Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Raczku- Cieszę się, ze marker spada :) Mnie też sypia się włosy :) tak się za nimi stęskniłam,że zostawiam...Nie mogę się doczekać, aż zdejmę ten turban!!..
Mogę coś niecoś podpowiedzieć co do diety, jeśli oczywiście tego nie wiesz.. W diecie trzustkowej obowiązuje ograniczenie nabiału, tłuszczy, alkoholu i surowych warzyw.. Trzeba kontrolować tez od czasu do czasu poziom cukru... Co do Kreonu jest kilka odpowiedników..np. NeoPancreatinum, Pangrol (tutaj dawka 25000 dostępna bez recepty), Lipancrea..
Mam nadzieję, że chemia pójdzie.. Wracaj do zdrowia!!
Pozdrawiam wszystkie Syrenki!! wiosna podobno tuż tuż.. :)
-
Donia napisze jak napisala raczek aby w koncu sloneczko zaswiecilo zycze ci tego :) Wcale ci sie nie dziwie ,ze poziom nerwow wzrasta .Pozdrowionka
raczek0756 myslalam dzisiaj rano o tobie co tam u ciebie ???? Marker spada co bardzo cieszy ♥♥♥♥♥. Zaraz koniec chemi ????? :)Pozdrowionka
-
Witam , ja w poniedziałek na 5 kurs chemii , jeśli morfologia pozwoli , bo po tej operacji to wyniki marniutkie
Sama zrobiłam marker Ca 125 - wyszło 78.7 , więc spada cały czas
Włosy mam marniutkie , skóra głowy tak troche szczypie i sypią się włoski , zastanawiam się czy się nie ogolić do zera czy zostawić
Siedzę w internecie i studiuję medycynę , już wiem ,ze po usunięciu śledziony będe miała zawsze zawyżone płytki krwi i po usunięciu głowy trzustki muszę na zawsze brać lek KREON , który zawiera enzymy trawienne , lipazę i amylazę
Wizyta u gastrologa trwała 3-4 minuty , przepisała receptę , nawet nic się nie spytałam o tę trzustkę , jeden koszmar , teraz muszę studiować medycynę przez internet
Doniu55 , czy ja dobrze zrozumiałam ,ze masz marker 10.000 ??
Pozdrawiam serdecznie wszystkie Syrenki i zyczę , aby słonko w końcu zaświeciło
-
Witam kochane przy kawie po kawie :) Pozdrawiam wszystkie Syrenki ....A poziom nerwów też wzrasta :) A co do markerów to 10000 jak szybko wróci do normy :(
-
Witam i pozdrawiam :)
iksinska o markery zapytaj tez Aniszymczak
Elbe co u ciebie ???? :)
moniarak co u was ???? :)
-
Dzięki Kasiorek.. Muszę zaczepić Mikrę :)
-
Iksińska podobnie miała MIkra43, a taki wzrost markera to nic chyba że ci wzrośnie do 20 to już można coś myśleć a tak to nie martw się. Pozdrawiam :)))
-
Zdrówka i radości z każdego postępu w robieniu fajnych rzeczy.
-
Witam!! A ja chciałam się pochwalić! Wczoraj minęły dwa miesiące od ostatniej chemii i zrobiłam badania kontrolne i praktycznie wszystko w normie!! :) Tylko to Ca 125 mnie martwi, bo wzrosło z 4,1 do 5,8.. Wzrost mały ale sieje niepokój, tym bardziej, że nawet przed operacją Ca 125 miałam w normie.. Może któraś z Was miała prawidłowy wynik Ca przed operacją?? ...
A.. i umalowałam już rzęsy!! :)
Miłego dnia! Pozdrawiam!!
-
Ja, niestety, miałam podobnie. Guz 6,5 cm a marker 28. W stadium bardzo zaawansowanym, tuż przed operacją, Ca125 miał wartość 160. Też mam zmutowany gen BRCA1.