Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
-
Lilith.p <3 gratulacje, Warrlady jeśli nie złośliwe to nie wywalałabym wszystkiego. Pozdrawiam z ciepłego dolnośląskiego u mnie 22 stopnie, Nana ja na spacerkach też pocę się strasznie, nogi bolą, zero kondycji. Jutro odkurzam rower i próbuję jak dam radę. Pozdrawiam wszystkie dziewczyny. :) <3
-
SUV do 4,2 tej zmiany ! Sorry,patrzyłam na co innego.
-
SUV do 1,6 . Ale nie kumam o chodzi. Oświećcie mnie proszę!
-
Margareta, super wieści :)
Masz SUV tej zmiany w zstępnicy?
-
Jeśli to zmiana łagodna to też bym nie wywalała reszty.Torbiele często bywają łagodne i trzeba je usunąc.Oczywiście jeśli śródoperacyjne coś wykryje wtedy to co innego...Margaretka za Ciebie wypiłam wczoraj hehe Lilith gratulacje. <3
-
Margareta, lilith super wieści!!!!
To ja Was pozdrawiam z Turynu, teraz mamy 25 stopni!
-
Warrlady, nie bardzo rozumiem po co radykalna operacja, jeżeli torbiel faktycznie okaże się łagodna.To bardzo rozległy zabieg,który nie pozostaje obojętny dla naszego zdrowia i komfortu życia. Chyba już wszędzie robi się badanie śródoperacyjne.Wyedy już podczas operacji lekarze mają informacje z czym mają doczynienia.Ja zgodzilam się na poszerzenie operacji,jeżeli w nadaniu śródoperacyjne okaże się że guz jest graniczny(lub gorzej).Nie wiem jakim wieku jesteś ale myślę, że radykalna operacja nie jest obojętna dla żadnej kobiety, bez względu na wiek.Pozdrawiam:-)
-
Dziewczyny : mam peta: zmiany na wątrobie i śledzionie zniknęły /młody onkolog wyrokował ze sie nie cofną/,wszędzie czysto oprócz wzmożonego metabolizmu w zstępnicy. Co mi nic nie mówi. Przypomnę mój status: 3 mce po zakończonej chemioterapii,a przerwanej terapii z avastinem z powodu toksyczności leku.Markery:norma. We wtorek idę z wynikiem do konsultacji. Lilith gratulacje!
-
Warrlady ja mialam na jajniku tez cos podejrzanego i bylam umowiina z prof. Co mnie operowala, ze jezeli podczas operacji i badania srodoperacyjnego okaze sie, ze to nowotwor lagodnu to mi usuna tylko jajnik a jak wyjdzie, ze złosliwy to wszystko mi usuna no i tez tak sie stalo, wszystko mam usuniete i nie zaluje, bo duzo jest przypadkow, ze usuna jajnik a za jakis czas reszte...operacje latwo znioslam wiadomo pierwszy drugi dzien najgorszy ale nanwszysto sa leki ktore dostajesz i zazwyczaj sposz po operacji bo organizm jest zmeczony, operacji sie nie boj nie jest tak zle, zdrowka zycze