak chcę umierać to byle szybko żebym więcej nie zatruwała życia ani jemu ani moim dzieciom i rodzinie. Stwierdził, że mnie kafarem nie dobije i jak by mi wbił siekierę w plecy to w dwa dni dolecę do Uralu. Wiecie jak to na mnie podziałało? Przestałam się bać, zaczęłam normalnie żyć ale jak coś się ze mną dzieje to wiedzą, że nie udaję, ale się na użalają tylko dasz radę, nie poddawaj się i się nie poddaję. Teraz ja ich wszystkich wspieram. Czasami słyszę jak mój mąż siknie łezką ( boi się tak samo jak ja twardziel kochany) ale jest ok. Tak że kochane dziewczyny nie zadręczajcie bliskich, czasami trzeba ale nie za często i nie pozwalajcie żeby się nad Wami użalano. Z braterskim pozdrowieniem
  • Witajcie Dziewczyny. To prawda, na tym forum nie ma taryfy ulgowej. Jesteśmy po 5 dniach od wlewu Caelyx (w monoterapii). Apetyt duży. Na razie brak skutków chemii. Dziewczyny, które otrzymywały Caelyx - kiedy mozna sie spodziewać pierwszych skutków ubocznych? Kucja15 - całym sercem jestem z Tobą. Ściskam wszystkie Kobietki.
  • Witajcie. Czrownica11 masz rację że nam chorym jest łatwiej , ale wiecie jaka ja byłam świnia niedojona? Oczywiście chciałam być w centrum uwagi, żeby wszyscy się nade mną użalali, czy mi było źle czy nie to obdzwaniałam całą rodzinę i się żaliłem. Zatruwałam im wszystkim życie. Do czasu aż rozgryzł mnie mój mąż. Zrobił mi taką awanturę jakiej świat nie widział. Stwierdził, że jak chcę umierać to byle szybko żebym więcej nie zatruwała życia ani jemu ani moim dzieciom i rodzinie. Stwierdził, że mnie kafarem nie dobije i jak by mi wbił siekierę w plecy to w dwa dni dolecę do Uralu. Wiecie jak to na mnie podziałało? Przestałam się bać, zaczęłam normalnie żyć ale jak coś się ze mną dzieje to wiedzą, że nie udaję, ale się na użalają tylko dasz radę, nie poddawaj się i się nie poddaję. Teraz ja ich wszystkich wspieram. Czasami słyszę jak mój mąż siknie łezką ( boi się tak samo jak ja twardziel kochany) ale jest ok. Tak że kochane dziewczyny nie zadręczajcie bliskich, czasami trzeba ale nie za często i nie pozwalajcie żeby się nad Wami użalano. Z braterskim pozdrowieniem
  • 8 lat temu
    :)
  • 8 lat temu
    Witajcie dziewczyny dawno nie pisalam ale oczywiscie śledzilam posty.ja ostatnio taka zalamke mialam bo caly czas mialam nadzieje ze włosy mi zostanaa tu w piatek zaczeły wypadac garsciami troche mnie to rozbiło.Zamówilam sobie chuste na poczatek.Jutro jade do szpitala wiec beda badania a w czwartek druga chemia boje sie jak cholera tego jak znowu bede sie czuła po niej ,mam nadzieje ze nie bedzie gorzej niz ostatnio.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat