Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Kochana Jasiu
    Tak mnie dopadlo jakos, dopoki mialam chemie i radio to sie jakos trzymalam i nie myslalam co bedzie dalej. A teraz jakos tak sobie uswiadomilam, ze rokowania w sumie mam srednie, i starosci to ja nie dozyje. Nawet doczekanie osiemnastki mojego najmlodszego osmiolatka wydaje mi sie malo realne. I tak mi troche ciezko na sercu sie zrobilo. Ale chyba juz lepiej,
    Bardzo doceniam, ze mam wspaniala rodzine, nawet jak mnie zabraknie to ciagle moje dzieci beda mialay wspanialego kochajacego ojca. A Pan Bog dal mi szanse dobrze przezyc to co mi jeszcze zostalo.I jestem Mu za to bardzo wdzieczna, modle sie o sile wewnetrzna, zeby sie nad soba nie uzalac tylko zyc najpiekniej jak mozna.
  • SWIETY ANIELE STROZU NASZ
    KTOREGO OTRZYMALISMY OD CIEBIE
    BADZ NAM TOWARZYSZEM KAZDEGO DNIA
    WSTRZASNIJ NAS W NASZEJ OBOJETNOSCI
    WZMACNIAJ W NASZEJ SLABOSCI
    ZAGRODZ NAM NIE WLASCIWA DROGE
    OTWORZ OCZY NA BOGA
    I CZUWAJ NAD NAMI
    AMEN
  • Witam z ranka

anitap smutne wiesci ,ale szanse dalej sa wspieram modlitwa Sw Aniele ratuj ja .Trzymajcie sie dzielnie Pozdrawiam

Makro co porabiasz mam nadzieje ,ze w piatek sie zobaczymy? Buziaki

Annaszymczak jak sie nie myle to dzisiaj jedziesz do radiologa ?Trzymam kciuki kochana

Kasiorek ,Izunia, Majka Ania 57 ,Elthernalmagic co u was?????????

Rybenko a co to za dola leczysz ??Pozdrawiam

• Do anitap

Miałam robiony raz jedyny w 2006r ,tzn badanie jamy brzusznej i miednicy małej przy pomocy Rezonansu , i właśnie wtedy wyszło ,że mam naciek na esicę jelita grubego i robiono mi operację
    Od tamej pory serwują mi lekarze tylko badanie komputerowe , ostatnie dwa robiłam w Centrum Onkologii i nawet nie było dokładnego opisu
    Muszę poprosić lekarkę o Rezonans , ale gdzieś w podświadomości boję się wyniku , bo zapewnie wtedy opiszą dokładniej niż w TK ,ze mam zmiany w całej otrzewnej
    Badanie to polega na umieszczeniu pacjenta w komorze aparatu, unika się wykonywania badania u osób z klaustrofobią
    Badanie to trwa dłużej około 40 minut , nie można się ruszać , jest głośny hałas , miałam oczy cały czas mocno zamknięte ,więc nie wiem ,czy byłam cała wsunięta do komory czy nie ,wiem ,że wsuwali mnie nogami do przodu
    Badanie to może nie być wskazane u tych, którym wszczepiono różnego rodzaju aparaty lub metalowe implanty.

Pozdrawiam serdecznie , trzymajcie się , BUZIOLE
  • 12 lat temu
    raczek0756
    Czy to prawda, że rezonans jest lepszy?
  • 12 lat temu
    U nas smutno. Nowa wątroba Nadii nie pracuje, podpisaliśmy zgodę na następny przeszczep. Módlcie się ,aby to dziecko wytrwało i przetrało tą okropną chorobę. Teraz jest 3 dobę w śpiączce, czekamy na dawcę, przoszę o modlitwę.
  • A co tu taka cisza ..........................
  • 12 lat temu
    Bardzo dobrze :)
    Pije kawke, lecze dola, jakos tak ostatnio ...
  • Witam was w ten upalny poranek

Jasia jak dobrze, że już jesteś:))))
  • Makro dobrze ,ze jestes .

Szymczakanna wspieram i bede Cie wspierala .

Kasiorek kolonoskopi nie mialam ,ale mam zrobic po chemi .

Anitap informuj nas co u nadi.

Lilith super wiesci

Raczek fajnie ,ze sie odezwalas .

agasia .kuka ,Rybenko,ms_p, Joanno pozdrowionka

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat