Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Witam Was bardzo serdecznie. Całkiem przypadkiem znalazłam się na tym forum, przeczytałam kilka waszych postów i jest mi bardzo przykro z Waszego powodu,zarazem podziwiam Was za tą odwagę, za to, że tak dzielnie walczycie z rakiem! Mam 19 lat, od bodajże 5-ciu, co jakiś czas pojawiają mi się torbiele na jajnikach, miałam przypadek, że nawet na obu na raz były torbiele dosyć spore jak to lekarz określał. Drogie Panie, na początku torbiele miałam leczone lekami, brałam LUTEINĘ i coś tam jeszcze, po czasie kiedy stałam się już że tak powiem "kobietą" lekarz przepisał mi tabletki antykoncepcyjne! Przez rok czasu torbiel się nie odezwała. Ale tak wyszło, że odstawiłam te tabletki i nie minęły 2 tygodnie a tak mnie bolał jajnik, że to było coś okropnego! Na szczęście ból po 4 dniach ustąpił, nie poszłam do lekarza ponieważ w tej chwili jestem za granicą, za bodajże 2 tygodnie będę w Polsce więc na pewno wybiorę się do lekarza ale do czego zmierzam... Proszę, powiedzcie mi czy te torbielki to jest ryzyko raka? Czy wasze początki z tą nieszczęsną chorobą zaczynały się od torbieli? Bardzo proszę o odpowiedź. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia! Pozdrawiam serdecznie!
-
Poszłam dzisiaj do neurologa , myslałam ,że da mi TK na kręgosłup piersiowy , a ona mi mówi ,że te objawy co mam to nie od kręgosłupa piersiowego tylko zapalenie stawów mostkowo-żebrowych i muszę iść do reumatologa
Boli mnie cały mostek nad piersiami , między i pod piersiami jak dotykam opuszkami palców , wszystko mam takie ckliwe pod dotykiem jakbym miała jakiś straszny stan zapalny
Chyba ta chemia mi zaostrzyła te sprawy , bo nawet mam jakiś ból w lewej ręce i nie bardzo mogę nią ruszać
Nie dała nawet żadnych tabletek przeciw zapalnych ale usłyszawszy o moich problemach onkogicznych poradziła ,zeby na Onkologii dali mi badanie na kości czyli scyntografię , już widzę jak mi dadzą , ha , ha ......
-
Do anuli 30
Ja się leczę w Centrum Onkologii na Ursynowie
Własnie się niedawno dowiedziałam ,że chemię dają też na Karowej i podobno na Madalińskiego
Ja oprócz tych cholernych chemii , potrzebuję teraz nie chirurga ginekologa , bo babskie sprawy dawno temu w 1995 i w 2004r wyciete ale ponieważ rak daje zmiany w jamie brzusznej potrzebuję teraz chirurga onkologa od spraw jelitowych i jamy brzusznej
-
Witam ponownie. Dziś po męczącym dniu. Miałam w końcu pierwszą wizytę u gin. po wrześniowej operacji. Oczywiście obowiązkowe USG - baaardzo dokładne. Na tę chwilkę wszystko jest ok. Nic się nie dzieje -uff. Kolejna wizyta (planowana) za 3 tyg. Dziś też badanka robiłam. Część wyników już mam - niezbyt dobre:/
Trzymajcie się ciepło. Uciekam, bo mistrzyni płacze:( kiedy ja sobie w końcu troszkę z Wami pogadam? Gdyby nie konieczność korzystania z FB (roboczo), to chyba bym nie wiedziała jak wygląda komputer
-
już dawno o tym pisałam *nana*, ale nikt mnie nie słucha... :)
-
nana
zgadzam sie z Toba w 100% :) moja lekarz tez powiedziala mi dokladnie to samo co teraz napisalas :)
-
Jestem równo rok po radykalnej operacji i pół roku po chemii. 58 lat. Rak jajnika w stadium mocno zaawansowanym, rozsiany po całej jamie brzusznej. Obecnie marker 8,7, czuję się bardzo dobrze.
Rzadko zaglądam na forum, bo zawsze strasznie się denerwuję większością wypowiedzi, a szczególnie "dobrymi radami" na temat cudownych diet i przeróżnych suplementów. Zamiast szukać informacji na forum, lepiej porozmawiać z onkologiem. I przestać wierzyć w cudowną moc specyfików, które kosztują masę pieniędzy, a tak naprawdę, nic nie dają. Gdyby istniały takie cudowne leki, Wasz onkolog sam by Wam je polecił! Większość z nich nie tylko nie pomaga, ale wręcz szkodzi. Owoce, warzywa i owszem, ale cała reszta - o kant ... rozbić. Jeść to, na co macie ochotę i na co Was stać. Organizm sam wie, co jest mu potrzebne! Pozdrawiam wszystkie!
-
Krysiu wygląda na to ,ze masz leniwy szpik,który nie produkuje plytek.Powinni Ci dac coś aby płytki ruszyły.Mnie też bardzo dlugo płytki nie chciały ruszyc z miejsca.Różnica w wbc i plt jest żadna.Ta rożnica mieści sie w granicach błędu.Buziaki.
-
Witajcie dziewczyny
u mnie też ładna pogoda świeci słońce i jest 8 stopni , a mimo to czuję jakiś niepokuj moze sie powtażam ale wczoraj odebrałam wyniki morfologi i cały czas jest problem z płytkami stoją w miejscu a nawet spadły.poprzednie wyniki robiłam miesiac temu i teraz chciałam porównac i sprawdzic czy cos się poprawiło i niestety , a ostatnią chemię dostałam 17 lipca.Dla porównania
Poprzednio WBC 2,9 TERAZ WBC 2,6
Poprzedni PLT 75 TERAZ 70
HGB 12,4 TERAZ 12,8 z tego wyniku się cieszę ale cały czas zastanawiają mnie te płytki ,Może któraś z was miała taki problem to proszę o odpowiedz.Boję się gdyby znowu trzeba było podac chemię to znaczyło by że to już jest nie możliwe czy może są inne metody leczenia sama nie wiem co o tym myślec może któras z was mnie uspokoi .Pozdrawiam wszystkich serdecznie BUZIAKI
-
Witam wszystkie Syrenki:) coś tu cicho ostatnio...
Aniu u Ciebie słoneczko u mnie mglisto i szaro...Nie wyspana jestem, pół nocy bolał mnie żołądek i taka przybita coś jestem ostatnio. Pozdrawiam:))