Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Dzieki dziewczyny dajecie mi wiare, w sumie chyba nikt nie napisal ze chemia to cos masakrycznego, ze sie zdycha, meczy itp wiec chyba.niebiest az tak zle☺ dziewczyny od zebow wspolczuje dla mnie denstysta to sadysta? cos okropnego ... Mam jeszcze prosbe jako ze nie mawidze buraczkow a pic trzeba mozecie mi podpowiedziec czy np mozna je jakos fajnie doprawic zeby w smaku byly lepsze? Pijecie je nancieplo czy zimno? I ile na dzien trzeba wypijac soku z burakow? Robicie sami czy mozna kupic jakies dobrej jakosci soki?
  • 8 lat temu
    Dzieki dziewczyny dajecie mi wiare, w sumie chyba nikt nie napisal ze chemia to cos masakrycznego, ze sie zdycha, meczy itp wiec chyba.niebiest az tak zle☺ dziewczyny od zebow wspolczuje dla mnie denstysta to sadysta? cos okropnego ... Mam jeszcze prosbe jako ze nie mawidze buraczkow a pic trzeba mozecie mi podpowiedziec czy np mozna je jakos fajnie doprawic zeby w smaku byly lepsze? Pijecie je nancieplo czy zimno? I ile na dzien trzeba wypijac soku z burakow? Robicie sami czy mozna kupic jakies dobrej jakosci soki?
  • Nana <3 Boże dziewczyno jak cię czytam ...to coraz bardziej podziwiam .. za wszystko .Nam nadzieję,że to cierpienie będzie się tobie opłacało wg słów bożych "Błogosławieni ci,którzy się smucą,albowiem oni będą pocieszeni". Trzymam kciuki za ciebie. Ja rwałam korzeń podczas chemioterapii, nic nie czułam,ale rana się paprała ze 2 tygodnie. Nie wiedziałam wtedy,że miałam mało leukocytów. Ściskam cię mocno. <3
  • Jak odstawiłam to bóle przeszły, ale nie na każdego może tak działać. Co do chemii. Nini86 jesteś nakręcona co do skutków ubocznych. Ja pierwszą chemię zniosłam super. Właściwie nie odczuwałam żadnych nudności ani bólów. Dopiero wraz z kolejnymi w następnych rzutach choroby po 3-4 dniu to masakra. Po wyjściu ze szpitala po chemii dostawałam takiego powera, mogłam myć okna, przestawiać meble itd. Ale później padałam i trzy dni nie do życia. Najlepiej zasłonięte zasłony i nikt się do mnie nie odzywał. A potem znowu powrót do życia. Tak że nie nastawiaj się na różne scenariusze bo możesz bardzo łagodnie przejść. Najgorzej jak zaczniesz się wsłuchiwać w swój organizm i doszukiwać się różnych objawów to wywołasz wilka z lasu. Przyjmij na spokojnie i tego Ci życzę
  • 8 lat temu
    <3
  • 8 lat temu
    Dzięki Nana za odpowiedź. <3
  • 8 lat temu
    Właśnie ta lekarka na chirurgii szczękowej powiedziała, że przy dobrej morfologii można usuwać nawet w trakcie chemioterapii. Mało tego, leczyć nie tylko można, ale nawet trzeba, bo bolący ząb to siedlisko bakterii, a przy chemii to może grozić sepsą.
  • 8 lat temu
    Nana <3 trzymaj się. Miałaś dobrego stomatologa. Ja niestety mam coś w kanale zęba i mnie pobolewa, ale jestem w trakcie brania Carbo+PXL już 4 wlew i nie wiem co robić. Mnie młoda stomatolog chciała wiercić i mam się spytać czy mogą w razie czego usunąć? Spytam się w piątek na onkologii. Twoim opisem podpowiedziałaś mi o chirurgii szczękowej, muszę taką poszukać we Wrocławiu. Podziwiam Ciebie za rwanie na żywca. <3 <3 :)
  • 8 lat temu
    Nana nie zazdroszcze ci, najwazniejsze ze.juz po.bolu, bo zeba to cos masakrtyczenego dla mnie, tez sie.boje o zeby poniewaz jeden mam do leczenia kanalowego ale i tak nie zdaze go wyleczyc wiec chyba.bede.musiala poczekkac te 4miesiace mam nadzieje, ze w trakcie chemi sie nie obudzi
  • 8 lat temu
    Mi pokecono 5gram ale.slyszalam i o 10 i 15 i sama nie wiem

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat