Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Witam!jElbe pisze o nartach-super!ja w końcu się odważyłam i wykupiłam karnet na siłownię:)))i już 5wizyt zaliczyłam:))i daję radę i jestem dumna z siebie!!!!wszystko dlatego,że sporo mi się ostatnio przytyło,są tam jeszcze takie zajęcia typowo na"brzuszki"to trochę trudniej ale da się wytrzymać.Jeszcze w temacie ludzi,którzy dziwią się.że mając raka można żyć normalnie-też spotykam się z tym często,np.kiedyś koleż.bardzo się zdziwiła że sama jeżdżę autem:)że pracowałam pomiędzy kolejnymi chemiami i takie tam różne inne syt.Powoli się do tego przyzwyczaiłam ale krępuja mnie takie momenty,bo czasem głupota niektórych ludzi po prostu powala mnie!!!!Ale pewnie dawno temu zanim mi się to choróbsko przytrafiło też dziwiłam się,że z tym cholerstwem można żyć po prostu żyć....Dziewczyny głowa do góry,pierś do przodu i żyjmy jak chcemy i cieszmy się każdą chwilą!!!!Pozdr serdeznie.
  • 12 lat temu
    A ja dziś byłam u ginekologa w CO pokazać swoje wdzięki:) Musiałam wstać w nocy, żeby się do niego dostać, ale jest ok. więc następnym razem na wiosnę. Ponarzekałam w kolejce, że taki młody, to babki stwierdziły, że dobrze, że młody, bo się stara,a stary to leci na opinii. No i od pacjentek dowiedziałam się jak załatwić sprawę kardiologa.
    Ile ja już rzeczy dowiedziałam się od ludzi na onkologii:)))) Jaka teraz jestem mądra:))

Mikra, Ty to chyba na górki masz blisko? Nasze - świętokrzyskie, to takie minigóry :))

Oczy / wada wzroku może ulec zmianie wskutek chemii. Pytałam chemioterapeuty o to.

A teraz lecę na zajęcia ArtStudio. Uczę się robić sutasz. Hej!
  • 12 lat temu
    Witam Was Syrenki.
    Kasiorek ma TK jutro, ale ja juz od rana wiem ze nie dam rady z nia isc, jade z mezem do Warszawy. Elbe musze wziac przyklad z Ciebie i jeszcze przed powrotem do pracy sprobowac pojezdzic na nartach.
    Joanna dziekuje za odpowiedz.
    Jasia buziaki ty nasz aniele.
    Wybieram sie dzisiaj do okulisty, bo oczka cos slabiutkie.
    Milego dnia jeszcze tu zajrze.
  • 12 lat temu
    U mnie dziś odpust w kościele,bo moja parafia jest pod wezwaniem Matki Bożej Loretańskiej.Joanna czy Bonifratrzy też polecaja Preparaty Reishi bo mnie nic nie wspominali o nich.Czy u nich tez mozna dostać te preparaty.Jasiu ja w sobote w Godzinie Miłosierdzia trafilam do kościoła gdzie była wielka uroczystość ,odprawiał Kardynał Nicz Metropolita Warszawski.Przy oltarzu było okolo 30 księży ,wspanialy chór i co za organy.Dzieki Ci Aniele, bo trafiłam tam dzieki Tobie.Pozdrawiam Wszystkie Syrenki.
  • 12 lat temu
    Mikro ,oczywiście reishi + acerola może być ,pozdrawiam wszystkie,zajrzałam tutaj rano pijąc kawkę.Potem biegnę do pracy a tam do 19.
  • 12 lat temu
    Dzisiaj sw Matki Bozej Loretanskiej
  • 12 lat temu
    Witam i juz poniedzialek Boze jak ten czas leci usciski i ;) dla wszystkich

Mikra rozbawilas mnie ta smiercia na choragwi , Dobra rada piekny makijaz i do przodu Ja z moja kolezanka bardzo czesto sie spotykam i po ostatniej chemi mowie o Matuchno jak sie ciesze ,ze juz mam brwi i rzesy a kolezanka a co ich nie mialas ???? Bierz te specyfiki wzmacniaj swoj organizm i do pracy ,ale mam nadzieje ,ze bedziesz tu z nami :) Jak mnie pamiec nie myli to dzisiaj kasiorek ma TK ???

makro jutro przyjezdzam do kina pasuje ??? Oczywiscie nastaw sie na szmatki i obiadek :)

Elbe jestem z ciebie dumna malymi kroczkami i do przodu zazdroszcze ci tych nart a ja wybiore sie na lyzwy ????
    A mnie nic nie boli ???? Raczki nozki sprawne to moze cos nie halo ze mna ????;)

ewa35 cos ucichlas kochana :)
  • 12 lat temu
    A z pracy jak dzwonią, bo coś ode mnie chcą, to mówią, żeby syn podjechał albo koleżanki mi wezmą coś tam. A ja przecież nogi i ręce mam sprawne! Mogę podjechać samochodem, autobusem albo przyjść piechotką. Ale może lepiej, niech wrogowie się nie cieszą na mój widok , np. że utyłam.

Myślałam, że narty w tym roku odpadają. Panie reumatolog sugerowała, aby poprzestać na spacerach. Mnie strasznie bolą kości i stawy, pewnie jestem dziurawa. Jakbym upadła, to nie byłoby co zbierać. Po domu chodzę jak staruszka. A dziś było tak pięknie, -10 stopni i słońce. wymarzona pogoda. Mąż pukał się w czoło, ale pomógł założyć buty, bo na wciągniętym brzuchu to problem :)) .... i było super. Stok łagodny to kolana dały radę i sflaczałe uda też. Polecam.:))
  • 12 lat temu
    Elbe, ja mialam podobnie jak poszlam w odwiedziny do pracy, niektorzy nie widzieli mnie wtedy 10 miesiecy, wiekszosc mnie nie poznala, bylam zaskoczona. Dopiero corka mnie uswiadomila ze chyba wiekszosc ludzi wiedzocych na co bylam chora inaczej sobie mnie wyobrazala. Moze mysleli ze zobacza " smierc na choragwii", a ja moze z proznosci ostawilam sie, pelen makijaz a co!
    Jak bylam ostatnio u onkolozki tez pytalam o narty, powiedziala ze jak najbardziej tak, zauwazyla jeszcze ze w razie osteoporozy najlepszy w jej zapobieganiu jest ruch. Bede probowac, chociaz zastanawiam sie czy moje nogii jescze nadal z neuropatia dadza rade. Ale tych nart zazdroszcze:)
    Joanna dziekuje za informacje, jak napisalas o reishi, to wykopalam z domowej apteczki reishi +acerola, moze to bedzie lepsze?
  • 12 lat temu
    Droga Mikro Padma jest złozonym preparatem,jego skład to doświadczenie tybetańskiej medycyny.Polecałabym go bardziej osobom z problemami górnych dróg oddechowych,miażdzycą.Sama tego brać nie próbowałam.Wspomagam się preparatami Reishi,których jest na rynku cała masa.Ostatnio wróciłam też do zielonego liofilizowanego jęczmienia.Wydaje mi się ,że bezpieczniej dla nas jest bazować na preparatach "niezbyt złozonych" bo można "przedobrzyć".

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat