Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Oooo Jasia, witaj, szkoda,że tak rzadko się odzywasz.
Ja wczoraj byłam na basenie, więc od razu umyłam tam głowę. Od miesiąca nie widziałam loków, bo biegam do fryzjera na prostowanie. Miałam nadzieje, że trochę spokorniały, ale gdzieżby???? Włosy wyschły i znów LOKI:((((
Czytam "Drugie życie po raku", ale strasznie mnie dołuje:((((
Dowiedziałam się o szpitalu duchowym, nie wiem, czy się tam nie wybiorę.
-
witam, mam coś dla rozweselenia, anegdotkę z mojego chorowania : odwiedziła mnie moja siostra, przygląda się mojej głowie i nie chcąc użyć określenia łysa mówi " ale główkę to masz całkiem pustą", jak to obie usłyszałyśmy to śmiałyśmy się dobre pół godziny, pośmiejcie się i wy, pozdrawiam
-
Witam
Elbe ja robilam wynik na zbadanie poziomu witD3 (nie d nie d2 tylko D3) koszt okolo 36zl i czekalam 4 dni a w drugim laboratorium koszt 80zl i czekanie 3 tyg . Moj wynik to 11,5 a norma od 35 wiec duze braki .Pisza ,ze w naszym przypadku powinno sie trzymac od 50 do 80 taka norme . Musze zbadac i zobaczyc jak sie maja moje wyniczki teraz czy sie podniosly?????? .Fajnie .ze wrocilas do pracy .:-)
krysia65 a ja ci zycze zeby markery staly w miejscu .Zdrowka :-)
kasiorek czekam na wiadomosc od ciebie CO TAM WYCZYTALAS DOBREGO PISZ :-)
Pozdrawiam wszystkie piszace i czytajace :-)
-
Byłam wczoraj na kontroli 3m-ce po chemii, marker skoczył o 1, ale ostatnio bolało mnie gardło.Po za tym niby wszystko jest w porządku dla nich bo ja mam coraz więcej obaw. Nadeszła jesień i coraz więcej czasu na rozmyślania.
Pomimo dwóch serii chemii nadal mam zmianę na śledzionie, a lekarka nie chce mi powiedzieć co z tym zrobić, zostawić i czekać kolejnej wznowy czy szukać chirurga i usunąć całą śledzionę. Po dość długiej rozmowie postanowiłam że zaczekam kolejne
3m-ce, ale jak markery zaczną rosnąć, albo na USG coś wyjdzie nie tak ,to będę się kłócić
o kolejną operację.
Spod ciepłej kołderki pozdrawiam wszystkie zakichane smarkule.
-
Żadne choróbsko mnie nie bierze tfu, tfu...mimo,że w domu i w pracy pełno zasmarkańców:) Po prostu jak jest ciepło to mi gorąco, a jak jest zimno to mi bardzo zimno. Taki skutek uboczny choroby.:((
Piszecie o wit D3. Jak robicie badania, to jakie? Bo mnie pani powiedziała w laboratorium, że jak z organizmu to 25 zł , a jak przyswajanej z zewnątrz to 250 zł. O co chodzi?
-
Jestem wielbicielką kawy, a jeśli już herbatka, to bez żadnych dodatków!
Moim wypróbowanym sposobem walki z przeziębieniem jest moczenie nóg w bardzo gorącej wodzie. A na kaszel ostatnio odkryłam Flawamet, zadziałał jak należy! Tylko dalej ten łeb...
Pozdrawiam wszystkich!
-
Nana-może herbatka z prądem?:)))
-
Cześć wszystkim.
Nic nie pisałam bo nie było mnie w Polsce. Poleciałam na 2 tygodnie do córki zająć się wnukami . Jej mąż musiał wyjechać do Włoch na spotkanie ze specjalistą ze swojej dziedziny. Teraz właśnie dokończyłam czytać wasze wpisy.
Siostrze tez markery ruszyły i od czerwca gdzie wynosiły 20,9 to dziś już są 44 . Miała tea robione USG jamy brzusznej i niestety guzy się powiększyły i to znacznie.
7 X jedziemy do Lublina na konsultacje do prof Polkowskiego. Termin następnej wizyty u naszego onkologa ma wyznaczony na 20 listopad i na markery. Wtedy ma dostać skierowanie na tomografie .Ja wyczytałam ze na bule kości jest dobra witamina D3
Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości.
-
Mnie jak jest zimno, mimo że w domu jest wysoka temperatura, to na mur beton mam gorączkę. Może to jakaś infekcja?
My oboje z mężem jesteśmy kaszlący i pociągający. On zaraził się od wnuków, a ja od niego. Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do formy!
-
Może temat się wyczerpał? :)
Ja leżę pod kocem, bo mi zimno, mimo że kaloryfery grzeją, może to skutek niskich leukocytów?
Mama wzięła wczoraj ostatnią chemię, dostała tylko karboplatynę. Oszczędzają na niej ??