Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Witajcie :)
    Chciałabym odnieść się do słów, związanych z suplementacją i dietą. Nam w bydgoskim CO każdy z lekarzy powiedział, że nie ma cudownego leku na raka. Jeśli jednak chodzi o odżywianie się i suplementację, to przenigdy nikt nie wypowiedział się w sposób negatywny. Wielokrotnie w rozmowach lekarze podkreślali, iż należy spożywać wit.C, że należy dostarczać organizmowi kwasów omega 3 i 6. Ponadto magnez, kwas foliowy na drętwienie rączek i nóg. W tej całej suplementacji pojawiają się tylko te związki, które mają za zadanie WSPOMÓC organizm, do którego wlewa się taxol. I nic więcej...
  • 12 lat temu
    Kasiorek i krystyna 57 witam makro ma sie ok . A czemu niektorzy nie pisza nie mam pojecia moze im tak lepiej BYLO MINELO I CHCA ZAPOMNIEC .Musimy to uszanowac :):):)

Co SYRENKI robia na obiad????
  • 12 lat temu
    i Elbe też milczy...
  • Witam serdecznie.
    Hanka bardzo dziekuje za radę 11 grudnia mam wizyte w CO to zobacze co mi powiedza , Napisz proszę czy ty cos brałaś na to żeby ten szpik ruszył ? bo zaczynam sie martwic że od 4 msc stoi w miejscu.Dziewczyny ja myslę że każda z nas powinna obserwowac swój organizm bo niestety chemia zrobiła swoje i ja naprzykład nie mogę jesc wszystkiego tak jak to było przed chorobą , więc musiałam zmienic nawyki żywieniowe i dbac o to moje zdrowie bardziej niż kiedykolwiek)).
    Jasiu11 co u Makroo ba od jakiegos czasu jej nie widac to samo ynka cos zamilkła pozdrawiam was życze zdrowia
  • 12 lat temu
    Cześć dziewczynki:)
    JA to chyb jak misiu zapada w sen zimowy, rano nie mogę wstać spałabym do południa:) Siemie piję od wczoraj ale kawkę też już żłopię:)))
  • 12 lat temu
    Sztuka polega na tym ,aby w nowinkach odnalezc ponadczasowe prawdy ,czyli polaczyc rozum z intuicja .Czlowiek sklada sie z umyslu ,duszy i ciala - i kazdy z tych obszarow ma swoje prawa ,ktore powinny byc poznane i ktorymi nalezy sie kierowac ,aby moc przezyc . Szczegolnie sila ludzkiego umyslu bywa czesto zdumiewajaca i pomocna przy uwalnianiu energii zawartej w pozywieniu .
    Jesli jest to mozliwe -tak brzmia zalecenia -powinno sie jednak pokrywac zapotrzebowanie na makro- i mikrosubstancje odzywcze przez naturalne pozywienie .Jesli jednak mimo wszystko dochodzi do niedoboru -powinno sie rozsadnie uzupelniac brakujace mikrosubstancje odzywcze W ten sposob przywracamy rownowage potrzebnym i pozadanym procesom BO ROWNOWAGA JEST TYM CO WAZNE ....

Chcialabym napisac ,ze zaden pacjent nie powinien rezygnowac z porady lekarza ,ktory udziela informacji na temat leczenia i odzywiania A czy takie informacje otrzymujemy niech kazda sobie odpowie na sama na to .

Przetocze fragment listu
    Niewiedza jednak mnie meczy i zastanawiam sie ,dlaczego wlasnie mnie to spotkalo .Co zrobilam zle ? Dlaczego Pan Bog tak mnie doswiadcza ?? Bylam juz bardzo zrozpaczona . W przyplywie najwiekszej rozpaczy poczulam jakas wewnetrzna sile i wiare .Przyszla mi do glowy sentencja .ktora kiedys przeczytalam ;,,Nikt nie moze upasc nizej niz w boskie rece".Milosc mojego meza i moich dzieci takze bardzo mi pomogly .Nabieram znowu odwagi i wiem :UDA MI SIE MARTA

• 12 lat temu
    Witam z ranka moje Aniolki i pozdrawiam. Boze jak ten czas zasuwa

Pati_11 jesli torbiele sie wchlaniaja to ok ,ale badz pod stala kontrola lekarza i najlepiej konsultowac to z drugim dla sw spokoju ,:)

nana witam i pozdrawiam ,Masz racje co do specyfikow mnie lekarka tez nie kazala brac . Jestem po dwoch seriach chemi nie wiem czy nie przed seria trzecia i teraz zaczyna mi sie myslenie moze gdybym cos zastosowala bylaby dluzsza remisja My jestesmy tylko ludzmi .Nie zrozum mnie zle i ty masz racje i w pewnym stopniu ja tez ja mam ,Nasza choroba jest podstepna kazdy to wie .To tak jak lekarze twierdza ,ze najlepszy lek to Taxol+ carboplatyna i podaja tylko na jednego dziala na drugiego nie a po za tym na dziendobry nikt nie pyta czy masz robione badania genetyczne a to tez ma znaczenie i wiele innych czynnikow My na tym forum nie mowimy o jakis cudach np NONI bo ja w takie rzeczy nie wierze A to czy ktos sobie zwiekszy dawke wit C np to kazdego sprawa indywidualna Kazdy ma swoj rozum ,ale fajnie sobie pogadac o jakis nowinkach ze swiata a nie tylko o chorobie My mamy zyc normalnie to ,ze tu sie znalazlysmy tzn ,ze kazdy nie chce byc sam .Kochana nie odbierz mnie zle :):):)

kasiorek co tam sie dzieje z tym twoim zoladkiem ??? Nie zapraszam do kawci tylko zaparz sobie siemie lniane :)

moniarak co u was jak mama znosi chemie i jaka teraz dostaje ???:)

• 12 lat temu
    Mikra, być może przesadzam, ale wracam do Polski i zaraz biorę się na konkretne badania! Wracaj do zdrówka, pozdrawiam :)
  • 12 lat temu
    Nana swiete slowa.
    Pati w moim przypadku przed diagnoza nic wczesniej sie nie dzialo.
    Dopada mnie jesienna chandra i wraca mi przeziebienie, musze sie wziac za siebie i grzecznie lezec w łóżeczku.
    Pozdrawiam Was serdecznie, miłej nocki:)
  • 12 lat temu
    Dodam jeszcze, że kiedy miałam niespełna 16 lat, miałam torbiel, która kwalifikowała się do operacji, lekarz mi powiedział, że jest to ryzyko gdyż w przyszłości mogła bym nie mieć dzieci. Tak się złożyło, że po kilku dniach ta torbiel się wchłonęła, owszem po tym miałam jeszcze kilka razy, ale lekarz o operacji nic nie mówił tylko o naświetlaniach, czymś takim. Moja mama 2 lata temu miała usuwaną całą macicę. Czy to może mieć jakikolwiek wpływ, początek choroby?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat