Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    makro witamy w klubie, ja wprawdzie powinnam być w wiele lepszej kondycji od ciebie, bo już jakiś czas upłynał od zakończenia mojego leczenia. Wczoraj też dałam po robocie, a wieczorkiem , bolały mnie wszystkie zrosty i brzuch.
    Ale co tam dzisiaj ruszam dalej, ogródek, malowanie.... Nie dam się
  • 12 lat temu
    Kasiorku ,zdrowiej kochana. Gdzie miałaś zakładane dreny? Co ci powiedzieli n ten wyciek? Mi po usunięciu drenów zebrały się płyny w miednicy i do tej pory noszę torbiele. Dołączam się do pytania Makro, czy to nowa metoda na chłonkę..?
  • Dziś u mnie trochę lepiej, na razie zero gorączki i mniej cieknie. Byłam wczoraj u lekarki co mnie operowała, przepisała nowy antybiotyk i w razie co kazała wracac na oddział. Wiem że jest już wynik hisopat., wiem że będzie chemia, nie wiem jeszcze jaki stopień, wiem że markery zleciały do 100 na razie. Co dalej nie wiem, boję się wręcz jestem przerażona
  • witam również, dołączam do życzeń Jasi
  • Witam z ranka serdeczne kolezanki zycze radosnego dnia

• Izunia - sprawdź czy nie mozesz dodatkowo się ubezpieczyć na leczenie w Polsce. Ja jak wyjeżdżam na parę dni za granicę , ubezpieczam się dodatkowo na leczenie, zaznaczam że jestem przewlekle chora bo składka jest wtedy wyższa ale i tak gdyby coś się wydarzyło jestem zabezpieczona. Kwotę ubezpieczenia określasz sama ja za zwyczaj na okres dwóch tygodni podaję 20 tys euro ( spytałam kiedyś mojego lekarza jaka kwota wystarczy). pozdrawiam
  • Izunia dr.J.Pikiel to bardzo trafny wybór. Ponoć w 3mieście od chemii ona jest najlepsza . Ciekawa jestem co ona powie na sugestie Norweskich lekarzy.
    pozdrawiam
  • 12 lat temu
    jasia

zgadzam sie z Toba :) jak wyrzucac to wszystko !! mialam raka tarczycy i odrazu calutka byla usunieta ! nawet nie pytalam lekarz czy jest szansa na uratowanie polowy - chcialam to cholerstwo jak najszybciej usunac - potem dostalam jod zeby w razie jakby jakas komorka tarczycy zostala to ten jod to wyniszczyl :)

lepiej usunac wszystko zeby potem nie bylo gdzie odrastac :) dzisiaj mam blizne na szyji ale wogole sie nia nie przejmuje :) najwazniejsze ze wszystko jest ok :)
  • SZymczakanna wiersz trafiony dzieki pozdrawiam
  • Izunia za pierwszym razem jak mialas Ib to nie mialas radioterapi ?

Lezalam w szpitalu z pania ze stwierdzonym rakiem szyjki ona od razu powiedziala ,ze skoro to rak to wyrzucac wszystko nawet jesli to stadium poczatkowe .No i faktycznie usuneli wszystko a wynik okazal sie super bo nawet nie musi brac chemi ,ale ona do tego podeszla tak rak to rak moze sie kiedys odezwac i faktycznie nie ma co sie rozdrabniac wycinac i koniec chyba ,ze jeszcze sie nie ma dzieci to inna bajka .Mnie jak lekarz pytal to tez mowilam ,zeby wszystko wyrzucali JA nie wiem dlaczego kobiety sie tak bronia .Kiedys czytalam artykul jak p, sie pyta doktora a co ja powiem mezowi a on na to nic p nie mowi on i tak nie poczuje roznicy O rety jak sie nakrecilam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat