Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    sbczg zycze ci przystojnego anesteziologa trzymam kciukasy :):):)
  • 12 lat temu
    kasiorek widze ,ze spotkanie z Mikra nabieraja rozpedu i tak trzymac pije z toba kawke :)
  • 12 lat temu
    Witam witam o kasiorek a ty juz nie spisz tzn NIE KRADNIESZ DNIA PANU BOGU .
    Witam wszystkich serdecznie .dzieki za otuche wiem ,ze jestescie ze ,mna a to duze wsparcie .:):):)

Wczoraj nie pisalam bo raniutko pojechalam na TK ,ale jak to bywa i tak weszlam dopiero o 11 bo jedna z pielegniarek zlamala raczke . Bog zawsze stawia mi na drodze dobrych czlowiekow jak to mowi mi moja Malgoska no i tym razem spotkalam dobrego Aniola ,ktory opisal mi na miejscu TK JEST CZYSCIUTKO jak trzy miesiace temu zobaczymy co powie mi moja onkolozka ???? Na markery .

A pozniej pojechalam do galerii na zakupy i wyrzucic ten moj maly stresik wrocjlam wieczorkiem a tu moj Aniol makro dobija sie do mnie .

makro dzieki ci slonce moje za rozmowe spotykamy sie niedlugo jestem ciekawa twojego nowego wizerunku :):):)

annaszymczak mam nadzieje ,ze niedlugo sie spotkamy :):):)
  • 12 lat temu
    sbczg życzę tego przystojniaka Tobie:)))
  • 12 lat temu
    Mycha jak się czyta twoje wypowiedzi to nie sposób się nie uśmiechać:) Masz dziewczyno talent:))) Jeśli kiedyś wydasz jakoś książkę to pamiętaj że kroki pisarskie stawiałaś na forum u nas:)))))

Mikra, Gwiazdo Ty moja:D, dzięki za super spędzony czas (po powrocie do domu zrobiłam kolacyjkę i zasnełąm jak dziecko:)) ) I pamiętaj, widzimy się w poniedziałek***

Jasiu co u Ciebie? Ja już z rana kawkę piję a jest dopiero 6.50

Elbe dołącz na FB nawet pod nickiem, nie daj się prosić:)))

Pozdrawiam wszystkich:)))
  • 12 lat temu
    Dobranoc z Missouri/ Dzien dobry w Polsce. Ja ide spac a rano bladym switem do szpitala. Jak dojde do siebie, to sie odezwe- netbook jedzie ze mna. Trzymajcie nadal kciuki za mnie i zyczcie mi przystojnego anestezjologa- zawsze mialam do nich szczescie. Moj maz sie smieje, ze ty razem w Stanach to bedziesz miala kobiete i do tego pewno bedzie "biala inaczej". Moze deczko odmiany mi sie nalezy. Caluje wszystkie i tule.
  • 12 lat temu
    szymczakanna
    Przepis wysłałam na pocztę,żeby nie zaśmiecać forum. Daj tylko znać,że dotarł.

Będę musiała wypić dużo tej czerwonej herbaty, bo w czasie chemioterapii zjadłam 24 ! opakowania sterydów, więc żeby wydalić ten tłuszczyk, który w wyniku tego powstał, to ups,ups.

mycha, może rzeczywiście wynik powinien już być, ale to nie jest tak, że jak coś złego to długo, a jak dobrze to krótko. Pewnie takie mają terminy. A może histopatolog w Egipcie, bo teraz tanie wczasy? Mnie się wcale nie spieszyło, a wynik był po 2 tygodniach i wiadomo jaki był.
    A że Cię boli? Pewnie się goi. Ja jestem prawie 8 miesięcy po operacji i czasem jeszcze nieźle zarwie i jeszcze tworzy mi się bliznowiec (taki mój urok, po cesarce 16 lat temu miałam pręgę ze 2 cm szeroką) więc swędzi, piecze i ogólnie niefajnie. A lekarze mówią, że jest ok.
  • 12 lat temu
    Margaretka - u mnie 5 lekarzy zdiagnozowało torbiel - zwykły "woreczek z płynem w środku". A jak otworzyli... łój, włosy, no i ognisko lite. Ale - nie straszę - życzę, aby to było najłagodniejsze paskudztwo vel. upierdliwiec na ziemi, ale nie nowotwór! Co do "krojenia"... - też mam tego powyżej uszu (a kochana Elbe mnie opiernicza, że wymyślam :)) - i to nie o ból typowo pooperacyjny chodzi,a o te problemy "powietrzne" po przestawianiu jelit - tak bolało, że drgawek dostawałam i CRP skoczyło do prawie 140. Tak więc powtórzę - żadnych operacji! Dlatego też mówiłam "operatorom" - wycinajcie jak leci, a po znajomości dodatkowo z 10 kg tłuszczu.
    Mam 2 wspaniałych boombelków i co prawda zawsze marzyła mi się 3-ka, ale jak mam być pewna, że dzięki usunięciu wszystkiego uda mi się wychować wnuki, to i 2-ka jest super. Nie wycięli, więc może... :)
    Tak więc - kończąc marudzenie - poproszę o wyjęcie z drukarki mojej kartki z wynikiem czy bez - proszę o zwrot! Jk nie mają co napisać, to niech kurcze narysują mi kwiatka!
    A na samiuteńki koniec - kilka słów o służbie zdrowia. Dziś w kolejce do rejestracji (w przychodni) - okazało się, że odmłodzili pacjenta X o 30 lat, jego wyniki (itd.) wydali pacjentowi Y (który zapewne zawału dostał u lekarza). Zamieszanie na max - historia jak z książki "Błękitny zamek" L. Maud Montgomery. A jak przyszła moja kolej okazało się, że mój syn ma na imię syn, ja sama zaś zostałam umieszczona w kolejce do specjalisty - o tym co i jak (czytaj o umieszczeniu w kolejce) mam się dowiadywać w I kwartale przyszłego roku. Suuuper. Czekałam tyle lat - poczekam jeszcze trochę - na 100% nic się nie zmieni (no, chyba, że wyzdrowieję:)).
    Zmykam na spirulinkę i buraczka, a potem (czuję w kościach) saczek się obudzi - dziś 4400g. Czyli ponad 1 kg w miesiąc (od urodzenia), a od najniższej - 1360g:) - w niecały miesiąc.
    A. A co do tego "wymyślania", za które Elbe mnie oprnęła - po 1 to już w psyche siedzi, po 2 zaczyna boleć (tak, jak powinno boleć kilka tyg. temu), a po 3, 4 i 5 - wyrzuciłam wszystkie noże, nożyczki, itp. kroidła plus igły, nitki, zszywacze i zszywki - żeby losu nie kusić:P
  • Elbe dobrze że napisałaś o tej Krynicy Górskiej, na Fb dziewczyny poruszyły ten temat. Izunia jedzie w Norwegii do niby " sanatorium" wg mnie to takie warsztaty onkologiczne a nie sanatorium. Maja która też kiedyś była na forum wkleiła coś z forum onkologicznego,że my możemy mieć zbiegi z tego co ja wiem od moich lekarzy to tylko to co Ty napisałaś, ewentualnie jakieś kąpiele .Dołącz kochana do nas na Fb.
    Herbata czerwona oczywiście bez cukru, można dodać szczyptę stewi lub ksylitu ( w dużych dawkach powyżej 50g dziennie działa on przeczyszczająco)
    Prośba napisz mi przepis na te Twoje super mufinki.
  • 12 lat temu
    Acha, jeszcze jedno. Moja mama wraca dziś z turnusu rehabilitacyjnego z Krynicy Górskiej. W ramach zabiegów miała zlecone- picie wody słotwinki i spacery:) Tyle mają do zaoferowania pacjentom onkologicznym.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat