Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Kroplówka z taksolem leci na szczęście tylko 2h, więc w ambulatorium mniej czasu spędzamy. A niedługo będziemy już znacznie bliżej mieszkać Bydgoskiego CO :-)

Rozmawiałam z Panią Dr o HIPEC, zapamiętała, że o to pytałam. Była na konferencji i myślała o Mamie :) Stwierdziła, że skoro mamy takie dobre efekty leczenia żylnego, to póki co nie warto. Jeśli jednak pojawi się wznowa, to Bydgoszcz skonsultuje się z Gdańskiem lub z Krakowem. (W sumie nie wiedziała, że Kraków się tym zajmuje...)
  • 12 lat temu
    Dzień dobry wszystkim.

Dawno mnie tutaj nie było. Dzisiaj przynoszę dobre wieści. Mama w czwartek miała rezonans miednicy oraz jamy brzuszne. Wyniki były wczoraj. Nie ma żadnych zmian. Co prawda, mogą być mikroskopijne, których rezonans nie złapał, ale...zostało wydłużone leczenie taksolem. Szpik wraca do siebie, więc leczenie trwa. I Mama zadowolona.

Poza tym, Pani dr taka miła wczoraj była. Powiedziała, że leczenie Mama przeszła super, że musiała o siebie dbać, skoro takie są efekty. Nakazała jeść magnez oraz spożywać suplementy z kwasami Omega, jak i oleje: z orzechów włoskich, lniany.
  • 12 lat temu
    Witam:)
    Jasiu będzie dobrze, przeziębienie czy stan zapalny pondnoszą marker a Ty ostatnio miałas kłopoty z żołądkiem. Idź do lekarza niech spojrzy dla spokoju na badania.

Aniu a co u Msp słychać? Masz jakieś wieści?

Anitap Ty też się nie odzywasz do nas,daj znać:))
  • 12 lat temu
    annaszymczak -jestes kochana tak bylam przeziebiona biore leki na te moje refluksy zaraz biegne do rodzinnego z moimi wynikami .Boze jak ja was kocham :):):):
  • Jasiu11 norma jest Ca 125 jest 35, ty masz 40 to jest jakiś stan zapalny, byłaś przeziębiona , nie raz wahania dobowe tego markera są o kilka jednostek ( to wiem od moich lekarzy) i jeszcze jedno nie zawsze marker jest wskaźnikiem choroby. Bedzie dobrze kochana, nie ma innej opcji, głowa do góry.
    Swietłana trzymam w czwartek kciuki, polskie babeczki są silne, nie ważne gdzie mieszkają. Lekko podwyższony marker to przy tych sprawach ginekologicznych pewnie.Kupiłam maść o której pisałaś, noga lepiej- dziekuję.
    Mikra43 jak Twoje przeziębienie,
    pozdrawiam dzisiaj pochmurno u nas tak jak na forum.
  • 12 lat temu
    Jasiu Ty nasz dobry duchu, wszystko musi byc ok! Poczekaj na TK. Nie wiem co napisac, Jasiulku ty masz uklady na "gorze", a oni wiedza ze jestes nam tutaj potrzebna.
    Pozdrawiam Cie bardzo, bardzo serdecznie, bede sie dzisiaj modlic za Ciebie. Buziaki
  • 12 lat temu
    Witajcie kochane Kobietki.Dzisiaj piję z Wami internetową kawkę,bo mam akurat wolny dzień i moge trochę poleniuchować.Pozdrawiam Was jesiennie
  • 12 lat temu
    Witajcie z ranka najpiekniejsze Syrenki na swiecie .
    Tak mamuski zapraszam na wywiadowke .Prace pomalu oddaje .Wczoraj bylam w bibliotece przytargalam pare ksiazek .Zaczelam pisac z historii o wolnej elekcji w Polsce .Odebralam wyniki napisze narazie dobre wiesci morfologia -
    leukocyty-4.6
    erytrocyty-4.20
    plytki -173
    hemoglobina -12.7 zawsze mialam 11 i troszke
    hematokryt-36.7 a mialam 36.2
    OB-7
    Glukoza-86
    ALAT-11
    Amylaza w surowicy-45
    Amylaza w moczu219
    CRP-0.8
    Kreatynina i GFR super
    badanie ogolne moczu-urobilinogen 0.2 stwirdza sie (+) cos jest nie chalo
    No to wyniki te sa super
    A teraz gorsza wiadomosc CA 125 -40 trzy miesiace temu 16 nic dodac nic ujac koszmar czas pisac testament ?????
    Odebralam wyniki i poszlam do kosciola modlilismy sie o szybka kanonizacje Jana Pawla II a ja sie modlilam a w myslach myslalam ,ze nie dlugo do niego dolacze .Jutro jade na TK

Makro super nareszcie pozegnałas sie ze swoja przyjaciłoka :):):)

Kasiorek ja juz koncze kawe :):):)

Trzymam za was wszystkie mocno kciuki :):):)

• 12 lat temu
    No to witajcie- we czwartek operacja- usuwaja macice zawalona miesniakami i ten nieszczesny jajnik. Laparoskopowo- waginalnie. Ca nieznacznie podwyzszone, jak powiedzieli- bedziemy czekac na wyniki z histopatologii. W szpitalu zostawia mnie na 1 noc i operuja mnie na miejscu- balam sie, ze mnie przerzuca do Columbia lub Kansas City. Dzieki wszystkim za wsparcie i pozdrawiam wszystkie cieplo. Spijcie spokojnie. Ja wedruje do kuchni- maz sobie polskie schabowe zazyczyl na kolacje.
  • 12 lat temu
    Sbczg również trzymam kciuki!daj znac jak poszlo? Jutro dzwonie czy sa wyniki PET

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat