Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Witaj Jasiu,
z rzewnością wspominam czasy, kiedy każdego ranka był Twój wpis....
Zdrówka życzę i wspaniałych wakacyjnych przeżyć.
Ja na wakacje nie wyjeżdżam, z kilku powodów, a teraz mam mamę po 4 chemii ( IV rzutu)
I mam już dość tych upałów.
-
Jasia, to super że zdrówko dopisuje! :) a plany wyjazdowe świetne! Też bym sobie nad morze skoczyła...eh, Wypoczywaj i baw się dobrze! INNE SYRENKI chyba juź na wakacjach bo cisza na forum nastała...odezwijcie się "po"....Co do mojej nocki było ok, nic mnie nie bolało:) pozdrawiam gorąco w ten upalny czas, trzymajcie się! Pa
-
mariamagdalena czuje sie dobrze jak pamietasz jestem po radioterapi wyniki kontrolne mam we wrzesniu poki co zyje, mam sie swietnie przedemna wyjazd nad morze ,pozniej pielgrzymka do Lichenia ,potem wesele ,ciesze sie kazda chwila od czasu do czasu was czytam i kazdej z was kibicuje i trzymam kciukasy .pozdrawiam serdecznie :-)
-
Ewcia35, Jasia12 - dziekuje Wam bardzo za odp., za pocieszającą odpowiedź:) nie ma jak to zapytać "u źródła" ! Dobrze że jesteście! :) Ale się przestraszyłam powiem szczerze...! Zobaczymy dziś w nocy...a we wrześniu mam kontrolną wizytę u mojego profesorka to podpytam czego tak naprawde powinnam sie teraz spodziewać żeby nie panikować niepotrzebnie... a Wy jak się czujecie?? A co tam u INNYCH SYRENEK? Jak Wasze zdrówko???
-
Witam serdecznie nasz rak nie daje przerzutow do kosci .Ostatnio tez mialam ostre bole w nogach sama nie wiem dlaczego -bylam na jagodach mysle ,ze to od wysilku .Samo przeszlo.Albo tak jak ewa pisze skutki uboczne po chemi :-)
-
Witam :) Mariamagdalena, mnie kazal moj prof. sobie z glowy wybic (po znalezieniu guza przy dolnej czesci kregoslupa) przezuty do kosci, w tym rodzaju raka tego niby nie ma...
Bole, ktore opisujesz sa mi znane, one przychodza i mijaja... one moga byc skutkiem ubocznym chemii albo menopauzy... Po wprowadzeniu zelu hormonalnego zelzaly nieco. Pozdrawiam serdecznie :)
-
Cześć Dziewczyny! Słuchajcie dzisiaj całą noc nie spałam bo mnie bolały kości w nogach, miałam takie bóle rwące od kręgosłupa, może raczej od biodra w dół w jednej nodze a potem w drugiej:( Czasami też ramię mnie pobolewało, a nawet palce u rąk. Teraz też jak siedzę to czuje od czasu do czasu takie bóle ale przyćmione. Co to może być? Czy może to być przerzut do kości?? (w marcu skończyłam chemię a w czerwcu miałam badanie PET i wszystko było ok. Od czerwca nie badałam jeszcze markera CA-125). Trochę poczytałam w necie i nic nie znalazłam o przerzutach do kości w przypadku raka jajnika. Spotkałyście się może z czymś takim?? Proszę poradźcie... co dalej robić? Dziękuję i pozdrawiam Wszystkie Syrenki :)
-
Anka uwierz mi że takich kobiet jest dużo:) Gdzie jesteś leczona?
-
Ja choruje od marca tego roku na raka jajnikow usunieto mi jajniki guz z jelita siec wieksza macicy nie mogli bo byla w nacieku z pecherzem ,obecnie jestem po 4 kursie chemioterapii wyniki moje uciekaja sie do spadku leukocytow za kazdym razem spadaja i biore zastrzyki ..bardzo sie boje wychowuje 3 dzieci sama . nie chce nawet myslec co z nimi kiedy mnie by zabraklo ...nie slyszalam jeszcze zeby ktos sie z tego raka wyleczyl ...
-
Sara_R Ja kupiłam w normalnej aptece - dokładnie taki jak w tym linku
http://e-zicoapteka.pl/product/details/tydzien-z-pharmaceris-20-na-wybrane-produkty/pas-brzuszny-uniwersalny-pani-teresa-22-m.html
Pozdrowionka