Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Niestety nic nie załatwiłam :( zapisy tylko w środę rano.

• 11 lat temu
    Dziewczyny coś doradzicie więcej? Chodzi mi o to jakie badania wykonać przed laparoskopią - rezonans, TK - przeważają opinie że rezonans, ale jaki z kontrastem czy bez? czego - jamy brzusznej to wiem, ale czy miednicy mniejszej, przestrzeni zaotrzewnowej też?

Gdzie w Krakowie mają najlepszy sprzęt do rezonansu? Jest kilka miejsc ale nie wiem gdzie najlepiej pójść .

Za chwilkę wychodzę do szpitala zapisać się na termin laparoskopii, zobaczymy.

krysia65-gratuluję, fajnie że wszystko się udało :)
  • Krysiu65 Najlepsze życzenia dla młodej pary .Niech im sie wiedzie cudownie ,a przy wsparciu zakochanych rodziców tak będzie na pewno .Pozdrawiam serdecznie:):)
  • 11 lat temu
    A ja od wczoraj jestem świeżo upieczoną teściową. Mój starszy syn wziął wczoraj ślub cywilny.
    Synowa śliczna,my z mężem szczęśliwi, uroczystość skromna ale udana nawet pogoda dopisała.
    Elbe co z twoim kolanem? Ja nadal mam trudności ze sprawnym chodzeniem, a po schodach w szczególności, oprócz kolan bolą mnie biodra.
    może znasz jakieś skuteczne ćwiczenia.
  • 11 lat temu
    Witam;
    u nas dziś nieciekawa pogoda, a miałam w planie spacer:((
    Dotrwałam do kolejnego weekendu. W pracy zapiernicz, ale staram się do tego podchodzić z minimum emocji. Przyjęłam zasadę, że już NIC NIE MUSZĘ. Najgorzej z kolanami, problem z chodzeniem, najgorzej ze schodzeniem ze schodów, ale daję radę. Włosy prostuję u fryzjera, zarobi trochę na mnie, ale jak miałam długie, to farbowanie 130 zł, to teraz mam na 4-5 wizyt, trudno, muszę jakoś wyglądać. Ale ta pogoda mi nie sprzyja, pod wpływem wilgoci.... Murzynek Bambo:((((

Odzywajcie się dziewczyny:)) Wiem, że macie poważniejsze problemy niż ja, ale myślami jestem z Wami. Czytam was, wspieram, modlę się.
    Wiem, że potwór się kiedyś odezwie, mam uszkodzony gen, ale póki co, mam trochę spokoju. To MÓJ CZAS.Mam zamiar w przyspieszonym tempie realizować swoje marzenia.

Pozdrowienia dla wszystkich.
  • Witaj annamaria lekarz podszedł do tego bardzo prawidłowo laparoskopia jest dobrym badaniem zaufaj mu.
    Przy ewentualnej endometriozie pokaże ,a endometrioza to nic strasznego teraz sie leczy.
    Jak to badanie wyjdzie dobrze to Ciebie ukierunkują,jak by co dalej.
    Rezonans zawsze bedzie dokładniejszym badaniem niż TK .Jak masz taka możliwość to go zrób.Pozdrawiam serdecznie.I n ie martw sie na zapas :)
  • 11 lat temu
    HE4 robiłam w lipcu a kolonoskopię w lutym i było ok. Co jest bardziej wskazane - rezonans czy TK w ocenie całej jamy brzusznej i dodatkowo jajników? Chcę przed laparoskopią sprawdzić czy coś się nie dzieje np. z narządami które nie będą widoczne podczas badania.
    Lekarz niestety jak byłam w lipcu z dwoma wynikami Ca 125 w Inst. Onkologii powiedział że wg niego to endometrioza (ale stwierdził to tylko na podstawie tego że mam bolesne i nieregularne miesiączki) Dał wtedy w lipcu skierowanie na test ROMA który poza Ca 125 (wynik 187) był ok. Dziś jak poszlam prywatnie z dwoma nowymi w/w wynikami powiedział , że trzeba sprawdzić i zrobić laparoskopię. Niestety pewnie sobie poczekam na termin ze 2-3 m-ce. Co mi radzicie w tej sytuacji żeby przyspieszyć diagnostykę lub wykluczyć inne przyczyny? Chodzi przecież o czas :(
  • 11 lat temu
    annamaria a może kolonoskopie trzeba by zrobić
  • 11 lat temu
    Zrób marker H4, oczywiście jak najbardziej możesz zrobic tk lub rezonans jamy brzusznej i miednicy. Dlaczego oni ci tego nie zlecą zrobić? dla swojego spokoju i jasności sytuacji zrób te badania. pozdrawiam i pisz co dalej u ciebie :)
  • 11 lat temu
    Dziewczyny witam po dłuższej przerwie. Napiszę co u mnie ... a jest trochę kiepsko. Znowu chodzi o wyniki markerów. Odebrałam wyniki CA-125 i marker stale rośnie, w trakcie 1,5 m-ca wzrósł z 205 na 291 :(. Zrobiłam też przez przypadek inny marker Ca 19.9 i też wyszedł powyżej normy bo 55,8 przy normie do 37.
    Jestem świeżo po dzisiejszej wizycie u ginekologa onkologa, dostałam skierowanie na laparoskopię, nie wiem jakie będą terminy. Lekarz obstawia endometriozę, na usg kolejny raz nic nie ma, jajniki i macica czyste.
    Robiłam też w marcu usg jamy brzusznej, próby wątrobowe w tym m-cu, wszystkie wyniki ok poza markerami. Dla tych co mnie nie pamiętają napiszę, że mam 42 lata i jestem w trakcie diagnostyki, nie mam za sobą jak dotąd leczenia onko.
    Co wg Was mogą znaczyć takie markery? Jakie badanie powinnam jeszcze wykonać przed laparoskopią którą mogę mieć dopiero z 2-3 m-ce? Tomografię, rezonans jamy brzusznej (jest takie badanie?) usg jamy brzusznej a może jakieś inne markery? Co radzicie mi w tej sytuacji?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat