Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Witam już po kawie. Dzwoniłam do Poznania i 1/2 RM ok mam wynik jamy brzusznej- znikły zmiany przy śledzionie.Wszystkie narządy i węzły chłonne ok. Teraz czekam na wynik RM miednicy i tu moga być niespodzianki. pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Witam golabeczki z ranka przesylam usciski i blogoslawienstw z gory :):):)

aniuszymczak dziekuje przeczytalam to piekne dodaje skrzydel juz tylko 19 dni do spotkania :)

Mikra43 tak bylam w szkole za tydzien tez a pozniej caly styczen egzaminy ,Jutro trzymam kciuki za Tk .Ja wstaje rano bo mi szkoda dnia ,ale zawsze tak bylo od kiedy pamietam Taki ze mnie ranny ptaszek .:)

bodzia41 TK czyste SUUUUPER .Nie rozumiem czego oni szukaja moze czegos nie doczytalam ,przeoczylam ,Napisz w skrocie :)

makro no w koncu napisalas .Mezus pojechal ???? Beatko mam ochote na kino co ty na to ???? :)

A co do BRCA1 jest poruszony ten temat ja tez mam uszkodzony gen kiedys o tym pisalam .Na pierwszej wizycie otrzymalam arkusz do wypelnienia wyslalam i dlugo nie otrzymywalam odpowiedzi w koncu zadzwonilam i dostalam za dwa tyg zaproszenie Takze dzwoncie do Poradni genetycznej .Moja rodzina jest przebadana u wszystkich ok oprocz taty .......Ale rakow genetycznych jest tylko 15% .

Wczoraj w moim kosciele bylo piekne kazanie utkwil mi w glowie cytat ,,JESLI NIE DOSWIADCZYLES CUDU BADZ CUDEM DLA INNYCH
  • 12 lat temu
    Ja też miałam BRCA 1 ale onkolodzy pytali o BRCA 2.Nie miałam robione.Wynik był ujemny i ..............
  • Witam. Ja miałam tak jak Aldi badania robione w Poznaniu, krew pobrali mi na oddziale gdyż przychodziła tam genetyczka. Próba poszła do Szczecina, ale czekałam chyba krócej niż pół roku. Genu BRCA1 nie stwierdzono, ale pamiętam,ze było tam takie dziwne zdanie. Jutro jak znajdę ten wynik to napiszę.
    Makro za niecałe 3 tygodnie jestem na Waszej ziemi.
    Życzę kolorowych snów.
  • 12 lat temu
    Zastanawiam sie nad tymi badaniami, dziewczyny pisza ze mialy wyniki nawet jak wyszledl ok. Ja pierwszy raz mialam badania na klinikach we Wroclawiu po wypelnieniu ankiety w gazecie " twoj styl", drugie w prywatnej klinice onkologicznej, ale bezplatnie. Obie probki poszly do badania do Szczecina. Badania robilam gdzies 11 i 8 lat temu, moze wtedy bylo inaczej.
  • 12 lat temu
    Dziewczyny, ja robilam dwa razy badania genetyczne, za kazdym razem wynik nie wrocil. Powiedzial mi lekarz ze jak jest ok to nie ma informacji, ale to fakt ze czeka sie dlugo. Mojej corce lekarz zaproponowal zapisac sie do poradni genetycznej. ,
    Mariamagdalena, lec kupic peruke.
    Elbe usmialam sie, ale ja sama kiedys stwierdzilam ze wlosy po chemi w pewnych miejscach moglyby nie rosnac.
    Makro, dziewczyno promieniejesz, az milo patrzec. U mnie stres 4.12 TK, ale postaram sie brac z Ciebieprzyklad.
    Jasiu, a Ty w szkole?
    Pozdrawiam Was serdecznie.
  • 12 lat temu
    Witam wszystkie syrenki skierowanie na badania genetyczne dał mi mój onkolog nic mnie nie kosztowało, robilam w Poznaniu na ul Grudzieniec ale wysłane zostały do szczecina czekałam pół roku na wynik,koleżanki które miały robione w Poznaniu na miejscu ,czekały miesiąc, na szczęście nie jestem obciążona .

pozdrawiam wszystkie dziewczyny
  • 12 lat temu
    Moje badania genetyczne robiłam za darmo.Dostałam na oddziale do wypełnienia ankietę i potem to już poszło...Wiem,ze krew do badań była przsłana przeze mnie do Szczecina.Pamiętam,że najpierw dostałam od nich pocztą probówkę,specjanie do tego celu.Potem próbke musiałąm przesłać kurierem.Na wynik czekałam około 4-5 miesięcy.
  • 12 lat temu
    mariomagdaleno, witaj w klubie:):)
    Włosy odrastają ok. 6 tygodni po ostanie chemii czyli pól roku bez szamponu i fryzjera:) Jaka oszczędność:) Moja fryzjerka pewnie z mną tęskni, za malowanie moich włosów brała 130 zł. co półtora miesiąca.
    I depilować się nie trzeba:)
    To nie jest takie złe, ja teraz zapominam o umyciu włosów :)

Przypomniało mi się, że do nas ze Szczecina (oni się zajmują genetyką) przyjeżdżał doktor Byrski, a może wyższego tytułu był, np. profesor.
  • 12 lat temu
    Na wynik badania genetycznego długo się czeka to fakt.
    Jest drogie, więc robi się w poradni genetycznej. Myślę,że trzeba tam iść i poprosić. Ja mam koleżankę, która nie ma mamy od dzieciństwa, bo zmarła na raka spraw kobiecych ( nie wiem dokładnie czego), więc mnie poprosiła o pomoc w tej sprawie. Dostałam dla niej ankietę w sprawie zachorowań w rodzinie i na tej podstawie została zaproszona na badania.

Szwecja chwali się, że u nich rak szyjki macicy nie istnieje. Ale u nich, jak kobieta urodzi planowana liczbę dzieci, to usuwa się macicę i dostaje HTZ bez względu na wiek. I taka jest profilaktyka:(

Moja koleżanka obciążona genetycznie usunęła kilka lat temu jajniki, a w ubiegłym roku miała raka piersi:(
    Więc tak można sobie wszystko usunąć.....

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat