Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Agnieszka286 masz racje, zgadzam sie z Toba calkowicie, to co ostatnio sie slyszy to jest zatrwazajace i karygodne!!!
    Ja sie tylko tak po cichu dziwie ze jeszcze nie doszlo do zadnego samosadu....
    I jak zwykle cierpia najbardziej bezbronni....
  • 12 lat temu
    Witaj smutna8. Twoja przyjaciolka jest na pewno szczesliwa ze ma taka osobe przy swoim boku jak Ty.
    To co piszesz jest smutne ale glowa do gory! Cieszcie sie kazdym dniem jaki macie i gleboko wierzcie ze bedzie dobrze , kazdy dzien jest naszym darem i kazdy dzien to wygrana, nie mozna sie poddawac!!!! Trzeba caly czas szukac pomocy, moze skonsultowac sie z innym specjalista jakie leczenie zastosowac zeby bylo efektywniejsze. Poki zyjemy zawsze jest nadzieja.
    Mam prosbe, nie unikaj z przyjaciolka ciezkich tematow dla Ciebie, jezeli ma potrzebe to wysluchaj co ma do powiedzenia...
    Moze poczytaj w Internecie troszke o sposobach leczenia.
    Trzymaj sie cieplutko, pozdrawiam serdecznie.
  • 12 lat temu
    witam dziewczyny. jest mi strasznie smutno i chcialam sie wyzalic u was. moja najlepsza przyjaciolka zachorowala na raka jajnika 3 lata temu. przeszla ciezka 16 godz operacje, liczne chemos i co jakis czas jest lepiej lub gorzej. bardzo razem wierzymy ze go pokona. rok temu dowiedziala sie ze ma przerzut na watrobe, znow chemia. jakis czas bylo ok. a dzis miala robione ctg. i wykazalo ze ma wiecej guzow na watrobie, najwiekszy ma 5,5 cm. i jeszcze przerzuty na jelito. ona jest taka dzielna, tak dobrze podchodzi do tej choroby ( choc jej matka pare lat temu zmarla na raka jajnika)
    to najwspanialszy czlowiek jakiego poznalam, dobra, szlachetna, tylko chce pomagac innym, nigdy nikogo nie osadza,bardzo rozwinieta duchowo. i akurat ja musiala spotkac taka straszna choroba. jak mi to dzis powiedziala to nie wiedzialam co zrobic. tak zle sie czuje, ta mysl ze moze ja juz niedlugo zabraknac poprostu zniewala. to teraz tak szybko postepuje. jest jakas mozliwosc by to z powolnic?
  • 12 lat temu
    Witam wieczorkiem wielkie buziaki dla was ;)

Zero mycia
    Zero prania
    Zero szycia
    zero gotowania
    Dzis dzien kobiet
    drogie panie
    1000 kwiatow na sniadanie
    A od jutra do roboty
    reszte dni swietuja chlopy
  • 12 lat temu
    To ta strona internetowa : krMKielce@interia.pl.
  • 12 lat temu
    Witam w ten świąteczny wieczór.
    Nie miała baba kłopotu, to poszła na drogę krzyżową. A u nas marznący deszcz i szklanka na chodnikach. Więc jestem... kuśtykającą babką, oby tylko tyle, a nie złamanie czegosik.

Ale ja nie o tym. Nawiązałam mailową znajomość z Seminarium Duchownym i teraz mnie poinformowali, że w dniach 6-19 marca modlą się za chorych. Przyjmują intencje i proszą o rozpowszechnienie ich strony internetowej. Wejdę na pocztę i Wam skopiuję. Pa na razie.
  • Ewcia -masz rację oczywiście nie można wsadzać wszystkich do jednego wora,ale musisz przyznać że to co się w ostatnim czasie dzieje jest niepokojące,najbardziej szkoda mi tych biednych bezbronnych dzieci,które spokojnie mogłyby żyć gdyby pogotowie przyjechało na czas,albo jedna z córeczek tego sztangisty...to prawda lekarze to tylko ludzie ale czasami brak im właśnie tego człowieczeństwa... Pozdrawiam serdecznie ; )
  • 12 lat temu
    kasiorek Ty pisałaś,że masz kamyki w woreczku bo ja tez mam i mam bóle trzustki i rano mam biegunkę .Onkolog dała mi na badania w kierunku trzustki i jelita grubego.18 mam wizyte u onkologa,te wszystkie to dała mi bo podejrzewa o wznowe na trzustce.Napisz jak mozesz czy masz jakieś objawy tych kamieni w woreczku.Bo sie troche niepokoję .Z góry dziekuję.
  • 12 lat temu
    Hanka dziekuje bardzo i pozdrawiam serdecznie :)
  • 12 lat temu
    Ewcia numer do CO gdzie leczy sie raczek 22-546-20-00 to centrala i trzeba prosic z chirurgią ginekologiczna.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat